Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εκατομμύρια οι οφειλές των δημοτών προς τους δήμους της Ξάνθης

Εκατομμύρια οι οφειλές των δημοτών προς τους δήμους της Ξάνθης

0

Ανεξόφλητα δημοτικά τέλη ετών που αυξάνονται χωρίς δυνατότητα είσπραξης – Οφειλέτες που δεν ζουν ή έχουν μεταναστεύσει προ ετών

Ενημέρωση του εισαγγελέα από τον Δήμαρχο Τοπείρου για 550.000 ευρώ που διαγράφηκαν ανεξήγητα το 2010 από οφειλές δημοτών

Η οικονομική στενότητα των τελευταίων χρόνων δεν αγγίζει μόνο τους πολίτες, αλλά και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Εντός του τελευταίου και η τοπική αυτοδιοίκηση, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα, στις μειώσεις επιχορηγήσεων και προγραμμάτων, στην παντελή σχεδόν διακοπή της κρατικής ενίσχυσης προς αυτούς, αλλά και στην μη καταβολή των δημοτικών τελών από τους δημότες, στοιχεία που δυσχεραίνουν την διαχείριση. Αναφορικά με τα διάφορα δημοτικά τέλη, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές κατοίκων και καταστηματαρχών προς του δήμους ξεπερνούν συνήθως το ένα εκατομμύριο. Το «Ε» πραγματοποίησε μια καταγραφή των δημοτικών οφειλών προς τον κάθε ένα από τους τέσσερεις δήμους της Ξάνθης, το ποσοστό εισπραξιμότητας εντός του έτους, την προέλευση των οφειλών αυτών, αλλά και τα μέτρα στα οποία προβαίνει η κάθε δημοτική αρχή προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αποκαλυπτικά της νοοτροπίας που υπάρχει.

5,5 εκατ. οι οφειλές των δημοτών στον δήμο Ξάνθης

Ο δήμος Ξάνθης, ως μητροπολιτικός δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κρατά και τα σκήπτρα. Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, οι βεβαιωμένες οφειλές ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. ευρώ και φτάνουν περίπου σε ‘’βάθος’’ δεκαπενταετίας. Από τα 5,5 αυτά εκατομμύρια, βέβαια, το 1,8 αφορά τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ, για τα οποία ο δήμος Ξάνθης είναι εγγυητής, οπότε τα συμπεριλαμβάνει τυπικά στις οφειλές του, παρότι οι δόσεις καταβάλλονται εμπρόθεσμα από την ΔΕΥΑΞ πλέον, που εισήλθε σε διακανονισμό. Σε διακανονισμό έχουν μπει και πολλοί συμπολίτες μας, με το ποσό να ανέρχεται σχεδόν στα 2 εκατ. Όπως δήλωσε ο κ. Δημαρχόπουλος: «Οι μεγάλες οφειλές έσπευσαν να ρυθμιστούν όταν δόθηκε η δυνατότητα για 100 δόσεις και καταβάλλονται κανονικά κάθε μήνα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ οι ρυθμίσεις που δεν τηρούνται ως επί το πλείστον αφορούν μικρά ποσά. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μια νέα δυνατότητα ρύθμισης με απαλοιφή των προσαυξήσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το αρχικό ποσό». Οι οφειλές προέρχονται από μισθώματα, ενοίκια καταστημάτων και πρόστιμα, ενώ το περσινό πρόβλημα με την ΔΕΗ, η οποία κρατούσε τα χρήματα της κατανάλωσης ρεύματος, χωρίς να εισπράττει τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, έχει λυθεί. «Το μεγαλύτερο μέρος από τα δημοτικά τέλη αφορά τον ηλεκτροφωτισμό», ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημειώνοντας ότι ο δήμος πληρώνει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην ΔΕΗ για τον φωτισμό. Στον προϋπολογισμό του 2017 έχει υπολογιστεί να εισπραχθούν 400.000 ευρώ από τις βεβαιωμένες ήδη οφειλές.

Στο 1,1 εκατ. ευρώ ο δήμος Αβδήρων από ύδρευση, άρδευση και μισθώματα

Τόσο ο δήμος Ξάνθης, όσο και ο δήμος Αβδήρων, έχουν προβεί και προβαίνουν σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, οι οφειλές του δήμου αυτή την στιγμή ανέρχονται περίπου σε 1,1 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ‘’παρακαταθήκη’’ των διαφόρων πρώην δήμων που συγχωνεύτηκαν και φτάνοντας ακόμη και στο έτος 1999. Οι οφειλές από ύδρευση και άρδευση είναι μικρές, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά αφορούν μισθώματα καταστημάτων στις παραλίες, όπως και τα κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης, από τα οποία ο δήμος εισπράττει ένα 0,5%. «Η νομική υπηρεσία προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά δεν έχουμε προβεί ακόμη σε δέσμευση λογαριασμών ή ακινήτων, παρά σε ειδοποιήσεις και οχλήσεις των οφειλετών», δήλωσε ο κ. Τσιτιρίδης, με τον δήμο να εισπράττει ετησίως περί τις 80.000 ευρώ από οφειλές. Σε αυτές τις ενέργειες έχει προχωρήσει όμως ο δήμος Ξάνθης, πραγματοποιώντας ακόμη και εξώσεις κακοπληρωτών από καταστήματα που ενοικίαζαν. Το θέμα της διαγραφής μέρους των οφειλών υπάρχει ως σκέψη και στους δύο Δημάρχους, συνιστά όμως μία πράξη που θέλει πολλή προσοχή και ξεχωριστή εξέταση της κάθε περίπτωσης, καθώς κάποιοι μπορεί να έχουν αποβιώσει, υπάρχουν όμως κληρονόμοι, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται από ετών στο εξωτερικό.

Στον εισαγγελέα παραπέμπει ο Δήμαρχος Τοπείρου παλαιότερη διαγραφή οφειλών 550.000 ευρώ

Και αν στους δήμους Ξάνθης και Αβδήρων υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις για μερική διαγραφή κάποιων οφειλών που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, στον δήμο Τοπείρου υπάρχει μία νέα εξέλιξη. Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να λάβει την εξουσιοδότηση και να καταθέσει στον εισαγγελέα νέα στοιχεία από την περίοδο 2010. Όπως δήλωσε, έχει βρεθεί μετά από πρόσφατους ελέγχους αδικαιολόγητη διαγραφή δημοτικών οφειλών ύψους 550.000 ευρώ εντός του 2010. Οι οφειλές αυτές αφορούσαν ύδρευση, άρδευση και μισθώματα, ενώ ανάμεσα στους οφειλέτες ο κ. Μίχογλου ανέφερε ότι υπάρχουν και ονόματα πρώην δημοτικών συμβούλων. Οι σημερινές οφειλές ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, με κάποιους δημότες να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και άλλους να περιμένουν μια νέα παρόμοια δυνατότητα. Ο δήμος Τοπείρου σημειώνει επίσης μικρή εισπραξιμότητα, ενώ μετά από δημοπρασίες μίσθωσης 7.000 στρεμμάτων, τα ποσά που εισπράττει ετησίως ανέρχονται σε 80-100.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι λιγότερες οφειλές στον δήμο Μύκης

Ο δήμος Μύκης έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις λιγότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών, που ανέρχονται σε 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου κα Μύτικα, οι οφειλές αυτές παραπέμπονται στην Εφορία και βεβαιώνονται, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε κατάσχεση λογαριασμών, αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται ποσά άνω των 5.000. Οι οφειλές των δημοτών κινούνται σε μικρά ποσά και αφορούν μόνο τέλη ύδρευσης και άρδευσης, αφού ο δήμος δεν εκμισθώνει ακίνητα. Τα τέλη ηλεκτροφωτισμού που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εμφανίζουν ακόμη κάποια προβλήματα, αφού η κα Μύτικα ανέφερε ότι πρόσφατα παρέλαβαν καταστάσεις ανείσπρακτων ποσών από την ΔΕΗ, η οποία φρόντισε να εισπράξει μόνο το ποσό που την αφορά. Παρότι τα ποσά είναι μικρά και το συνολικό ποσό δεν πλησιάζει καν τις οφειλές που αντιμετωπίζουν άλλοι δήμοι, σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η εισπραξιμότητα, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί πίεσης για την τακτοποίηση των οφειλών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…