-400γρ. μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
-150γρ. σπανάκι
-150γρ. αρακά κατεψυγμένο
-1 μήλο πράσινο
-1 φινόκιο καθαρισμένο, σε φέτες
-1 συμπυκνωμένο ζωμό ψυγείου
-λίγο μοσχοκάρυδο
-2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
-2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
-αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
-100ml κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
-μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
Χωρίζετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα αφήνετε σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ξίδι για 10 λεπτά. Στο μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, πλένετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια από το πράσινο μήλο. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το φινόκιο (μαζί με τα φυλλαράκια του) για 2 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό και προσθέτετε το μπρόκολο, το σπανάκι, τον αρακά, το πράσινο μήλο μαζί με τη φλούδα του και αφήνετε να πάρουν βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τότε τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Πολτοποιείτε τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ ή στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με τη γεύση σας. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο βούτυρο και το τριμμένο τυρί και δίνετε μια βράση ακόμη στη σούπα.
Διατηρείτε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια με μια σπείρα από χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο κέντρο.