Αναφορές και καταγγελίες για αποχετεύσεις που καταλήγουν σε ρέματα στους Τοξότες
‘’Κοινό μυστικό’’ ότι δεν λειτουργούν ούτε βόθροι σε πολλούς οικισμούς με κίνδυνο της υγείας των κατοίκων
Μπορεί να ζούμε στο 2016, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θέματα υγιεινής και καθημερινότητας που απασχολούσαν την χώρα μας πριν από μερικές δεκαετίες έχουν επιλυθεί. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε παράνομες αποχετεύσεις που λειτουργούν μέσα στην πόλη, συνδεδεμένες συνήθως με τις αποχετεύσεις των όμβριων υδάτων. Συνεπακόλουθο, έντονη δυσοσμία σε πολλά σημεία της πόλης. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να περιορίζεται εντός του αστικού οικισμού της Ξάνθης, μετά και τους ελέγχους που άρχισε να πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΞ, καθώς αποτελεί αξιόποινη πράξη και υπάρχει δέσμευση από τον νόμο για την σύνδεση κάθε κατοικίας ή καταστήματος με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο. Τι γίνεται όμως στα χωριά της Ξάνθης, όπου κάτι τέτοιο δεν υφίσταται;
Αναφορές και καταγγελίες για αποχετεύσεις που καταλήγουν σε ρέματα στους Τοξότες
Σε κάποιους οικισμούς περιφερειακών δήμων της Ξάνθης λειτουργεί υποτυπώδες αποχετευτικό δίκτυο, χωρίς βέβαια να έχει δημιουργηθεί ο απαραίτητος βιολογικός καθαρισμός, στον οποίο θα καταλήγουν τα λύματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει ούτε αυτό. Αναγνώστες της εφημερίδας μας ενημέρωσαν για περιστατικά που υφίστανται εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα στον οικισμό του Τυμπάνου, όπου έχουν διαπιστώσει κατοικίες να κατευθύνουν τα λύματά τους σε παραπλήσια ρέματα. Δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς ιδιαίτερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τέτοιες πρακτικές και τις συνέπειες που μπορεί να έχει πρωτίστως για την υγεία των περιοίκων. Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί ο Δήμαρχος Τοπείρου, όπως και ο πρώην Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Γιουβαντζίκ. Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Γιουβαντζίκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, παρότι η καταγγελία είχε γίνει γενικώς για τον οικισμό και όχι για συγκεκριμένες κατοικίες. «Είναι ένα πρόβλημα γνωστό, που αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα χωριά της Ξάνθης. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αν δεν γίνει μια επώνυμη καταγγελία με υπόδειξη του συγκεκριμένου κατοίκου που το πράττει, δεν μπορούμε και εμείς ως δήμος να ενημερώσουμε την αρμόδια υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για να προβεί σε έλεγχο», δήλωσε ο κ. Γιουβαντζίκ, σημειώνοντας ότι ακόμη και η κατασκευή βόθρου δεν αποτελεί νόμιμη λύση. Παρόλα αυτά, απέδωσε την έλλειψη κατασκευής βόθρων σε πολλά σπίτια σε οικονομική στενότητα των κατοίκων, που θα αναγκάζονται να προβαίνουν σε καθαρισμό τους.
Το θέμα έχει φτάσει απευθείας στην Υπηρεσία Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, μετά από καταγγελία κατοίκων, με τον προϊστάμενο αυτής κ. Τσούργιαννη να επιφυλάσσεται να ελέγξει την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα που είχε ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr