Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αργεί η ανάδειξη αναδόχου για την επέκταση του ΧΥΤΑ

Αργεί η ανάδειξη αναδόχου για την επέκταση του ΧΥΤΑ

0
xyta xanthi

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης των προσφορών. Χρονοβόρα διαδικασία εξαιτίας του όγκου των προτεινόμενων μελετών

Δεν κινδυνεύει με απένταξη καθώς έχει κλειδωμένη χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑ -Δεν έχουν πάρει έγκριση από το υπουργείο οι τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης. Ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί πριν από ένα χρόνο όμως ακόμη δεν έχει αναδειχθεί ανάδοχος και η αιτία είναι καθαρά διαδικαστική και αφορά την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί από την ειδική 7μελή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και έχει αναλάβει αυτό το έργο.

Θα πάρει χρόνο η ανάδειξη αναδόχου για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Όπως εξηγεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αειβαλιώτης η καθυστέρηση στην ανάδειξη αναδόχου οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των προσφορών που έχουν κατατεθεί και συγκεκριμένα 12 μεγάλα κιβώτια! Ειδικότερα ανέφερε πως το έργο βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο καθώς έχουν κατατεθεί 4 προσφορές από ομάδες εταιρειών και οι τρεις έχουν περάσει στον δεύτερη φάση. Κι επειδή το έργο περιλάμβανε μια μορφή μελέτης με βάση την οποία δημοπρατήθηκε οι εταιρείες κατέθεσαν τις τελικές μελέτες που προτείνουν για το έργο οι οποίες όμως πρέπει να μελετηθούν από την 7μελη επιτροπή, να αξιολογηθούν, στην συνέχεια να εξαχθούν τα συμπεράσματα, να υπογραφούν και τέλος να αναδεχθεί ο ανάδοχος του έργου. Κι όπως εκτιμά ο κ. Αειβαλιώτης η ολοκλήρωση της διαδικασία θα πάρει κι άλλο χρόνο…

Δεν κινδυνεύει με απένταξη το έργο

Η καθυστέρηση αυτή δεν πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες σ’ ότι αφορά το έργο – σύμφωνα με τον κ. Αειβαλιώτη – καθώς η χρηματοδότηση έχει «κλειδώσει» στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ και είναι ύψους 4.100.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ καθώς και 400.000 ευρώ για ένα μηχάνημα διάστρωσης (κατσικοπόδαρο) που θεωρείται ζωτικής σημασίας. Κατά συνέπεια συνολικά το έργο θα κοστίσει 4.5 εκ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στο νομό μας.

Η αναγκαιότητα του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Να σημειώσουμε πως στην αναγκαιότητα του έργου έχουν αναφερθεί πολλές φορές και ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο νυν κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και απορρέει από την διαπίστωση ότι ο υπάρχων ΧΥΤΑ έχει ξεπεράσει τα όρια της χωρητικότητας του και πως επιβάλλεται η διάνοιξη 4ης λεκάνης σε συνδυασμό με δημιουργία υποδομών επεξεργασία όπως κομποστοποίηση και ταφής, ενώ χρειάζεται και περιβαλλοντική αποκατάσταση των υπαρχουσών λεκανών και όλα αυτά προβλέπονται στην μελέτη του έργου που θα αναπτυχθούν σε μια οικοπεδική έκταση 217 στρεμμάτων.  

Δεν έχουν πάρει έγκριση από το υπουργείο οι τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ

Πρόκειται για τον Περιφερειακό σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει φορέα υλοποίησης την ΔΙΑΑΜΑΘ και έχει τροποποιηθεί ώστε να είναι επικαιροποιημένος στις ισχύουσες διατάξεις αλλά και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεδομένου ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο που μετρά ήδη πάνω από μια δεκαετία και ακόμη δεν έχει πάρει την τελική του μορφή.

Επίκαιρο το μοντέλο διαχείρισης του ΣΔΑΝ Ξάνθης

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει εισάγει νέα φιλοσοφία προκρίνοντας διαφοροποιήσεις και συγκεκριμένα διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο δήμων και όχι περιφερειών. Έτσι ζήτησε από τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης ή διαδημοτικά. Ο νομός μας έχει ήδη τεχνογνωσία σ’ αυτό το μοντέλο διαχείρισης καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από το μοντέλο του ΣΔΑΝ Ξάνθης που διαχειρίζεται τα απορρίμματα όλων των δήμων του νομού για μια 20ετία περίπου.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…