Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Στα χαρακώματα» και πάλι η αντιπολίτευση με την δημοτική αρχή

«Στα χαρακώματα» και πάλι η αντιπολίτευση με την δημοτική αρχή

0
dimotiko noem162

Προβληματισμός για τα «ατίθασα νιάτα» της Π. Πόλης – Ένταση επί της …ένστασης για το έργο της Σάρδεων

«Σάλος» για την εξέδρα του Κυβερνείου και τα τραπεζοκαθίσματα απέναντι από την πλατεία. Για πολιτική αντεκδίκηση κατηγόρησε ο Ξυνίδης τον δήμαρχο

«Με την πλάτη στον τοίχο» συνεχίζει να βρίσκεται η δημοτική αρχή Ξάνθης καθώς συνεχίζεται το ομαδικό «σφυροκόπημα» από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση για σημαντικές και άλλοτε …ασήμαντες αφορμές! Αυτή την εικόνα παρουσίαζε και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου που διήρκησε 6 ώρες μόνο με την συζήτηση των 39 θεμάτων ημερήσιας διάταξης ενώ είχε προγραμματιστεί στις 8.30 και η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό που αναβλήθηκε εξαιτίας της περασμένης ώρας και της κόπωσης του συμβουλίου.

Προβληματισμός για τα «ατίθασα νιάτα» της Π. Πόλης

dimotiko noem163Με δυο σοβαρά ζητήματα που έθιξε με ερωτήσεις της η δημοτική παράταξη του Σωτήρη Τσιακίρογλου ξεκίνησε η συνεδρίαση και συγκεκριμένα το πρόβλημα του υπεράριθμων αδέσποτων ζώων καθώς και το ζήτημα της όχλησης των κατοίκων της Π. Πόλης από τις παρέες ανηλίκων που ιδιαίτερα το καλοκαίρι είχαν κάνει στέκι την πλατεία Μητροπόλεως και δημιουργούσαν διάφορα προβλήματα θορύβου, ρύπανσης, καταστροφές στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των κατοίκων όπως η κα Νικολάου που πήρε τον λόγο και κατήγγειλε παραβατική συμπεριφορά των νεολαίων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η Π. Πόλη έχει μετατραπεί στα Εξάρχεια της Ξάνθης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για χρήση ναρκωτικών: «Καθημερινά βρίσκουμε σύριγγες», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης ο κ. Νίκος Λεοντής σημείωσε πως ο βίος των κατοίκων της Π. Πόλης έχει γίνει αβίωτος και ζήτησε την επικαιροποίηση και την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που υπάρχει και να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να βρεθεί μια λύση. Ο δήμαρχος κράτησε ήπιους τόνους σημειώνοντας πως ναι μεν αναγνωρίζει πως υπάρχει σοβαρή όχληση των κατοίκων ωστόσο πρόκειται για δικά μας παιδιά και πως τώρα που χειμώνιασε το πρόβλημα είναι σε ύφεση. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση από την αστυνομία και ότι δεν έχει νόημα να μεταφερθεί σε άλλο σημείο της πόλης, απλά να αντιμετωπιστεί.

Ένταση επί της …ένστασης για το έργο της Σάρδεων

Στο στόχαστρο αρχικά της Κοινωνίας των Δημοτών και στην συνέχεια όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τέθηκε το έργο της επέκτασης της Σάρδεων εξαιτίας της ένστασης που υπέβαλλε ο εργολάβος του έργου (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ) και εκδικάζεται κατά του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου. Όπως έγινε γνωστό από τις διευκρινίσεις της κας Μανά μετά από επίμονες ερωτήσεις του κ. Ξυνίδη το πρόβλημα εστιάζεται στον φάκελο του έργου καθώς δεν υπάρχουν υπογραφές όλων των μηχανικών που απαρτίζουν την Επιτροπή παραλαβής, αντίθετα υπάρχουν διάφορες παρατηρήσεις. Να σημειώσουμε επίσης ότι το έργο έχει κλείσει και έχει πληρωθεί και – όπως ειπώθηκε κάπως …χαμηλόφωνα – υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν χρήματα πίσω και όσοι σύμβουλοι υπογράψουν την παραλαβή του έργου να …καθίσουν στο σκαμνί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξυνίδης επιμένοντας πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Παυλίδη και τους μηχανικούς που ήταν απόντες και ως εκ τούτου ζήτησε να αναβληθεί το θέμα και να κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Τόσο ο κ. Μπένης όσο και ο κ. Καμαρίδης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και ζήτησαν να προστατευτούν τα συμφέροντα του δήμου αλλά και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Όπως εξήγησε η κα Μανά οι παρατηρήσει αφορούν θέματα επουσιώδη που τελικά έγινα και όσα απομένουν δεν επηρεάζουν την ποιότητα του έργου γιατί είναι επουσιώδη και απλά δεν έχουν γραφτεί στο πρωτόκολλο. Δημιουργήθηκε σύγχυση με τον δήμαρχο επίσης να προβληματίζεται αν έπρεπε να διορθωθεί το πρωτόκολλο και να τελειώσει το θέμα εκεί. Τελικά το θέμα αναβλήθηκε για το επόμενο Δ.Σ που θα γίνει εκτάκτως σε 10 μέρες επειδή η εκδίκαση της ένστασης λήγει στις 29/11/2016

«Μετωπική» σύγκρουση για την υψομετρική μελέτη για δρόμο στην Σταυρούπολη

Δεύτερο σημείο τριβής το 14ο θέμα που αφορούσε την έγκριση της υψομετρικής μελέτης για ένα δρόμο σε αγροτεμάχιο που προσκυρώθηκε (και όχι παραχωρήθηκε) σε ιδιώτη – όπως το διατύπωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος – στην Σταυρούπολη ο οποίος θέλει να το οικοδομήσει και χρειάζεται υψομετρική μελέτη. Το θέμα ήρθε εξ αναβολής αφού παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να απαντηθούν οι διευκρινίσεις που ζήτησε ο κ. Ξυνίδης και ο κ. Καμαρίδης. Ωστόσο ο κ. Ξυνίδης δεν βρήκε καμιά αλλαγή και καμιά απάντηση και ο κ. δήμαρχος συμφώνησε πως δεν υπάρχουν αλλαγές αλλά μόνο διευκρινίσεις. Ακολούθησε ξέσπασμα οργής από τον κ. Ξυνίδη που φώναξε πως δεν είναι μαριονέτα και ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Μούρκα για ποιο λόγο πρέπει να αναλάβει ο δήμος μια υψομετρική μελέτη για ένα δρόμο που εξυπηρετεί ένα ιδιώτη και δίνει υπεραξία στο οικόπεδό του. Ο κ. Μούρκας απάντησε πως όπου είναι αδιαμόρφωτος δρόμος πρέπει να υπάρχει υψομετρική μελέτη για να εκδοθεί άδεια χωρίς να απαντά επί της ουσίας. Τελικά όλες οι παρατάξεις το καταψήφισαν όπως επίσης και από την συμπολίτευση η κα Πυρνάρη ψήφισε Λευκό.

«Σάλος» για την εξέδρα του Κυβερνείου και τα τραπεζοκαθίσματα απέναντι από την πλατεία

Η «μετωπική» σύγκρουση συνεχίστηκε και το επόμενο θέμα που αφορούσε την τροποποίηση τριών 3 επίμαχων σημείων της Κανονιστικής απόφασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που ψηφίστηκε τον Ιούνιο και εν συνεχεία πρόεκυψαν διάφορες μεταβολές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Κανονιστική. Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν στην απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 στην οποία προσέφυγε ιδιώτης επιχειρηματίας και η οποία έκρινε πως δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση γιατί η παρούσα δημοτική αρχή απαγορεύει την εκμίσθωση του χώρου της εξέδρας του Κυβερνείου ενώ η προηγουμένη τον είχε εκμισθώσει. Το δεύτερο σημείο αφορά το πάρκο της Μ. Καραολή για το οποίο η Επιτροπή Ποιότητας αποφάσισε να μην το παραχωρήσει χωρίς αιτιολόγηση και το τρίτο σημείο, αυτό των… δύο διαφορετικών αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας για το ζήτημα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από την Στοά του Νούση έως την Eurobank. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα η Κοινωνία των Δημοτών έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου για αλλοίωση πρακτικού της επιτροπής ποιότητας ζωής και πλαστογραφία και βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

Για πολιτική αντεκδίκηση κατηγόρησε ο Ξυνίδης τον δήμαρχο

Και σ’ ότι αφορά το θέμα του Κυβερνείου στο οποίο απείχε ο κ. Φανουράκης ως έχων νόμιμο συμφέρον ο κ. Ξυνίδης κατηγόρησε ευθέως τον δήμαρχο λέγοντας ότι η απόφασή του να μην εκμισθώσει τον χώρο εξυπηρετεί καθαρά λόγους πολιτικής αντεκδίκησης για μέλος της παράταξή του και «κλείνει το μάτι» για άλλο ιδιώτη παραπλεύρως. Σ’ ότι αφορά το θέμα της Καραολή είπε πως δεν έχει αντίρρηση ενώ για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων απέναντι της πλατείας επανέφερε στην μνήμη όλων την πρώτη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και είπε πως έχει ηχητικό ντοκουμέντο που ακούγεται ο δήμαρχο να λέει: «καλώς περνάει ως έχει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπένης που είπε πως είναι εμφανές ότι ο δήμαρχος ήθελε να διορθώσει την πρώτη απόφαση που ήταν να μην δοθεί ο χώρος για τραπεζοκαθίσματα επειδή μεσολάβησε η κατάθεση της μήνυσης προσπάθησε να τα «μπαλώσει και επανέφερε το θέμα στην επιτροπή Ποιότητας στην οποία πάρθηκε απόφαση να μην δοθεί. Είπε δε ευθέως ότι ο κ. Μούρκας πρώτα ψήφισε να μην δοθεί και μετέπειτα να δοθεί. Ο κ. Τσιακίρογλου ψήφισε Λευκό για το θέμα της εξέδρας του Κυβερνείου και συμφώνησε στα άλλα δύο θέματα, Ο κ. Ανταμπούφης Λευκό στο θέμα του Κυβερνείου και ναι στο θέμα της Καραολή αλλά καταψήφισε το άλλο θέμα. Λευκό επίσης ψήφισε και ο κ Κολλάρος ενώ και η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ειρήνη Πυρνάρη απείχε κατά δήλωσή της από το σύνολο της συζήτησης και της ψηφοφορίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…