Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ‘’Στα ίδια’’ τα δημοτικά τέλη παρά το αίτημα για μείωση από την αντιπολίτευση

‘’Στα ίδια’’ τα δημοτικά τέλη παρά το αίτημα για μείωση από την αντιπολίτευση

0
dimotiko-noe161

Τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση Ξυνίδη για μείωση δημοτικών τελών, στηρίχθηκε από όλη την αντιπολίτευση, αλλά από κανένα μέλος της συμπολίτευσης

Παραδόθηκαν αλλά δεν… παραλήφθηκαν τα παιχνίδια για τις παιδικές χαρές, που συνεχώς παίρνουν παράταση

Ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 14 Νοεμβρίου, αφορούσε τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το επόμενο έτος. Στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε αποφασιστεί να παραμείνουν τα τέλη ως έχουν, κάτι που κατατέθηκε ως πρόταση και στο Συμβούλιο. Κατ’ αρχάς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ξυνίδης, ζήτησε την διόρθωση στην διατύπωση κάποιων θεμάτων, που ζητούσαν την επιβολή ή μη διαφόρων τελών. Η απόφαση του Σώματος ασφαλώς αφορούσε τον καθορισμό των τελών και για τον λόγο αυτό ο κ. Ξυνίδης πρότεινε να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών για την ελάφρυνση των δημοτών με το σκεπτικό ότι ο δήμος Ξάνθης έχει παρουσιάσει μεγάλο αποθεματικό που πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ. Την πρόταση υιοθέτησαν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία με ανάταση των χειρών. Διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις αναφορικά με το ύψος της μείωσης και με τα τέλη που μπορούν να μειωθούν, αλλά η ψηφοφορία κατέληξε στην απόρριψη της πρότασης καθώς τα 13 μέλη της αντιπολίτευσης μειοψήφησαν έναντι των 18 της συμπολίτευσης, αφού κανένας σύμβουλος της δημοτικής αρχής δεν την στήριξε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμαρίδης πρότεινε και την μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικερδής την προηγούμενη χρονιά.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Είμαστε από τους λίγους δήμους που δεν αυξάνουν τα τέλη»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος απάντησε ότι ήδη ο δήμος πέρυσι προχώρησε σε κάποιες μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ενώ η κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι κοστολογημένη. Κατέληξε δε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση, όταν ο δήμος έχει ήδη συνυπολογίσει στον προς ψήφιση προϋπολογισμό τα έσοδα αυτά, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να εξεταστεί σε δεύτερη φάση το ενδεχόμενο μείωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δήμος Ξάνθης δεν έχει πραγματοποιήσει αύξηση στα δημοτικά τέλη τα τελευταία επτά χρόνια, απορροφώντας και την αύξηση του ΦΠΑ, την στιγμή που πολλοί δήμοι, ακόμη και γειτονικοί, έχουν προβεί σε αύξηση των τελών κατά 50%.

«Κόκκινο πανί» για άλλη μια φορά οι παιδικές χαρές

Το θέμα της τροποποίησης των όρων σύμβασης με την εταιρία «Παρκοτεχνική ΑΕ» για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικών χαρών στο δήμο Ξάνθης, ξεκίνησε με ερώτηση του κ. Φανουράκη προς τον κ. Ταρενίδη, υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του δήμου. Αφού έλαβε ο κ. Φανουράκης την διαβεβαίωση ότι τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρξε κανένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο στην Ξάνθη, ήρθε η ερώτηση του κ. Ξυνίδη για τους λόγους που επικαλείται η εταιρεία αναφορικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα της εταιρείας, οι λόγοι καθυστέρησης ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που εμπόδιζαν την τοποθέτηση των παιχνιδιών στις παιδικές χαρές. Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε από το γεγονός ότι ήρθε στο Συμβούλιο προς ψήφιση στις 14 Νοεμβρίου η έγκριση παράτασης του έργου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Ο κ. Δημαρχόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα παιχνίδια έχουν παραδοθεί, όπως τον ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη παραλαβή, εγείροντας νέες αντιδράσεις για το πώς έγινε παράδοση χωρίς να γίνει παραλαβή. Εν τέλει το θέμα καταψηφίστηκε, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους να δέχονται τον λόγο του Δημάρχου και να τονίζουν ότι θα ελέγξουν οι ίδιοι αν όντως έχει τοποθετηθεί κάποιο παιχνίδι στις παιδικές χαρές που αναμένονται εδώ και μήνες να παραδοθούν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…