Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Πράσινη’’ γίνεται η Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων

‘’Πράσινη’’ γίνεται η Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων

0
kimmeria-esties

Εξοικονόμηση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας στο campus της Πολυτεχνικής

Π. Μπότσαρης: «Ένα σπουδαίο έργο για το ΔΠΘ και ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές»

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποιεί την πράξη με τίτλο «Η συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ – Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας». Το έργο αυτό της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια παρουσίασε το πρωί της Τρίτης, 15 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Τεχνολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Παντελής Μπότσαρης, μαζί με τους αναδόχους του έργου, Αντώνη Κοκκινίδη της «ΒΙΕΝΤΕΡ» και Νικόλαο Δόντη της «Δυναμική Έργων ΑΕ», που έχουν αναλάβει τμήματα του έργου.

Μεγάλη επιτυχία για το ΔΠΘ – Μόνο το Δημοκρίτειο και η Γεωπονική Σχολή κέρδισαν παρόμοια προγράμματα

mpotsaris-sinendefxiΌπως τόνισε ο κ. Μπότσαρης, πρόκειται για ένα έργο χαρακτηριστικό και σπουδαίο για το Πολυτεχνείο, το οποίο διαγωνίστηκε με περισσότερα από 40 Ιδρύματα, Περιφέρειες και δήμους ώστε να επιλεχθεί. «Το έργο REUNI είναι έργο επιδεικτικό, στοχεύοντας κυρίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν πυλώνα πράσινης ανάπτυξης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή», σημειώνοντας επίσης ότι δεν πρόκειται για έργο κρατικής χρηματοδότησης, αλλά χρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) σε ποσοστό 85% και θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας. Ο επιδεικτικός και εξωστρεφής χαρακτήρας του έργου θα στηριχθεί μέσα από διάφορα σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις σχολείων.

Οκτώ κτήρια σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα με πρωτοποριακή τεχνολογία

Το έργο θα εφαρμοστεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων, σε συνολική έκταση 11.355 τ.μ., όπου υπάρχουν 592 κλίνες, ένα εστιατόριο 1.012 τ.μ., όπου σιτίζονται περίπου 400 άτομα ημερησίως, και το αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» που έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων. Μάλιστα αναφορικά με το αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται και οι ορκωμοσίες των αποφοίτων, ο κ. Μπότσαρης ανέφερε πως ο μηχανισμός κλιματισμού του χώρου ήταν πεπερασμένης τεχνολογίας και δεν λειτουργούσε πλέον, δημιουργώντας ανυπόφορες συνθήκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το έργο έχει τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 30ή Απριλίου του 2017, καθώς υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος. Ο κ. Μπότσαρης και οι δύο εκπρόσωποι των αναδόχων δήλωσαν βέβαιοι ότι θα ολοκληρώσουν εντός προθεσμίας, σε ένα έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν στην χώρα από τον ΕΟΧ με υπεύθυνο διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η περιοχή υλοποίησης του έργου και οι νέες εγκαταστάσεις

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που φτάνει στο 28%, θα μειώσει το αποτύπωμα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% και θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των προτεινόμενων κτηρίων τουλάχιστον κατά 50%. Παράλληλα θα βελτιωθούν οι συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων στις εστίες, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος, αλλά θα ευαισθητοποιηθούν και οι φοιτητές και πολίτες της Ξάνθης σε θέματα ΑΠΕ.

Όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Μπότσαρη, στην ιδιόκτητη περιοχή του Δημοκριτείου θα εγκατασταθεί ένα υβριδικό σύστημα βιομάζας/ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με συνολική ισχύ 2,3 MWth, ενώ θα εγκατασταθεί και ένα παράλληλο ψυκτικό σύστημα απορρόφησης θέρμανσης. Επίσης θα υπάρχουν γεωθερμικοί εναλλάκτες (αβαθούς γεωθερμίας) με την ενέργεια να καταλήγει στο εστιατόριο ικανοποιώντας τις ανάγκες του σε ψύξη και θέρμανση. Τέλος, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος 50KWp για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ένας αιολικός σταθμός με ανεμογεννήτρια 1 KW, που σχεδιάζεται να φορτίζει ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία θα κινούνται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές και όλη την κοινωνία

Όπως τόνισε ο κ. Μπότσαρης, μία από τις δεσμεύσεις του έργου είναι τα χρήματα που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων να επανεπενδυθούν στον χώρο των Εστιών για την βελτίωση των συνθηκών για τους φοιτητές. Ο Αντιπρύτανης μαζί με τους αναδόχους του έργου επέδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα ώστε οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τους φοιτητές, αφού θα έχουν άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές που δεν θα συναντήσουν αλλού, αλλά και για όλη την κοινωνία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…