Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίθεση αρκούδας σε κυνηγό της Ξάνθης

Επίθεση αρκούδας σε κυνηγό της Ξάνθης

0
arkouda

Άγιο είχε ο κυνηγός… Τον τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι. Απομακρύνθηκε αμέσως με το μικρό της. Εφιστάται η προσοχή σε κυνηγούς – κτηνοτρόφους – περιπατητές

Οδηγίες από τον Αρκτούρο: Τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα – 100 αρκούδες μετακινούνται στην Ροδόπη

Μια απρόσμενη συνάντηση είχε κυνηγός από την Ξάνθη που κυνηγούσε στην δασική περιοχή του Ωραίου νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ενώ έκανε καρτέρι για αγριογούρουνα ήρθε τετ α τετ με μια αρκούδα και το μικρό της….

Η αρκούδα επιτέθηκε στον κυνηγό τραυματίζοντάς τον ελαφρά ευτυχώς…

Αποτέλεσμα αυτή της απρόσμενης συνάντησης ήταν η αρκούδα να επιτεθεί στον κυνηγό αρπάζοντάς τον από το πόδι και πετώντας τον μακριά ενώ αμέσως μετά απομακρύνθηκε μαζί με το μικρό της. Τον κυνηγό τον βρήκαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και ειδοποίησαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ξάνθης όπου και νοσηλεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει τραύματα στον μηρό από τα νύχια της αρκούδας ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Άγιο είχε ο κυνηγός…

Το συμβάν μας το επιβεβαίωσε ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος καθώς ο άτυχος κυνηγός είναι υπάλληλος του Δασαρχείου και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης. Σημείωσε δε πως μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός καθώς η αρκούδα είναι ένα άγριο ζώο που γίνεται ιδιαίτερα επιθετική όταν έχει το μικρό της στην προσπάθειά της να το προστατεύσει όταν νιώσει ότι απειλείται από ανθρώπινη παρουσία και θα μπορούσε να τον έχει σκοτώσει. Όμως η επίθεσή της και στην συνέχεια η απομάκρυνση της δείχνει ότι ήθελε να βρει διέξοδο διαφυγής για εκείνη κα το μικρό της…

Εφιστάται η προσοχή σε κυνηγούς – κτηνοτρόφους – περιπατητές

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος εφιστά την προσοχή όλων των κυνηγών να είναι σε επαγρύπνηση και να τηρούν τις οδηγίες και να μην απομακρύνονται σε περιοχές που δεν γνωρίζουν . Να σημειώσουμε ότι την περίοδο που διανύουμε είναι ανοιχτό το κυνήγι για όλα τα θηράματα και υπάρχουν πολλοί από τον νομό μας αλλά και από άλλες περιοχές που κυνηγούν ιδιαίτερα αγριογούρουνα. Επίσης ο κίνδυνος για τέτοιου είδους συναντήσεις δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς αλλά και τους   κτηνοτρόφους, τους κατοίκους της ορεινής περιοχής και τους περιπατητές.

Σπάνιο φαινόμενο λένε από τον Αρκτούρο…

Μιλώντας στο «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου της Οργάνωσης «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας κ. Στεφάνου Πάνος ανέφερε πως η επιθετικότητα που επέδειξε η συγκεκριμένη αρκούδα οφείλεται στο μικρό της καθώς εξέλαβε ως απειλή την ανθρώπινη παρουσία και γι αυτό φρόντισε να την απομακρύνει για να έχει δρόμο διαφυγής. Όπως σημείωσε οι αρκούδες ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία την οποία και αν μυρίσουν φροντίζουν να απομακρυνθούν. Πιθανότατα λοιπόν θα είχε αντίθετο άνεμο για να μην αντιληφθεί εγκαίρως η αρκούδα τον κυνηγό.

Τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα

Στην περίπτωση μιας τέτοιας συνάντησης και προκειμένου να μην αποβεί μοιραία συνήθως για τον άνθρωπο καθώς στην περίπτωση αυτή: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη…», αυτό που πρέπει να γίνει – όπως σημειώνει ο κ. Στεφάνου δεδομένου ότι ο «Αρκτούρος» μελετά και καταγράφει την συμπεριφορά της αρκούδας – είναι η απόλυτη ακινησία και καμιά ένδειξη απειλητικής διάθεσης. Προς αποφυγήν δε μιας τέτοιας συνάντησης ανεπιθύμητης και για τα δύο μέρη για ευνόητους λόγους, αποτελεσματικό είναι ο άνθρωπος να κάνει εκ των προτέρων αισθητή την παρουσία του με θορύβους για να επιδιώξει η αρκούδα να μην τον συναντήσει!

100 αρκούδες μετακινούνται στην Ροδόπη

Σύμφωνα με στοιχεία του «Αρκτούρου» στην Ροδόπη υπάρχουν περίπου 100 αρκούδες οι οποίες και μετακινούνται μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας προς εξεύρεση τροφής. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό πληθυσμό σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…