Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω Βουλγαρίας

Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω Βουλγαρίας

0
autokinita-metaxeirismena

Χρυσές δουλειές κάνουν οι Βούλγαροι

Ημεδαποί κυκλοφορούν με βουλγάρικες πινακίδες που προμηθεύονται συστήνοντας εικονικές εταιρείες στην γείτονα

Η μείωση του εθνικού αλλά και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των μνημονίων που οδήγησαν σε φτωχοποίηση μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας έχει μοιραία αλλάξει συμπεριφορές και επιλογές με κύριο χαρακτηριστικό το πέρασμα από τον νεοπλουτισμό σε μια νέα στάση ζωής που μεταφράζεται σε επιλογές νεόπτωχης νοοτροπίας . Αυτό ως φιλοσοφία διέπει πολλές καθημερινές λειτουργίες και τείνει να γίνει ο κανόνας και όχι μια μεμονωμένη περιστασιακή εξαίρεση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αλλαγή σε συνήθειες που επικρατούσαν στα χρόνια προ κρίσης, όταν το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων συναγωνίζονταν αυτό του ευρωπαίου όπως αγορές, ταξίδια, διασκέδαση και ακριβά αυτοκίνητα. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτά όλα αποτελούν παρελθόν και υπάρχει μια αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ελλήνων ακόμη και στην διατροφή πόσο δε μάλλον σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ιεραρχούνται ως απολύτως απαραίτητα.

Απ’ τα αστραφτερά γερμανικά αυτοκίνητα …ξεπέσαμε στα μεταχειρισμένα ιταλικά και μέσω Βουλγαρίας

Την στροφή των ελλήνων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.   Σύμφωνα με τα στοιχεία τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 9.479 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 7.897 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο µήνα του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 20%. Αύξηση στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται και εκτελωνίζονται καταγράφεται και στο Τελωνείο Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας παρατηρείται η τάση να περνούν για εκτελωνισμό ως επί το πλείστον μεταχειρισμένα ιταλικά αυτοκίνητα τα οποία κατευθύνονται είτε σε έλληνες εμπόρους για μεταπώληση είτε απευθείας σε ιδιώτες τα οποία έχουν αγοράσει από Βούλγαρους εμπόρους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Βούλγαροι κάνουν χρυσές δουλειές κυριολεκτικά καθώς αγοράζουν πάμφθηνα αυτοκίνητα δεκαετίας και άνω από ιταλικές μάνδρες, τα μερεμετίζουν λίγο και τα πωλούν σε εμπόρους με 2.000 -3.000 ευρώ και αναλόγως με το μοντέλο και την παλαιότητά του ο πελάτης το αγοράζει έως 5.000 ευρώ. Υπάρχει σαφής προτίμηση στην Ιταλία καθώς είναι τα ίδια μοντέλα είναι πιο φτηνά από ότι στην Γερμανία. Σ’ ότι αφορά την διαδικασία για την έκδοση του τέλους ταξινόμησης αυτό καθορίζεται από το Τελωνείο ανάλογα με την αξία αλλά και άλλες προδιαγραφές όπως οι ρύποι κ.λ.π. και παραδίδεται πιστοποιητικό με το οποίο θα εκδοθούν από την αρμόδια υπηρεσία οι πινακίδες.

Πληθαίνουν τα αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες

Πηγές μας αναφέρουν ότι βρίσκεται σε άνθηση το φαινόμενο να κυκλοφορούν στην περιοχή μας αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες και δεν πρόκειται φυσικά για Βούλγαρους τουρίστες αλλά για ημεδαπούς που κάνουν …λούφα και παραλλαγή για να αποφύγουν φόρους και τέλη κυκλοφορίας. Το σύνηθες κόλπο που χρησιμοποιούν είναι να ιδρύουν μια εικονική εταιρεία στην Βουλγαρία, να βγάζουν άδεια και να παίρνουν πινακίδες και στην συνέχεια να κυκλοφορούν ως τουρίστες στην ίδια τους την χώρα. Να σημειώσουμε πως αυτό είναι παράνομο και αν διαπιστωθεί από τις αστυνομικές αρχές υπάρχουν κυρώσεις προς τον κάτοχο του αυτοκινήτου και κατάσχεσή του.

Όλα αυτά είναι φαινόμενα που παρατηρούνται από τότε που η Βουλγαρία εισήλθε στην Ε.Ε. και ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και όλα τα Τελωνεία των περιοχών που συνορεύουν με την Βουλγαρία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…