Σχόλια 21/10/16

0
pavlidis 31 -empros
Είναι σκληρή η μοίρα της Ξάνθης να χάνει πρόωρα όσους την αγάπησαν περισσότερο…


Η διπλή ατυχία της Ξάνθης
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ που πάλεψε και έμεινε όρθιος μέχρι το τέλος υπηρέτης του καθήκοντος, με σκοπό τίποτα να μη μείνει πίσω, έφυγε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης στις 1.15 πμ από πολυοργανική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν.
Κι άφησε κι αυτός την Ξάνθη νωρίς, έχοντας ακόμη πολλά όνειρα και πολλά σχέδια. Και μένει η Ξάνθη με ένα σύννεφο για την ατυχία της που για δεύτερη φορά, μετά την απώλεια του Φίλιππου Αμοιρίδη, χάνει νωρίς έναν οραματιστή αυτοδιοικητικό, από αυτούς που αποτελούν παραδείγματα για όλη τη χώρα.
Ε.Δ.


Η διαδοχή
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα κληθούν εντός του επόμενου 20ήμερου να αναδείξουν μέσα από την παράταξη το διάδοχο του Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος θα κληθεί να φέρει ένα φορτίο βαρύ και ευθύνη σπουδαία, προκειμένου να συνεχίσει η διοίκηση της Περιφέρειας στις βάσεις που έθεσε με όραμα και κοπιώδη προσπάθεια ο Γιώργος Παυλίδης.
Η στάση του καθενός θα κριθεί, η μέχρι σήμερα πορεία του στην παράταξη της συμπολίτευσης θα αξιολογηθεί, οι δυνατότητες του κάθε υποψηφίου, επίσης. Οι σύμβουλοι έχουν και αυτοί την ευθύνη να επιλέξουν τον καταλληλότερο.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παυλίδης δεν τους είπε τυχαία στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο να είναι ενωμένοι, γιατί γνώριζε ότι σπουδαιότερο όλων είναι να διατηρήσει η παράταξη ομόνοια και σύγκλιση για το καλό της Περιφέρειας πρώτα απ’ όλα. Και γι’ αυτό υπόλογοι θα είναι και οι υποψήφιοι και όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι.
Ε.Δ.


Η κρίση και το ελληνικό κρασί
Επιτέλους μετά από καιρό ακούμε και ένα καλό νέο, ως απότοκο της κρίσης. Κι αυτό αφορά στα ελληνικά κρασιά που έγιναν περιζήτητα σε όλο τον κόσμο λόγω του ότι η χώρα μας βρίσκεται, έστω και αρνητικά, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια. Την άποψη αυτή εκφράζει ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Μπουτάρης.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης: “Τολμώ να πω ότι η κρίση έχει κάνει καλό στο ελληνικό κρασί, παρά τα προβλήματα και τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) που επιβλήθηκε σε αυτό, της τάξης των 0,20 ευρώ/λίτρο. Στη διάρκεια της κρίσης, ούσα η Ελλάδα στην πρώτη σελίδα κάθε περιοδικού και εφημερίδας ανά τον κόσμο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ψάχνει ο κόσμος στο εξωτερικό και για καλές ελληνικές ιστορίες. Το ελληνικό κρασί είναι μια από τις καλές ιστορίες της Ελλάδας»
Εν μέσω κρίσης λοιπόν αυξήθηκε ο τζίρος των εξαγωγών, με το ελληνικό κρασί να γνωρίζει διεθνώς την καταξίωση, μπαίνοντας και σε νέες αγορές, έφθασε μέχρι την Κορέα και την Ιαπωνία, με εκείνη της Γερμανίας να κατέχει την πρώτη θέση, ενώ τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προς την Αυστραλία. Οι πωλήσεις προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε όγκο κατά 10% αλλά κατά 30% σε αξία.
Ενώ στην εσωτερική αγορά, όσο πέφτει η αγοραστική δύναμη του Έλληνα τόσο μειώνεται η κατανάλωση του εμφιαλωμένου κρασιού. Αντίστοιχα βέβαια αυξάνεται η κατανάλωση του χύμα και του φθηνού κρασιού, γιατί ο Έλληνας έχει ανάγκη ένα ποτηράκι για να πάνε τα φαρμάκια κάτω…


Δυο λόγια
Ένας θάνατος είναι πάντα ένα σκληρό και αναπάντεχο νέο. Ακόμη κι όταν κανείς το παλεύει, όταν απλά ελπίζει, όταν δεν θέλει να το πιστέψει ότι ένας αγαπημένος άνθρωπος θα φύγει.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε με δυσκολία και συναισθήματα πολλά. Πρώτα η λύπη για το χαμό ενός άξιου ανθρώπου που έβαλε το αποτύπωμά του στον τόπο μας και που είχε οραματιστεί νέα πράγματα σημαντικά. Μετά είναι η απώλεια της οικογένειας. Η σκέψη είναι προς αυτούς, με συγκίνηση για τον άνθρωπό τους που έφυγε τόσο νωρίς ενώ είχε πολλά να προσφέρει.
Γνωρίσαμε τον Γιώργο Παυλίδη κι εκτιμήσαμε πολλά στοιχεία του. Συνεργαστήκαμε, σταθήκαμε δίπλα και ενθουσιαστήκαμε με τις καινοτόμες ιδέες και τα οράματά του. Δίπλα του βρεθήκαμε ως συμμαχητές για το καλό του τόπου. Και ως Νομάρχης αλλά και ως Περιφερειάρχης.
Αξιολογήσαμε την εργατικότητά του, το ήθος και την αγάπη του για τον τόπο που είχε πλέον ως πατρίδα. Ανταλλάξαμε ιδέες, συζητήσαμε, γίναμε κοινωνοί των επιθυμιών του ν’ αλλάξει ο τόπος.
Για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, η απώλεια του Γ. Παυλίδη σημαδεύει την Ξάνθη. Όπως τη σημάδεψε κι αυτή του Φίλιππου Αμοιρίδη.
Η Ξάνθη έχασε ένα εξαίρετο τέκνο της, έναν ακούραστο ιδεολόγο δημιουργό, έναν άνθρωπο των έργων και της προσφοράς.
-Καλό ταξίδι αγαπητέ Γιώργο…
Γ.Δ.


Μηνύσεις έκανε ο Ζεϊμπέκ
Ακούσαμε σε τοπικό κανάλι τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ να κάνει δηλώσεις για διάφορα θέματα. Ένα δε από αυτά όπως δήλωσε, ότι κατέθεσε μήνυση εις βάρος τοπικού εντύπου όπως είπε.
Δεν γνωρίζουμε ποιο έντυπο εννοούσε. Ο χρόνος θα δείξει. Εκτιμούμε όμως πως οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να καταφεύγουν με ευκολία στις μηνύσεις ή αγωγές. Και το λέμε αυτό διότι πιστεύουμε παγίως πως η τιμή και η υπόληψή τους δεν αποκαθίσταται μέσω της τιμωρίας του δημοσιογράφου και του εντύπου. Εξάλλου τα δημόσια πρόσωπα είναι λογικό να υφίστανται κριτική, ενίοτε σκληρή, ενδεχομένως και με υπερβολές.
Αυτή είναι η θέση μας και την υποστηρίζουμε παγίως. Εξάλλου ο βουλευτής είχε το δικαίωμα με επιστολή του προς την Εφημερίδα να αποκαταστήσει την αλήθεια των γεγονότων και της εμπλοκής του ονόματός του.
Γ.Δ.


Χαίρε Μπάρακ Ομπάμα
Ως ένας από τους καλύτερους φίλους της Ελλάδας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο Μπάρακ Ομπάμα. Κι αυτή τη φορά, τελευταία ως Προέδρου των ΗΠΑ, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα με στόχο την άσκηση πίεσης για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Είναι δε πρόβλημα, εκτός των άλλων και το χρέος.
Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να την πείσει να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αναφωνούνε μ’ ένα στόμα οι απανταχού αριστεροί, Χαίρε ω Μπάρακ Ομπάμα!
Γ.Δ.


Τα μωρά πεθαίνουν στη Βενεζουέλα
Ο τίτλος της εφημερίδας εύγλωττος αλλά και συγκλονιστικός. Να πεθαίνουν βρέφη στη Βενεζουέλα λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας. Μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που μαστίζεται από την πολύχρονη κρίση. Οι δε γιατροί από την πλευρά τους που βιώνουν την όλη τραγωδία, προειδοποιούν πως οι θάνατοι βρεφών στα νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι μέχρι και φέτος. Και καθώς πλέον λείπουν βασικές ύλες όπως οινόπνευμα ή βαμβάκι, φοβούνται ότι ο ρυθμός της βρεφικής θνησιμότητας θα αυξηθεί κατά πολύ.
Όπως συμβαίνει αναλογικά και στη χώρα μας με τις αυτοκτονίες και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της χώρας. Η οικονομική κρίση «χτυπάει» παντού, κυρίως όμως στην υγεία των ανθρώπων.
Γ.Δ.


Διαγράφηκε από το ίδιο του το κόμμα!
Πριν ένα μήνα φιλοξενήσαμε στο «Ε» συνέντευξη του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ιδρυτή του νεοσύστατου κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη». Δεν φανταζόμασταν τότε ότι ο κ. Θεοχάρης θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει όχι ένα αλλά δύο βραβεία στα ρεκόρ Γκίνες. Το πρώτο θα ήταν για την πιο γρήγορη διαγραφή που έχει γίνει σε κόμμα από τη στιγμή της «γέννησής» του, ενώ το δεύτερο «βραβείο» θα ήταν γιατί κατάφερε να πάρει «κόκκινη κάρτα» από το κόμμα το οποίο ο ίδιος ίδρυσε! Και έτσι, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού και όψιμος ιδρυτής κόμματος βρέθηκε ‘’άστεγος’’ πολιτικά. Η «Δημοκρατική Ευθύνη», η οποία παρουσιάστηκε από τον ίδιο ‘’μετά βαΐων και κλάδων’’ μόλις πριν τρεις μήνες, απέπεμψε τον ιδρυτή της με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επόμενες αναζητήσεις του. Το σημείο τριβής μεταξύ του κόμματος και του κ. Θεοχάρη ήταν το θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα και οι διαφωνίες του με τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο. Στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ευθύνη τονίζει: «Ο Χάρης Θεοχάρης προσπάθησε να επικαλεστεί μία ανύπαρκτη μέχρι σήμερα διαφωνία περί συνεργασιών με άλλα κόμματα, προφανώς για να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επόμενες αναζητήσεις του και τον ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συμμετοχή του. Η Δημοκρατική Ευθύνη δεν θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα Θεοχάρη». Μένει να δούμε αν θα έχουμε και άλλο ρεκόρ με την ίδρυση νέου κόμματος ή με την ταχύτατη προσχώρησή του στην ΝΔ, αν και εκεί τα πρωτεία ταχύτερης προσχώρησης τα κρατούν άλλοι.
Χ.Δ.


Σε νέα… φορολογική βάση το Καρναβάλι Ξάνθης
Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που υπήρξαν λίγο πριν τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης αναφορικά με τα νέα φορολογικά δεδομένα για τους Συλλόγους, στην προχθεσινή Οργανωτική Επιτροπή για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές θα περίμενε κανείς να επανέλθει δυναμικά το θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί Σύλλογοι επέμειναν μέχρι το τέλος και διαμαρτυρόμενοι δεν συμμετείχαν στις Γιορτές, αναρτώντας μάλιστα και πανό με τις ενστάσεις τους. Τίποτα τέτοιοι δεν έγινε, παρότι για το Καρναβάλι θα ισχύσουν τα νέα φορολογικά δεδομένα για τους Συλλόγους, οι οποίοι υποχρεώνονται πλέον να κόβουν αποδείξεις για την πώληση κάθε στολής. Μια μικρή αναφορά έγινε μόνο από κάποιους, αλλά το γενικότερο κλίμα δείχνει ότι τα μέλη των Συλλόγων έχουν αποδεχθεί το νέο τοπίο και θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε μεγάλη στήριξη και συμπάθεια στο αίτημά τους από την τοπική κοινωνία, αφού τα ποσά που ακούστηκαν ως τζίροι σε στέκια των Συλλόγων κατά τις Γιορτές εξέπληξαν αρνητικά. Όλοι πλέον επιθυμούν την διαφάνεια, κάτι που θα έπρεπε να είναι μέλημα και των Συλλόγων, ώστε να μην υπάρχουν πλανώμενες κατηγορίες για τα οικονομικά τους.
Χ.Δ.


Μεγάλη απώλεια …Αφήνει μεγάλο κενό…
Μεγάλη απώλεια για την περιφέρειά μας και τον τόπο μας ο θάνατος του Γιώργου Παυλίδη. Εκτός από το γεγονός ότι έφυγε σε μια παραγωγική ηλικία που είχε πολλά να προσφέρει ακόμη, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια βαριά «προίκα». Και πρέπει να είναι άξια τα χέρια που θα παραλάβουν την σκυτάλη όπως άξιος ήταν ο Γιώργος Παυλίδης. Ήταν από τους λίγους -   πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης  
– και είναι πολύ λυπηρό αυτό- που είχε όραμα και εργαζόταν μεθοδικά για να υλοποιήσει τις ιδέες, οι οποίες και ήταν καινοτόμες. Έβλεπε μακριά και δεν είχε μια κοντόφθαλμη και στενόμυαλη αντίληψη των πραγμάτων. Και δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμη και όταν κυβερνούσε η ΝΔ για να διεκδικήσει πόρους. Ο Γιώργος Παυλίδης ήταν ένα πολιτικό κεφάλαιο για την περιοχή μας και εμείς στην Ξάνθη και στην Περιφέρεια θα το καταλάβουμε αργότερα το μέγεθος τους και το κενό που άφησε.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!!!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …