Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ομαδικά πυρά για το τεχνικό πρόγραμμα

Ομαδικά πυρά για το τεχνικό πρόγραμμα

0
dimotiko oct16

Καταψηφίστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις πλην Κολλάρου «Φτωχό, χωρίς όραμα και με χαμηλή απορρόφηση», η κοινή αιτιολόγηση

Οι παρατάξεις είπαν «Όχι» και στην παραλαβή της κυκλοφοριακής μελέτης πλην Τσιακίρογλου και Κολλάρου. Για «ψεύδη και πυροτεχνήματα» κατηγόρησε ο δήμαρχος τον Μπένη

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του περιφερειάρχη ΑΜ – Θ Γιώργου Παυλίδη ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου. Το σώμα έκανε ομόφωνα δεκτή επίσης την πρότασης της Κοινωνίας Δημοτών για την έκδοση ψηφίσματος με αναφορές στο έργο του εκλιπόντα. Αναφορικά με τη συνεδρίαση στα εκτός ημερησίας θέματα υποβλήθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις και ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση ενώ στην ημερήσια διάταξη το συμβούλιο κυριάρχησαν δύο θέματα: α) Η οριστική παραλαβή της κυκλοφοριακής μελέτης και β) το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης για το 2017.

Και οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή…

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων ο κ. Καμαρίδης αφού αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΞ ως μέλος του Δ.Σ. που δείχνουν ότι είναι κερδοφόρα, πρότεινε αυτό το κέρδος να αποδοθεί στην κοινωνία με μείωση 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ. Ο Ν. Ανταμπούφης έκανε αναφορά στα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α. στην Ξάνθη, ζητώντας από το σώμα να επαναδιατυπώσει στις θέσεις που είχε εκφράσει με παλαιότερο ψήφισμα καταδικάζοντας τη στάση της δεδομένου ότι η ΧΑ τώρα είναι υπόδικη ως εγκληματική οργάνωση. Επ’ αυτού απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημειώνοντας πως υπάρχει Ψήφισμα, πως το Δ.Σ. έχει εκφραστεί και έχει αποδείξει με πράξεις του ότι είναι απέναντι στην Χ.Α. και σ’ ότι εκπροσωπεί. Η Κοινωνία των Δημοτών έθιξε με ερώτησή της το ζήτημα της Ανακύκλωσης στην Σταυρούπολη, γνωστοποιώντας πως δεν υπάρχει κανένας μπλε κάδος, γεγονός που παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μποζ, συμπληρώνοντας ότι θα τοποθετηθούν 26 κάδοι και παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για την Ανακύκλωση που αποδεικνύουν ότι σε κάποιους οικισμούς τους δήμου όπως η Σταυρούπολη δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αρνήθηκε να παραλάβει την Κυκλοφοριακή μελέτη η αντιπολίτευση πλην Τσιακίρογλου – Κολλάρου

Η επίσημη οριστική παράδοση της Κυκλοφοριακής μελέτης έγινε από τον επικεφαλής της μελετητικής ομάδας κ. Αργύρη Πλέσια, αφού ανέφερε κάποια συνοπτικά στοιχεία που συνιστούν το περιεχόμενό της και διαμορφώνουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε με στόχο να αλλάξει το κυκλοφορικό τοπίο στην πόλη και να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Ο κ. Πλεσιας ανέφερε πως η διαβούλευση που έγινε δεν άλλαξε την βασική φιλοσοφία της μελέτης παρότι η ομάδα εξέτασε προσεκτικά όλες τις προτάσεις των φορέων και των πολιτών. Ως κύρια σημεία της μελέτης ανάφερε την αμφιδρόμηση της Τσιμισκή, την κατάργηση 14 φωτεινών σηματοδοτών και την αντικατάστασή του από κυκλικούς κόμβους, του σχολικούς δακτυλίους , τις πεζοδρομήσεις , τον χαρακτηρισμό της 28ης Οκτωβρίου ως οδό ήπιας κυκλοφορίας και τα 3.5 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμου που συνδέουν το νοσοκομείο με το Πανεπιστήμιο. Υπογράμμισε επίσης πως η μελετητική ομάδα έχει συλλέξει πληθώρα στοιχείων και παραδίδει στον δήμο και μια βάση δεδομένων που θα τη χρειαστεί και μελλοντικά. Ο κ. Πλέσιας επίσης έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τεχνικά ζητήματα που του ζητήθηκαν ωστόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέτασαν πολιτικά το ζήτημα της μελέτης και όχι με καθαρά τεχνικά κριτήρια.

Για «ψεύδη και πυροτεχνήματα» κατηγόρησε ο δήμαρχος τον Μπένη

Έτσι ο κ. Μπένης καταψήφισε παρότι όπως είπε: « συμφωνεί με επιμέρους σημεία», προβάλλοντας την αιτιολογία ότι εκκρεμεί αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα που αφορά στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την πρώτη παρουσίαση της μελέτης η οποία και δεν αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Η απάντηση του δημάρχου σε έντονο ύφος ήταν ότι πρόκειται για «ψεύδη και πυροτεχνήματα από ανθρώπους που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε» και κατέκρινε επίσης τον κ. Μπένη για την απουσία του σ’ όλες τις υπόλοιπες συνεδριάσεις που αφορούσαν το θέμα της μελέτης. Κατέληξε δε λέγοντας πως: «αυτό που κάνετε δεν βοηθάει ούτε εσάς, ούτε το Δ.Σ. ούτε την πόλη». Δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο κ. Μπένης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού πως το θέμα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και πως είναι καταγεγραμμένη η συνεδρίαση για τνα λάβει την απάντηση από τον δήμαρχο πως: «καταγεγραμμένα είναι και αυτά που κάνατε εσείς ως αντιδήμαρχος…».

Θετική ήταν η ψήφος του κ. Τσιακίρογλου αφού προέβη σε μια σειρά επισημάνσεις όπως ότι άργησε η μελέτη με υπαιτιότητα του δήμου και πρέπει σύντομα να εφαρμοστεί. Ο κ. Ανταμπούφης αφού χαρακτήρισε «άξια» την δουλειά των μελετητών και εξήρε την μεθοδολογία τους ψήφισε Λευκό επειδή δεν συμφωνεί με το σύνολο της πρότασης όπως είπε. Ο κ. Κολλάρος είπε πως απ’ την στιγμή που η μελέτη έχει εγκριθεί είναι αντιφατικό και περιττό να μην την παραλάβουμε και σημείωσε πως «Παραδίνουμε στην πόλη μια μελέτη σε καλό επίπεδο». Ο κ. Καμαρίδης ψήφισε Λευκό επικαλούμενος την αιτιολογία του κ. Μπένη ενώ ο κ. Φανουράκης από την Κοινωνία των Δημοτών (λόγω απουσίας του επικεφαλής κ. Ξυνίδη) καταψήφισε την μελέτη γιατί όπως είπε «εμπλέκεται μέλος της παράταξή του στην προκαταρτική εξέταση». Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος είπε πως το στοίχημα τώρα είναι να εφαρμοστεί αυτή η μελέτη και ευχαρίστησε του μελετητές.

Ένα τεχνικό πρόγραμμα με χαμηλή απορρόφηση – Σάλος από την φράση του δημάρχου στον Μπαντάκ

Ένταση επικράτησε κατά την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και κυρίως όταν ο κ. Φανουράκης έθιξε το θέμα του Κολυμβητηρίου που επανέρχεται ως θέμα και στο νέο τεχνικό πρόγραμμα επικρίνοντας έντονα την δημοτική αρχή για «ανικανότητα» να το λειτουργήσει όπως επίσης και τις παιδικές χαρές. Δύο θέματα που αποτελούν «κόκκινα πανιά» για την μείζονα αντιπολίτευση. Ειδικότερα στο θέμα του Κολυμβητηρίου και αφού ο δήμαρχος επικαλέστηκε τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των λοουμένων και όχι οικονομικούς λόγους που καθυστερούν την υλοποίηση του έργου, ο κ. Φαναυράκης αντιπρότεινε να γίνει μια νέα πισίνα και μάλιστα ολυμπιακών προσφορών που όπως είπε κοστίζει 200.000 ευρώ εφόσον το ζήτημα δεν είναι οικονομικό και ο δήμος έχει χρηματικό απόθεμα. Επέκρινε δε τον δήμαρχο ότι αντ’ αυτού κατασκευάζει ένα καινούριο προπονητήριο ποδοσφαίρου στη Χρύσα όταν υπάρχουν δύο γήπεδα, ένα στη Χρύσα και ένα στη Νεάπολη. Επ’ αυτού αντέδρασε ο Κίρατζη Εργάν.

Για «τραμπουκισμό» κατηγόρησε τον Ηλιάδη ο Μπένης

Σ’ ότι αφορά το θέμα των Παιδικών Χαρών και την παράδοσή τους όσο και αν επέμειναν οι Φανουράκης και Καμαρίδης σαφή απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λομβαρδέα για τον χρόνο που θα παραδοθούν δεν πήραν. Ένταση επεκράτησε και όταν ο κ. Μπαντάκ ρώτησε γιατί το τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει έργα για τον οικισμό των Κιμμερίων για να λάβει απάντηση από τον δήμαρχο: «Όποιος ξέρει να διαβάζει τα βλέπει…». Η φράση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Σάλος επίσης δημιουργήθηκε και με την παρέμβαση του κ. Ηλιάδη αναφορικά με το θέμα του γηπέδου της Π. Χρύσας που έθιξε ο κ. Γουναρίδης ζητώντας να γίνει ανακατασκευή του γηπέδου. Ο κ. Μπένης τον κατηγόρησε για «τραμπουκισμό» κι ότι με τη συμπεριφορά του υποβαθμίζει το συνεδρίαση. «Πυροσβεστικά» παρενέβη ο δήμαρχος που ζήτησε από την διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών κα Μανά με κονδύλι από τον κωδικό συντήρηση κτηρίων να προστεθεί κωδικός Διαμόρφωση – Αποκατάσταση αθλητικών χώρων ώστε να συμπεριλάβει το γήπεδο της Χρύσας.

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η αντιπολίτευση στο τεχνικό πρόγραμμα

Τα πνεύματα ηρέμησαν ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση πλην του κ. Κολλάρου καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το φτωχό, χωρίς όραμα με χαμηλή απορροφητικότητα μόλις στα 26.9% . Αυτή ήταν η συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των επικεφαλής των παρατάξεων. Ο δήμαρχος ανταπάντησε πως η πόλη προχωράει μπροστά και πως έχουν συμβασιοποιηθεί 1.150.000 νέα έργα από τον Σεπτέμβριο: «Εκτιμούμε πως όπως και πέρσι έτσι και φέτος το πρόγραμμα θα κλείσει σε πιο υψηλά ποσοστά απ’ ότι είχαμε προϋπολογίσει τον Αύγουστο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…