Μας ξαναθυμίζουν την αξία του καλού ψωμιού και του παραδοσιακού φούρνου με την 1η Γιορτή Ψωμιού
Π. Αμπεριάδης: «Στόχος μας είναι να μάθει ο κόσμος την ποιότητα του παραδοσιακού φούρνου της γειτονιάς συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο»
Το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης, ένα από τα παλαιότερα Σωματεία της πόλης μας, πρωτοτύπησε και διοργάνωσε την 1η Γιορτή Ψωμιού στην Ξάνθη, στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φ. Αμοιρίδης». Το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και εκατοντάδες Ξανθιώτες γεύτηκαν τα αρτοποιήματα των φούρνων της πόλης μας. Σήμερα και αύριο η Γιορτή θα απευθύνεται στους μαθητές της πόλης, αφού 600 παιδιά θα μεταβούν στο ‘’Αμοιρίδειο’’, που θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο αρτοποιείο, θα ζυμώσουν, θα πλάσουν, θα ψήσουν και θα γευτούν τους ‘’καρπούς’’ των χεριών τους, μαθαίνοντας πόσο όμορφη αλλά και επίπονη διαδικασία είναι η παρασκευή άρτου. Παράλληλα, θα πληροφορηθούν την διατροφική αξία του ψωμιού μέσα από ενημερωτικό υλικό και απεικονίσεις της διατροφικής πυραμίδας.
Οι αρτοποιοί στο χθες και το σήμερα
Εκτός από το πλήθος των αρτοσκευασμάτων, ψωμιών και γλυκισμάτων που διακοσμούσαν τον χώρο, οι φούρνοι που στήθηκαν ανέδιδαν ευωδίες και από μέσα τους έβγαιναν κάθε λίγη ώρα αχνιστά ελιόψωμα, σταφιδοκούλουρα, τσουρέκια και άλλα, τα οποία με μεγάλη προθυμία δοκίμαζαν οι επισκέπτες. Απέναντι από τους φούρνους είχαν στηθεί πάνελ με 80 παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που καταγράφουν στιγμές του Σωματείου των Αρτοποιών ήδη από την δεκαετία του 1920. Η ιδέα, μάλιστα, άρεσε ιδιαίτερα στα μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, που βρέθηκαν στην Ξάνθη, και προτάθηκε να εκδοθεί λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες από τους αρτοποιούς όλης της Ελλάδας, διασώζοντας την ιστορία και την παρουσία τους στις τοπικές κοινωνίες. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο Μητροπολίτης κατά τον αγιασμό, το ψωμί είναι συνυφασμένο με την ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Στην αξία που έχει το ψωμί, κάτι που αποτυπώνεται σε πλήθος παροιμιών του λαού, αλλά και στην αξία που έχουν τέτοιες δράσεις για την προβολή των τοπικών προϊόντων, αναφέρθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης και ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, αντίστοιχα.
Ο ελληνικός παραδοσιακός φούρνος υπερτερεί, γιατί το ψωμί μας ‘’εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται’’
Στην Ξάνθη βρέθηκαν ήδη από το Σάββατο εκπρόσωποι των αρτοποιών από όλη την Βόρεια Ελλάδα, από την Λάρισα, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και την Αθήνα. Το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι αρτοποιοί, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλη Μούσιο. Τον λόγο πήραν όλοι οι πρόεδροι των κατά τόπους Σωματείων, εκθέτοντας ο καθένας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Από τα Σωματεία της Β. Ελλάδας τονίστηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα με την όμορη Βουλγαρία και το πολύ φθηνό αλλά αγνώστου ποιότητας και χαρακτηριστικών ψωμί που πωλείται στην χώρα μας, χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά πιστοποίηση. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Μούσιος, από την πλευρά της πολιτείας υπάρχει εγκληματική αδράνεια και έλλειψη ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Σημειώθηκε, όμως, η ανάγκη για εξέλιξη, συγχρονισμό με τις νέες διατροφικές τάσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών με ποικιλία προϊόντως, αλλά κυρίως η εμμονή στην ποιότητα. Όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε: «Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το ψωμί του παραδοσιακού φούρνου και τα ψωμιά κατεψυγμένης ζύμης αγνώστου προέλευσης που βρίσκει στα μάρκετ είναι δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα».
Αναλύοντας ο κ. Μούσιος τους αγώνες που έχουν γίνει, αλλά και τα νέα νομοσχέδια που κατατίθενται προς συζήτηση, τα οποία ευνοούν τα σούπερ μάρκετ και την κατεψυγμένη ζύμη, είπε με έμφαση ότι τώρα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία η προβολή και επικοινωνία του σήματος της Ομοσπονδίας και του μηνύματός της: ‘’εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται’’. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι του προσφέρουμε το καλύτερο ποιοτικά προϊόν, βλέπει τον χώρο εργασίας, ξέρει τους ανθρώπους που επιλέγουν τα υλικά και παρασκευάζουν με παραδοσιακό τρόπο το ψωμί του».
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ