Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Μηνύματα και εξαγγελίες Τσίπρα από την Θράκη

Μηνύματα και εξαγγελίες Τσίπρα από την Θράκη

0
tsipras xanthinoe2016

Άμεση έναρξη σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Σαφές μήνυμα προς το Τουρκικό Προξενείο από την Φιλλύρα

Θερμή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τα παιδιά του Μειονοτικού Ξάνθης.Δεσμεύτηκε για ακόμη περισσότερα κονδύλια στην έρευνα από το Ε.Κ. «Αθηνά»

Σαφή μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας και σημαντικές εξαγγελίες που αφορούν την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια και τις υποδομές είχε στην ατζέντα του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα περιόδευσε στους τρεις νομούς της Θράκης την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Άμεση έναρξη σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Δούκα ο Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ισχυρός διακομετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή» και εξήγγειλε την «άμεση έναρξη σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη… Ο κόμβος εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένας κόμβος ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε στον αγωγό LNG που θα λειτουργήσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 2019 και ο οποίος συνδέεται με τον βουλγαρικό αγωγό IGB. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον ΤΑΡ, και την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που δημιουργείται στην χερσαία ζώνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αποθήκευση των σωλήνων που χρησιμοποιεί για το τμήμα του έργου στον Έβρο. Τέλος ο πρωθυπουργός είπε πως «έως τώρα έχουν δαπανηθεί 20 εκ ευρώ για έργα στο λιμάνι και οι επενδύσεις συνεχίζονται καθ’ οιονδήποτε εφικτό τρόπο».

tsipras alexandroupolinoe16

Τσίπρας από την Φυλλύρα Ροδόπης: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών»

Μήνυμα προς το Τουρκικό προξενείο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Φιλλύρα του Δήμου Αρριανών στη Ροδόπη, επόμενο σταθμό της περιοδείας του: «Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες», και συνέχισε λέγοντας ότι: «ο ίδιος και η κυβέρνησή του αγωνίζονται και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών». Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους κατοίκους να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία του ελληνικού κράτους και όχι αλλού: «Μέγιστη προτεραιότητα είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά να μπαίνουν και να τελειώνουν το σχολείο, να σπουδάζουν και να μένουν στην Θράκη και να δουλεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ενώ επίσης εξήγγειλε και τη δωρεάν δορυφορική μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος στην περιοχή προκειμένου και οι κάτοικοι του ορεινού όγκου Ροδόπης και Ξάνθης να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση.

Θερμή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τα παιδιά του Μειονοτικού Ξάνθης

Με ενθουσιασμό, χειροκροτήματα, λουλούδια και με τα …κινητά στα χέρια υποδέχτηκαν τα παιδιά του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου της Ξάνθης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο σχολείο τους. Παρόντες στην υποδοχή οι τρεις βουλευτές του νομού μας, ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χατζηθεοδώρου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κεραμέρης, ο προϊστάμενος της Δ.Ε. Ξάνθης κ. Παπαθανασίου και καθηγητές. Ο Πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συζήτηση με τους καθηγητές και στην συνέχεια μίλησε στους μαθητές από …καρδιάς όπως είπε: «Όλοι οι πολίτες και όλα τα παιδιά της χώρας μας έχουν ένα ιερό δικαίωμα το δικαίωμα στην γνώση και εμείς έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση. Να φροντίζουμε αυτή η δυνατότητα να είναι συνεχής και απρόσκοπτη για κάθε παιδί από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο. Θέλω να σας ζητήσω μέσα από την καρδιά μου να αγαπήσετε το σχολείο σας να αγαπήσετε τους δάσκαλους σας να αγαπήσετε την γνώση. Είναι αυτή που θα σας δώσει το σημαντικότερο εφόδιο». Βλέποντας τα κινητά με τα οποία τα παιδιά βιντεοσκοπούσαν την ομιλία του πρωθυπουργού είπε: «Η πρόοδος της τεχνολογίας μας έχει οδηγήσει σε μια νέα εποχή παρόλα αυτά είναι αναντικατάστατη η μαθησιακή διαδικασία και η προσωπική σας επαφή με τους δασκάλους».

Τσίπρας στα παιδιά του Μειονοτικού: «Δεν χωρίζουμε τα παιδιά σε μειονοτικά και πλειονοτικά, δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα με τον Θεό που πιστεύουν»

Ανέφερε πως επισκέφτηκε προηγουμένως το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής: «Για να σηματοδοτήσω ότι τα σχολεία για μας είναι προτεραιότητα και δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα με τον Θεό που πιστεύουν. Δεν χωρίζουμε τα παιδιά σε μειονοτικά και πλειονοτικά. Για μας όλα τα παιδιά είναι το ίσα έχουν ίσα δικαιώματα είμαστε όλοι έλληνες πολίτες και η πολιτεία οφείλει να σας δώσει όλα τα εφόδια για να προκόψετε. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποδώσετε κάνοντας τις οικογένειες σας περήφανες για την προκοπή σας και τον τόπο σας. Είναι πολύ σημαντικό κανείς να έχει την δυνατότητα και την επιλογή να σπουδάσει αυτό που θέλει.

Υποσχέθηκε επέκταση του σχολείου

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως: «Του χρόνου αν καταφέρω εγώ η κάποιος από την κυβέρνηση μου να σας επισκεφτεί δεν θα είσαστε τόσο στενάχωρα θα έχετε την δυνατότητα και σε κάποιες άλλες αίθουσες να στεγαστείτε ώστε να μην υπάρχει τόσος μεγάλος υπερπληθυσμός και να μπορεί να λειτουργεί το σχολείο σας μόνο το πρωί και όχι πρωί και απόγευμα».

Τσίπρας: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία»

«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας είναι οι άνθρωποι», είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο παράρτημα Ξάνθης του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Εκεί τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο υπεύθυνος του παραρτήματος της Ξάνθης Νέστορας Τσιρλιγκάνης. Ο πρόεδρος παρουσίασε το Ερευνητικό Κέντρο, τη συμβολή και το αντικείμενο του πεδίου της επιστημονικής του έρευνας, τονίζοντας ότι είναι το μόνο από τα 10 Ερευνητικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που ασχολείται μόνο με την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, ενώ ήταν αυτό που 25 χρόνια πριν καθιέρωσε την διεπιστημονικότητα, τη σύνδεση δηλαδή με άλλες επιστήμες και την κοινωνία. Αφού εξήρε τη βαρύτητα που έχει δώσει η κυβέρνηση στην έρευνα, υπογράμμισε ότι στην περιοχή «ζητούμε ειδική μεταχείριση», λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν και είπε χαρακτηριστικά: «χρειαζόμαστε 1. Επένδυση στις υποδομές, 2. Προσέλκυση ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 3. Στήριξη της ερευνητικής ελευθερίας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε μας». Ο κ. Τσιρλιγκάνης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ερευνητικά πεδία με τα οποία ασχολείται το παράρτημα της Ξάνθης και παρουσίασε μέσω οπτικού υλικού και με τη χρήση γυαλιών 3D την εντυπωσιακή οπτική ψηφιοποίηση της Μονής της Παναγίας Καλαμούς. Ο πρωθυπουργός στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι κάποια πράγματα έχουν προχωρήσει, ωστόσο «το ανθρώπινο κεφάλαιο δε το έχουμε αξιοποιήσει». Πέρα από τη δραματική μείωση του ΑΕΠ, χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη πληγή για τη χώρα τη μετανάστευση νέων επιστημόνων, το brain drain δηλαδή που κάνει τη χώρα να χάνει ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση. Έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση, δηλαδή «να μπορούν να ζουν οι ίδιοι από αυτό και με τη δουλειά τους να δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε δε ότι κύριος στόχος είναι τα κονδύλια για την έρευνα που από 0,60% έφτασαν το 0,96%, να ξεπεράσουν το «φράγμα» του 1%. Ο Αλέξης Τσίπρας με εμφαντικό τρόπο, τόνισε ότι η παρουσία του στο Ε.Κ. περικλείεται από το μήνυμα της ουσιαστικής στήριξης των «άξιων ανθρώπων που παρά τις αντίξοες συνθήκες επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα και σε αυτή την ακριτική Περιφέρεια, στηρίζοντας την προσπάθεια της πατρίδας μας για ανάκαμψη».Το λόγο πήρε επίσης ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου για να αναδείξει τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας και με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, που δίνει το έναυσμα για να μην περιορίζονται τα ερευνητικά κέντρα σε τεχνοκρατικούς μηχανισμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…