Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον «αέρα» το Leader του νομού αν δεν μπουν μέτοχοι οι δήμοι της Ξάνθης

Στον «αέρα» το Leader του νομού αν δεν μπουν μέτοχοι οι δήμοι της Ξάνθης

0
leader2014-20

« Έως 10.000 ευρώ δεν είναι απαγορευτικό από τον Καλλικράτη», υποστηρίζει ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Σ. Κεφαλίδης. Ο δήμος Τοπείρου θα αγοράσει 2500 μετοχές

Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος: «Δεν είναι οικονομικό είναι νομικό το ζήτημα…»- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: Σ. Γιαννακίδης: «Δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό το «κόλλημα»

Συγκεχυμένο είναι το τοπίο και αλληλοσυγκρουόμενες οι απόψεις αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των δήμων του νομού μας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε πρόσφατα το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ροδόπης που διαχειρίζεται και το Leader της Ξάνθης.

Πρόσκληση της Αναπτυξιακής Ροδόπης για συμμετοχή των φορέων της Ξάνθης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ειδικότερα ο μεν διευθυντής της Αναπτυξιακής Στάθης Κεφαλίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «Ε» ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αφορά και τους δήμους της Ξάνθης σε δεύτερο χρόνο όμως και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους παλαιούς μετόχους (δήμους Ροδόπης, περιφέρεια κ.λ.π.). Εξήγησε δε ότι υπολογίζει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου οπότε και θα επιδοθεί στους φορείς της Ξάνθης πρόσκληση συμμετοχής για αγορά μεριδίου μετοχών που αντιστοιχούν στο ύψος των 10.000 ευρώ. Μάλιστα ερωτηθείς από το «Ε» ο κ. Κεφαλίδης γιατί επιλέχθηκε αυτό το ποσό και αν είναι δεσμευτικό απάντησε πως: « έως 10.000 ευρώ δεν είναι απαγορευτικό από τον Καλλικράτη η συμμετοχή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες». Πρόκειται για την διάταξη που τέθηκε σε εφαρμογή το 2011 και αποτέλεσε το νομικό κώλυμα για τους δήμους του νομού μας – όπως ισχυρίζονταν οι δήμαρχοι τότε και μετά από συζήτηση με την νομικό της ΚΕΔΕ – να δημιουργήσουν μια νέα Αναπτυξιακή σε επίπεδο νομού όπως αρχικά επιχειρούσαν με τον συντονισμό της περιφέρειας. Επίσης ο κ. Κεφαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν κάποιος δήμος επιθυμεί να αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών να καταστεί δυνατό και πως είναι καλοδεχούμενο σαν ενδεχόμενο από την Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Δημαρχόπουλος: «Δεν είναι οικονομικό είναι νομικό το ζήτημα…»

Αντίθετη άποψη έχει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος ο οποίος επιμένει πως δεν γνωρίζει αν έχει ψηφιστεί κάποια τροπολογία επί της διάταξης που επιτρέπει την συμμετοχή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες και ότι αυτό πρέπει επίσης να διευκρινιστεί από την νομική υπηρεσία: «Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα αλλά νομικό. Αν βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε θα το επιχειρήσουμε», επισημαίνει ο κ. Δημαρχόπουλος προσθέτοντας πως θα απευθυνθεί στην νομική υπηρεσία για να ενημερωθεί αν υπάρχει κάποια τροποποίηση. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης που συμμετέχει στην τοπική ομάδας εργασίας έχει καταθέσει τεχνικά δελτία για έργα στην Σταυρούπολη, Εύμοιρο και Κιμμέρια καθώς ο αστικός ιστός δεν συμπεριλαμβάνεται στο Leader.

Ο δήμος Τοπείρου θα αγοράσει 2500 μετοχές

Τον προβληματισμό του δημάρχου Ξάνθης δεν συμμερίζεται ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου ο οποίος έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω θέτοντας την αγορά 2.500 μετοχών ύψους 10.000 ευρώ προς έγκριση στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, όπως μας πληροφόρησε. Και το ερώτημα είναι αν …συνεννοούνται ή όχι οι δήμαρχοι μεταξύ τους.

Σ. Γιαννακίδης: «Δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό το «κόλλημα»

Ένα ερώτημα που θέτει ευθέως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης που βλέπει όχι νομικό αλλά πολιτικό «κόλλημα» κάποιων δημάρχων που εξυπηρετεί μικροπολιτικούς σκοπούς που θέτει όμως σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση του Leader του νομού. Ο κ. Γιαννακίδης μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε πως το θέμα είχε διευθετηθεί κατά την συνάντηση των φορέων του νομού με τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Ήταν αυτή η συνάντηση που έδωσε το «πράσινο φως» για την επιλογή της λύσης της Αναπτυξιακή Ροδόπης καθώς τα χρονικά περιθώρια για ίδρυση άλλου σχήματος δεν επαρκούσαν και οι προτεινόμενες λύσεις όπως η ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων δεν είχαν νομική αρτιότητα. Το γεγονός δε ότι κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου η Αναπτυξιακή Ροδόπης βαθμολογήθηκε με πολύ καλό βαθμό (81.9) και συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη 10άδα διεκδικεί και περισσότερα από 16 εκ. ευρώ αποτελεί και μια δικαίωση για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε εξ’ αρχής αυτή την λύση.

Υπόλογοι έναντι της κοινωνία αν χαθούν λεφτά…

Ωστόσο ο κ. Γιαννακίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς της Ξάνθης υποστηρίζοντας πως αν αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προβάλλοντας ανυπόστατα νομικά κωλύματα θα επωμιστούν με το βάρος της ευθύνης αν χαθούν λεφτά του Leader του νομού, δεδομένου ότι η κατανομή – όπως σημειώνει – του 40% που αντιστοιχεί στον δημόσιο τομέα θα γίνει με βάση του ποσοστού συμμετοχής του κάθε φορέα: «Αποτελεί μέγιστο πολιτικό σφάλμα και θα επωμιστούν τις συνέπειες και θα είναι υπόλογοι στην τοπική κοινωνία όσοι επιχειρήσουν με διάφορα γραφειοκρατικά επιχειρήματα να παρεμποδίσουν ήταν να τινάξουν στον αέρα την υλοποίηση του Leader του νομού μας και να χαθούν έτοιμα χρήματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής βοηθώντας και τις ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα την τοπική κοινωνία και οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακίδης. Αν μη τι άλλο το ζήτημα της Αναπτυξιακής και του Leader θυμίζει την παροιμία: «Του χάρισαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια»! Σε μια εποχή που η τοπική οικονομία έχει στεγνώσει και χρειάζεται κινητήριος δύναμη για να μπει σε τροχιά φέροντας επενδύσεις και ανάπτυξη επιβάλλεται οι φορείς να έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες για να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από ότι δικαιούται ο νομός πολύ δε περισσότερο να ακολουθούν ευθυνόφοβες πολιτικές ή να παίζουν πολιτικά παιχνίδια!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…