Πρόσωπα 25/11/2016

0
gavroglou

Έβρος – Ηγουμενίτσα, 20 ευρώ διόδια

Ιδού και μία χρήσιμη πληροφορία γι’ αυτούς που ταξιδεύουν συχνά με το αυτοκίνητό τους και υποχρεωτικά κινούνται μέσω της Εγνατίας για λόγους συντομίας αλλά και ασφάλειας.

Λοιπόν, το ταξίδι από τον Έβρο μέχρι την Ηγουμενίτσα θα κοστίζει από το 2018 μετά την κατασκευή των νέων διοδίων συνολικά 20 ευρώ τα 670 δηλαδή χιλιόμετρα της συνολικής διαδρομής.

Γ.Δ.

Εύστοχη παρατήρηση και σημαντική

Δεν έχει δείξει ακόμη τα πρώτα του δείγματα γραφής ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ωστόσο προέβη σε μια σημαντική και εύστοχη παρατήρηση, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Είπε λοιπόν, ότι «στο πλαίσιο της διεκδίκησης νέων θέσεων για τους νέους επιστήμονες, θα πρέπει να διεκδικήσετε και νέους ζωτικούς χώρους για να είστε μέλος αυτής της δραστηριότητας». Άρα και οι ίδιοι οι ερευνητές θα πρέπει να παρέμβουν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους σε εκείνα τα πεδία που προσφέρονται για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Πρέπει και αυτό να είναι μέρος της διαμόρφωσης των επιστημονικών τους κατευθύνσεων, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο. Στο ίδιο κομβικό σημείο αναφέρθηκε εμμέσως και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι τα μεγέθη να αντανακλούν στις ανάγκες της κοινωνίας».

Ε.Δ.

Θερμή υποδοχή

Θερμή ήταν η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευσαν στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Ο πρόεδρος κ. Ιωαννίδης και ο υπεύθυνος του παραρτήματος της Ξάνθης Τσιρλιγκάνης, έκαναν μία συνοπτική, αλλά περιεκτική παρουσίαση της αποστολής και των έργων του Κέντρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αύξησης των κονδυλίων για την έρευνα που προώθησε η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, αλλά τονίζοντας παράλληλα χωρίς περιστροφές ότι η σημερινή κατάσταση και οι ιδιαιτερότητες στη Θράκη επιτάσσουν διακριτική μεταχείριση. Το υπόβαθρο υπάρχει. Και ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του σε αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα της περιοχής που πρέπει να υποστηριχθούν.

Ε.Δ.

No hard feelings

Εγκάρδια ήταν η χειραψία που αντάλλαξαν στο Ε.Κ. «Αθηνά» ο πρωθυπουργός με τον Μάρκο Μπόλαρη, πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παρουσία του πρώην υπουργού και βουλευτή Σερρών στην Ξάνθη κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνει ότι παραμένουν αγαστές οι σχέσεις των δύο και δεν υπήρξαν πικρίες για τις αλλαγές που επέφερε ο ανασχηματισμός.

Ε.Δ.

Πολιτικός όρκος στην Πολυτεχνική

Με αφορμή τον πρώτο πολιτικό όρκο που εκφωνήθηκε στην Πολυτεχνική της Ξάνθης στην ορκωμοσία της Παρασκευής, να πούμε ότι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυφωνία στην περιοχή, μπορεί να έχει τόσο όμορφα… χρώματα! Ο όρκος στο Ευαγγέλιο και στο Κοράνι, οι νουθεσίες του Μητροπολίτη της περιοχής, η παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών δίνουν μία ατμόσφαιρα ζεστή και… οικογενειακή που αγκαλιάζει το τοπικό πανεπιστήμιο. Ο πολιτικός όρκος που εγκαινιάστηκε δείχνει ότι το ΔΠΘ τα χωράει όλα, τα σέβεται όλα και τα προασπίζεται, με βάση τη φιλοσοφία που έχει διαμορφώσει και σε ευθυγράμμιση με την ανθρωπογεωγραφία της τοπικής κοινωνίας.

Ε.Δ.

Το όνειδος της Μόριας και το ηθικό πλεονέκτημα

Μία γιαγιά και το εξάχρονο εγγονάκι της σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά στο αχούρι του Κέντρου Αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου. Οι πολιτικώς υπεύθυνοι για την κατάντια και τους θανάτους είναι γνωστοί. Είναι υπερβολές και προέρχονται από οργή που τυφλώνει οι κατηγορίες του κ. Μουζάλα ως δολοφόνου. Φέρει όμως και αυτός μεγάλη ευθύνη στο πολιτικό επίπεδο, γιατί αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεσπούν οι συνέπειες της αμεριμνησίας του. Είναι τραγικό να θεωρείς μια ζωή ότι είσαι ανθρωπιστής και όταν έρχεται η ώρα να κριθείς για όσα έλεγες και δεν έκανες τόσους μήνες, να λες ότι φταίει… η κακιά η ώρα. Καταγγέλλεις ως αντιπολίτευση τα κέντρα κλειστού τύπου, δεν προετοιμάζεις επί μήνες λειτουργικά κέντρα υποδοχής, ευνοείς όλο αυτό το μπάχαλο με τους πρόσφυγες για να κερδίσεις ευμενή αντιμετώπιση από την ΕΕ για το χρέος, προκαλείς διεθνή κατακραυγή με τις τραγικές συνθήκες της Ειδομένης, λέγοντας ότι δεν μπορείς να εγγυηθείς για την ζωή και την υγεία των παιδιών εκεί, αλλά τώρα φταίει η κακιά η ώρα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων βέβαια. Όταν κυκλοφορεί η ‘’ανάλγητη, φιλελεύθερη, καπιταλιστική’’ Καθημερινή με έκτακτη έκδοση και πρώτο θέμα την τραγωδία στην Μόρια και η Αυγή των κινημάτων και της ευαισθησίας κάνει μικρή αναφορά, προτάσσοντας την αντιπαράθεση για τις εκπτώσεις της ‘’Μαύρης Παρασκευής’’, κάτι δεν πάει καλά. Φίλος στις Βρυξέλλες μου είπε για οικογένεια προσφύγων που έφυγε πέρυσι από εδώ και σε δύο μήνες τους δόθηκε σπίτι και άδεια διαμονής 5 ετών. Για να μην μιλάμε συνεχώς για τον αριθμό των προσφύγων που δεχθήκαμε. Απλά, τα χρήματα που πήραμε έκλεισαν άλλες τρύπες.

Χ.Δ.

Η Ξάνθη στο Twitter του Πρωθυπουργού

Την τιμητική της είχε η Ξάνθη στον προσωπικό λογαριασμού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Twitter. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πόλη μας ‘’ανέβηκαν’’ πολλά tweets, φωτογραφίες και βίντεο από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και από το ερευνητικό κέντρο ‘’Αθηνά’’. Όπως έγραψε: «Όλα τα παιδιά έχουν ιερό δικαίωμα στη γνώση. Επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης» με βίντεο από τις δηλώσεις του και την φωτογραφία που δημοσιεύουμε με τίτλο: «Ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας είναι τα παιδιά μας». Το δε μήνυμα του κ. Τσίπρα: «Παρά τις συνθήκες, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας που επιμένουν και παραμένουν στη χώρα», αναφορικά με την ομιλία του στο ερευνητικό κέντρο της πόλης σχολιάστηκε χιουμοριστικά από κάποιους, λέγοντας ότι μάλλον ξαφνιάστηκε ο Πρωθυπουργός που έχουν παραμείνει κάποιοι ερευνητές στην χώρα και δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι.

Χ.Δ.

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Τουρκικό Προξενείο και την Άγκυρα έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Θράκη και συγκεκριμένα όταν είπε στο μειονοτικό χωριό Φιλλύρα Ροδόπης ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος Ελλήνων πολιτών. Η δήλωση αυτή αποτελεί και μια απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τα σύνορα της καρδιά του» (που τα ορίζει μέχρι και την Θεσσαλονίκη) και την ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, μια συνθήκη η οποία εκτός από τα σύνορα είναι καθοριστική και για την ζωή των μουσουλμάνων της Θράκης γιατί με βάση αυτή έχει σχεδιαστεί η μειονοτική πολιτική στην Θράκη.

Μ.Ξ.

Ο Αλέξης, οι selfies και οι νουθεσίες

tsipras selfis

Τα παιδιά του μειονοτικού Γυμνασίου –  Λυκείου Ξάνθης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα δεν έχασαν ευκαιρία να βγάλουν selfies μαζί του ενώ βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους όλη την ομιλία του και την παραμονή του στο σχολείο τους, γεγονός που το παρατήρησε και ο Αλέξης Τσίπρα και το σχολίασε μάλιστα θετικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι νουθεσίες του για να αγαπούν την γνώση και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν διαχωρίζουν τα παιδιά σε μειονοτικά και πλειονοτικά, και ανάλογα με την θρησκεία τους. Ισονομία – ισοπολιτεία – ανεξιθρησκεία και σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Μεγάλες και σωστές κουβέντες…

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…