Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συνεργασία και συνδυασμός δράσεων για την ανάπτυξη της Ξάνθης

Συνεργασία και συνδυασμός δράσεων για την ανάπτυξη της Ξάνθης

0
geroulanos parousiasi

Την ανάγκη ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης τόνισε μιλώντας στην Ξάνθη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος

Γερουλάνος: «Κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, αν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε αντί να τρώμε ο ένας τον άλλον»

Παρουσία πενήντα περίπου στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του κόμματος διοργάνωσε μία ανοικτή πολιτική συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας, 17 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο «Νατάσσα». Θέμα της συνάντησης ήταν: «Η ανάπτυξη στον νομό Ξάνθης, προτάσεις, προοπτικές και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παύλο Γερουλάνο, πρώην Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο επικεφαλής της «Δημοκρίτειας Κίνησης» Κώστας Αντωνιάδης, ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Δόντσος, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Χρόνης Μπαλαφούτης, ο πολιτευτής του κόμματος Αχμέτ Κεχαγιά Ιχτσάν, καθώς και ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» Θανάσης Ξυνίδης.

Επεξεργασία ιδεών για μια πλήρη πρόταση προς τον ελληνικό λαό

Όπως δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, το ΠΑΣΟΚ ως μικρό πλέον κόμμα του 8% έχει την πολυτέλεια να επεξεργάζεται λύσεις για τη χώρα, τις οποίες παλαιότερα μπορεί να μην τολμούσαν να δοκιμάσουν. «Έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε και να επεξεργαζόμαστε διάφορες από τις ιδέες που έχουμε, είτε από Πανεπιστήμια, είτε από Ομάδες Σκέψης, είτε από το εξωτερικό, για να δούμε αν μερικά από αυτά τα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ή όχι και οι προοπτικές μοιάζουν να είναι καλές κατά αρχήν» ανέφερε ο ίδιος. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να οδηγηθεί η ανάπτυξη στο μέλλον κατά τον κ. Γερουλάνο έγκειται στο να οργανωθούν γύρω από πλουτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας «κοινότητες ενδιαφερομένων», δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ενώ παλιά ο καθένας μας δούλευε διαφορετικά για την ανάπτυξη, ο καθένας μας κοίταζε να πάρει την επιδότησή του και το προσωπικό του κέρδος, αυτό το οποίο βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον είναι όταν αρχίζουν και συνεργάζονται οι τοπικές κοινωνίες, ώστε μαζί να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό αυτό που η κάθε κοινωνία έχει να δώσει. Εκεί που αρχίζουν και έχουν ενδιαφέρον αυτές οι δυνατότητες είναι όταν συνδυάζονται με άλλα πράγματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο κεφάλαιο μιας παλιάς περιόδου»

Σε ερώτηση σχετικά με την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται η χώρα, ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κεφάλαιο από μια νέα περίοδο, είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας παλιάς. «Παρά το γεγονός πως έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν την εξουσία, είναι προφανές πως δεν είχαν κανένα σχέδιο για την χώρα, καμία εναλλακτική πρόταση. Βασίζονταν στο γεγονός πως είναι δήθεν το ‘’καινούργιο’’ πολιτικό προσωπικό της χώρας. Κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι δεν αρκούσαν αυτά για να κυβερνήσουν με συνέπεια να έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει κατατεθεί προς τους ευρωπαίους εταίρους μία συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν νέες μέθοδοι για την ανάπτυξη και είναι καιρός να αλλάξει και εδώ. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε πως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ήταν η Ιρλανδία, ενώ αυτή την περίοδο αναπτύσσονται τα Σκόπια. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας της και ενώ υπάρχουν εργαλεία, οι κεντρικές κυβερνήσεις αδυνατούν να τα υλοποιήσουν. Ο λόγος είναι πως τελευταία 40-50 χρόνια, η Ελλάδα είχε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης και κανένας δεν είχε ασχοληθεί για να βρει τα νέα εργαλεία ανάπτυξης», σημείωσε.

«Κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη»

Ερωτηθείς ο πρώην υπουργός για το μήνυμα που θέλει να δώσει ευρισκόμενος στην Ξάνθη, σημείωσε ότι «κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, αν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε αντί να τρώμε ο ένας τον άλλον συνέχεια». Ο ομιλητής, άνετος και με γνώση των όσων παρουσίασε, εμφανίστηκε ενημερωμένος γύρω από τα θέματα ανάπτυξης της περιοχής, αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο και στην κατάργηση της Επιδότησης Εργασίας 12%, ενώ επέμεινε ότι η περιοχή, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, χρειάζεται ειδικά κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστική στους επενδυτές. Ο κ. Γερουλάνος επισκέφθηκε χθες το πρωί και τον δήμο Τοπείρου, ο οποίος βρέθηκε εκτός του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ στην συνέχεια είχε συνάντηση με το ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης αναφορικά με ζητήματα των επιχειρήσεων της περιοχής. Όπως είπε εξάλλου στον λόγο του, «δεν ήρθα εδώ για να σας κάνω πιο σοφούς, όπως ανέφερε ο Γραμματέας, αλλά για να γίνω εγώ πιο σοφός από εσάς και να μάθω τι μπορούμε να βελτιώσουμε».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…