Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παρελθόν αποτελούν οι απευθείας αναθέσεις στους δήμους

Παρελθόν αποτελούν οι απευθείας αναθέσεις στους δήμους

0
erga-ekteloundai

Ο νέος νόμος 4412/2016 τις καταργεί. Προσωρινό Stop στην εκτέλεση μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και να δημιουργηθεί το Μητρώο Εργοληπτών

Γκρίνια δημάρχων για καθυστερήσεις έργων – Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Α. Πλέσιας: «Είναι πολύπλοκος και θα φέρει προβλήματα …»

«Δένει τα χέρια» των δημάρχων ο νέος νόμος 4412 που ψηφίστηκε στις 8/8/2016 για τις «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών» καθώς προβλέπει μια σειρά από αλλαγές στις συμβάσεις και στις δημοπρασίες των δημοσίων έργων με κυριότερη ότι καταργεί τελείως τις απευθείας αναθέσεις. Μια πρακτική που χρησιμοποιούσαν πολλοί μικροί δήμοι όταν επρόκειτο για μικρά έργα ή μελέτες που όμως ενοχοποιήθηκε ως «κερκόπορτα» της διαπλοκής στους ΟΤΑ.

Γκρίνια δημάρχων για καθυστερήσεις έργων

«Έχουν σταματήσει τα πάντα …Σε κανένα δήμο δεν γίνονται δημοπρασίες νέων έργων ούτε μελετών… Περιμένουμε διευκρινήσεις από το υπουργείο γιατί έχει αλλάξει ο νόμος. Πλέον οι εργολήπτες θα αναδεικνύονται μέσα από ένα Μητρώο Εργοληπτών που πρόκειται να συστήσει το Υπουργείο και μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι έτοιμο. Έτσι υπάρχουν καθυστερήσεις στα τεχνικά προγράμματα των δήμων. Επίσης καταργείται το δικαίωμα που είχαμε για απευθείας αναθέσεις μέχρι 45.000 ευρώ για έργα και 14.000 ευρώ για μελέτες. Όλα αυτά δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία των δήμων….», επισημαίνει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. Ο νέος νόμος δεν χαιρετίστηκε και από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το οποίο με ομόφωνη απόφασή του λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του για ένα χρόνο στους Δήμους. Η ΚΕΔΕ ζήτησε να ισχύσει αυτό το μεταβατικό στάδιο για τους Δήμους, προκειμένου να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες τους αλλά και να υπάρξουν βελτιώσεις, ωστόσο απάντηση δεν έλαβε από το υπουργείο.

Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Α. Πλέσιας: «Είναι πολύπλοκος και θα φέρει προβλήματα …»

Κληθείς να σχολιάσει και να αξιολογήσει τον νέο νόμο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας ανέφερε πως πρόκειται για μια προσαρμογή στις Κοινοτικές Οδηγίες

2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ): «Η μεγαλύτερη αλλαγή που επιφέρει είναι η κατάργηση των απευθείας αναθέσεων κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει συλλήβδην την άποψη ότι οι δήμοι είναι άντρα αυθαιρεσίας και διαπλοκής. Και κανείς δεν αντιλέγει ότι σε αρκετές περιπτώσεις υφίσταται το φαινόμενο αυτό αλλά δεν είναι σωστό και δίκαιο να υπάρχει γενίκευση». Σ’ ότι αφορά το κύριο γνωστικό αντικείμενο του νόμου που είναι ο τρόπος σύναψης συμβάσεων ο κ. Πλέσιας χαρακτήρισε τον νέο νόμο «πολύπλοκο» καθώς είναι ένας νόμος 500 σελίδων που λειτουργεί αποτρεπτικά στις υπηρεσίες των δήμων που πρέπει να μπουν στην διαδικασία να ενημερωθούν και να εκδώσουν νέα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις όπως επίσης και στους ιδιώτες μελετητές. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο δεσμεύτηκε να εκδώσει πρότυπα τεύχη δημοπράτησης ώστε να παρέχει διευκόλυνση ωστόσο αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Να σημειώσουμε πως ο νόμος κάνει διαχωρισμό στη σύναψη συμβάσεων του δημοσίου καθώς μέχρι 60.000 ευρώ προβλέπει ένα σύστημα συνοπτικών διαδικασιών και διαφορετικό άνω αυτού του ποσού. Ωστόσο η εκτίμηση του κ. Πλέσια είναι πως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο εκτός από την Κοινοτική Οδηγία το υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης έχει κάνει παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των διαδικασιών που αφορούν τις συμβάσεις και αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην εθνική αγορά καθώς επίσης και στην λειτουργία των δήμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…