Υπέρ της θέσης ΕΣΕΕ και Ομοσπονδίας Θράκης τάσσεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, αφού οι συνεχείς εκπτώσεις δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση
Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και πρέπει να μπορεί να καθορίζει τις εκπτωτικές περιόδους, τονίζουν επιχειρηματίες της Ξάνθης
Â
Το δικαίωμα να ορίζουν μόνοι τους και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες τη χρονική περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων διεκδικούν οι έμποροι της Ελλάδας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κατόπιν ερευνών που εκπόνησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε συνεργασία με το ΙΝΕΜΥ και σύμφωνα με αυτές οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι του Νοεμβρίου και του Μαΐου δεν είναι επικερδείς για τις επιχειρήσεις.
Αυτοδιαχείριση με συνεννόηση για 2-3 εκπτωτικές περιόδους
Η ΕΣΕΕ προτείνει να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο ή τρείς εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, οι διαπιστώσεις, ύστερα από τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου, δείχνουν αναποτελεσματικότητα. Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν φαίνεται να βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών της Συνομοσπονδίας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους κινητήριο δύναμη της αγοραστικής κίνησης», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Επίσης, από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι ο μικρός τζίρος της Κυριακής φαίνεται ότι «απορροφά» εκείνον των προηγούμενων και επόμενων ημερών, αφού τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών είναι περιορισμένα. Συμπερασματικά, για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου, προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που οι πωλήσεις τους κινήθηκαν σε «καλύτερα» επίπεδα μειώνεται μεταξύ των δύο περιόδων, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται κατά πολύ το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν σε «χειρότερα» επίπεδα.
Σε σύμπνοια Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης και Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης
Την θέση αυτή υιοθετεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, ο πρόεδρος του οποίου μετέχει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ). Ο κ. Μίλκογλου, τόνισε αρχικά την ωφέλεια που έχει προκύψει για τις επιχειρήσεις της περιοχής από την σύσταση της ΟΕΕΘ, αφού η προηγούμενη ομοσπονδία αφορούσε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και δεν ασχολούνταν αποκλειστικά με τις ιδιαιτερότητες της Θράκης. Αυτές οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής είναι ο βασικός λόγος που ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης τάσσεται υπέρ της πρότασης για αυτοδιαχείριση των εκπτωτικών περιόδων, αφού κυρίως οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι Μαΐου και Νοεμβρίου όχι μόνο δεν προσφέρουν στην αγορά, αλλά αναγκάζουν τους εμπόρους να απορροφούν την όποια έκπτωση, αφού είναι περίοδος παραλαβής νέων εμπορευμάτων, κυρίως στον τομέα του ρουχισμού και της υπόδησης. «Το καταναλωτικό κοινό έχει μπερδευτεί από τις τόσες εκπτωτικές περιόδους και χάνεται πλέον τον νόημα. Έχουμε φτάσει να έχουμε επτά μήνες τον χρόνο εκπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλκογλου. Στην διαμόρφωση της πρότασης της ΕΣΕΕ συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, κ. Κώστας Χατζημιχαήλ, ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, ο οποίος αναφέρει ότι όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Θράκης συντάσσονται με την πρόταση. Την ίδια ώρα γίνονται επαφές μέσω της ΕΣΕΕ με όλα τα μεγάλα κλειστά Mall, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.
Επανέρχεται το «ποτέ την Κυριακή»
Πέρα από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι έμποροι θίγουν και το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο επίσης κρίνεται ως μη επικερδές. Σημειώνεται μάλιστα ότι τις Κυριακές γίνεται «μεταφορά τζίρου», που σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη ημέρα οι καταναλωτές δεν κάνουν επιπλέον αγορές, αλλά αγορές που θα είχαν κάνει έτσι κι αλλιώς σε άλλες ημέρες της εβδομάδας. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην Ξάνθη, το μέτρο φαίνεται ότι δεν έδωσε κανένα επιπλέον κίνητρο για αγορές στον κόσμο. Από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων σημείωσε ότι κατά κύριο λόγο επωφελούνται οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ενώ για την υπόλοιπη αγορά αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο, ιδίως σε περίπτωση που απασχολούν υπαλλήλους. «Χρόνος υπάρχει. Χρήμα δεν υπάρχει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Αλεξόπουλου, ο οποίος τόνισε πως τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές έχουν νόημα σε περιοχές με τουριστική κίνηση, όχι όμως και σε αγορές, όπως αυτή της Ξάνθης, που δουλεύουν κατά κύριο λόγο με τον τοπικό πληθυσμό. Θύμισε δε, ότι ισχύει ακόμη η προηγούμενη νομοθεσία που έδινε την δυνατότητα στα καταστήματα να πραγματοποιούν 10ήμερα προσφορών για την προβολή της επιχείρησης, είτε για την διάθεση παλιότερων εμπορευμάτων, συνεπώς οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσθεσαν κάτι θετικό.
Â
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ