Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυναμικό μήνυμα υπέρ του θηλασμού έστειλαν οι Ξανθιώτισσες μητέρες

Δυναμικό μήνυμα υπέρ του θηλασμού έστειλαν οι Ξανθιώτισσες μητέρες

0
thilasmos16-diaxeiristries

Για 5η συνεχή χρονιά συμμετείχε η πόλη μας στον πανελλαδικό δημόσιο ταυτόχρονο θηλασμό μαζί με άλλες 50 πόλεις

Περισσότερες από 60 μητέρες θήλασαν τα παιδιά τους χθες στο ‘’Θεατράκι’’, γιορτάζοντας έμπρακτα την εβδομάδα

Στην μητρότητα και τον μητρικό θηλασμό ήταν αφιερωμένο το πρωί της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου, με την Ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης να συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία του δημόσιου πανελλαδικού ταυτόχρονου θηλασμού, που ξεκίνησε εδώ και 7 χρόνια στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου). Η δράση βρήκε και στην πόλη μας ευαισθητοποιημένες μητέρες, πρόθυμες να δράσουν εθελοντικά για να προωθήσουν το μήνυμα της μητρότητας σε όλες του τις εκφάνσεις, με αναπόσπαστο κομμάτι το πρώτο «δέσιμο» της μαμάς με το μωρό, μέσω του μητρικού θηλασμού.

Ο καιρός βοήθησε και ο αριθμός των μητέρων αυξήθηκε

thilasmos16-miteresΗ εκδήλωση διοργανώθηκε σε 50 περίπου πόλεις της Ελλάδας. Ο καιρός φέτος βοήθησε και το ‘’Θεατράκι’’ απέναντι από τον ΟΤΕ γέμισε καροτσάκια, μητέρες, μωρά, μπαμπάδες, γιαγιάδες και παιδάκια, που είτε βρέθηκαν εκεί για να θηλάσουν, είτε για να στηρίξουν την ιδέα και προσπάθεια. Πέρα από αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός του ταυτόχρονου θηλασμού, στο κατάμεστο ανοιχτό αμφιθέατρο έλαβαν χώρα και άλλες δράσεις για τα παιδιά, αλλά και σχετική ενημέρωση προς ενδιαφερόμενες μητέρες και υποψήφιους γονείς, που προσέτρεξαν για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες, μαζί με πλούσιο έντυπο υλικό που διένειμαν τα μέλη της Ομάδας μητρικού θηλασμού Ξάνθης. Η προσέλευση ξεκίνησε στις 11 το πρωί, με την επίσημη καταμέτρηση όσων μητέρων θήλαζαν εκείνη την ώρα να γίνεται λίγο μετά 12, αφού τα βρέφη είναι δύσκολο να υπακούσουν σε αυστηρά ωράρια. Στην πόλη μας καταγράφηκαν 65 θηλάζουσες μητέρες, με δύο εξ αυτών να θηλάζουν δίδυμα. 10 μητέρες ήρθαν με δύο παιδιά, θηλάζοντας το μικρότερο στην εκδήλωση, ενώ αντλούν για το μεγαλύτερο παιδί τους. Σταθερά ανοδική η πορεία που καταγράφεται κάθε χρόνο στην συμμετοχή, με 55 θηλάζουσες πέρυσι, αλλά και στο ενδιαφέρον που υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Δυναμική συμμετοχή στην Ξάνθη – Ανάμεσα στις πρώτες πόλεις πανελλαδικά

Στο πλαίσιο της δράσης μίλησαν στο «Ε» οι υπεύθυνες της ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης, Σοφία Παπαδοπούλου και Μαρίνα Λαπαντώνη, με την τελευταία να είναι η πρωτεργάτρια και ιδρύτρια της ομάδας, που ξεκίνησε να λειτουργεί διαδικτυακά το 2011 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.450 μέλη στο facebook. Η Μαρίνα Λαπαντώνη ανέφερε ότι στις προθέσεις της ομάδας είναι να επεκταθεί και σε νέες δράσεις, πάντα με γνώμονα θέματα που αφορούν τη μητρότητα, όπως η περσινή ημερίδα για τον τοκετό και η φετινή για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, που διοργανώθηκαν με σημαντικούς ομιλητές και πρωτότυπα θέματα. «Θέλουμε να στηρίξουμε την σχέση της μητέρας με το παιδί. Το μωρό πρέπει να θηλάσει από το πρώτο λεπτό, ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Και εν γένει, θέλουμε να ενημερώσουμε για θέματα που απασχολούν και να παρέμβουμε με δράσεις το επόμενο διάστημα», επεσήμανε η ίδια.

Η ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό δεν είναι μόνο φυλλάδια και ομιλίες, αλλά κυρίως πράξη

Στη χώρα μας, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού μετά τον 6ο μήνα είναι πολύ χαμηλά και αυτό οφείλεται κυρίως σε λάθος ενημέρωση και καθοδήγηση. Σκοπός της Ομάδας είναι να ενημερώσει τις μητέρες για τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Πέρα από τα πλεονεκτήματα και την αξία του θηλασμού για τη μητέρα και το παιδί, η δράση έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ότι ο θηλασμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Όπου μπορεί να βρίσκεται η μητέρα μαζί με το μωρό της. Μερικές από τις όμορφες στιγμές της ημέρας, που είχε ενθουσιασμό αλλά και συγκίνηση, ήταν οι ευχαριστίες της κας Παπαδοπούλου προς τους μπαμπάδες που στηρίζουν την προσπάθεια, με ιδιαίτερη μνεία σε κάποιες περιπτώσεις μητέρων που πάλεψαν και ξεπέρασαν μεγάλα προβλήματα υγείας προκειμένου να θηλάσουν. Την συγκίνηση διαδέχονταν τα χαμόγελα, από τους γονείς αλλά και τα χορτάτα μωρά.

Το παρών έδωσε και φέτος στην εκδήλωση η κα Σεβήμ από τον Κένταυρο, η οποία μπορεί να μην θηλάζει πλέον, αλλά είναι θερμή υποστηρίκτρια. Προμηθεύθηκε μάλιστα και ενημερωτικό υλικό για να διανείμει στις νέες κοπέλες του χωριού, που, όπως είπε, δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να θηλάζει μια μαμά. Η ίδια θήλασε και τα τέσσερα παιδιά της για δύο χρόνια και ανέφερε το εξής: μια μέρα ο γιος της γύρισε από το σχολείο τρέχοντας και ήθελε διακαώς να μάθει αν τον θήλασε. Όταν τον ρώτησε γιατί, της είπε ότι στο μάθημα διάβασαν πως ο θηλασμός είναι πολύ ωφέλιμος για τα παιδιά. Ευχαριστημένος έμαθε ότι είχε θηλάσει και μάλιστα δύο χρόνια. Γονείς, που ήρθαν ακόμη και από την Κεραμωτή, δεν λησμόνησαν να ευχαριστήσουν τις διαχειρίστριες της Ομάδας, που τους στηρίζουν εθελοντικά όχι μόνο στο διαδίκτυο και τηλεφωνικά, αλλά και με προσωπική παρουσία, μη φειδόμενες προσωπικού χρόνου και κόπων, προκειμένου να τους προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές, ιδίως στα πρώτα τους μητρικά ‘’βήματα’’.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …