Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν καταλάβουμε γιατί μπήκαμε»

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν καταλάβουμε γιατί μπήκαμε»

0
gameover1

Το βιβλίο του «Game Over» παρουσίασε στην Ξάνθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Μιχάλη Σαμαρά

Με το βιβλίο αποτυπώνει τις δραματικές εξελίξεις και το σκηνικό πίσω από τις ιστορικές αποφάσεις στη χώρα από το 2009 και επιχειρεί να βάλει «ένα λιθαράκι στην αυτογνωσία»

Κατάθεση, απολογία και μία συνολική εκτίμηση από απόσταση για τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα από το 2009 κι έπειτα, επιχειρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το βιβλίο του “Game Over”, του οποίου η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με ομιλητές τον συγγραφέα, τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον νεαρό φοιτητή Οικονομικών Μιχάλη Σαμαρά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην αν. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης που ανέλαβε και τη διοργάνωσή της, ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, στελέχη και μέλη του ΚΙΔΗΣΟ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και άλλοι συμπολίτες από το χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στήριξη στις επιλογές Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου από τον Φ. Σαχινίδη

gameover2Το κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν οι βασικοί πρωταγωνιστές του με το σκηνικό στο οποίο έδρασαν και τις ιστορικές αποφάσεις που πήραν, περιέγραψε στους παρευρισκόμενους ο Φίλιππος Σαχινίδης, που άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή, όσο και στον Αντώνη Σαμαρά που προκάλεσε τις πρώρες εκλογές της χώρας, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πολιτικής αναπροσαρμογής που απαιτούνταν και τις ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις.

Ο κ. Σαχινίδης, ανέδειξε την επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου και των συνεργατών του να μην επικεντρωθούν σε όσα μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, αλλά να αφοσιωθούν στη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης για τη χώρα, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου, τη λαβωμένη αξιοπιστία της χώρας και τα μέτωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ίδιος στήριξε τις επιλογές Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας ότι: «αντί να διώκονται οι ‘εμπρηστές’ που μαγείρεψαν στατιστικά και συνέθλιψαν την αξιοπιστία της χώρας, διώχθηκαν οι ‘πυροσβέστες’, αυτοί δηλαδή που έδωσαν μάχη για να σώσουν τη χώρα».

Την «πετυχημένη συνταγή του αντιμνημονίου» επέκρινε ο Μ. Σαμαράς

Ως τριτοετής φοιτητής του Οικονομικού του ΑΠΘ μίλησε για το βιβλίο, αλλά και για τον τρόπο που ο ίδιος βίωσε τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2009 έως το 2012 ο Μιχάλης Σαμαράς. Ο ίδιος σημείωσε ότι τον πρώην υπουργό μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για την επιείκεια που επιδεικνύει στην προκείμενη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι ότι επιχείρησε να ξεφύγει. Μάλιστα, άσκησε έντονη κριτική στην «πετυχημένη συνταγή του αντιμνημονίου», όπως είπε, που κατά καιρούς πολλοί «αξιοποίησαν», με προπαγάνδα και λαϊκισμό. «Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους και καταγράφει πως φτάσαμε στον εκτροχιασμό της οικονομίας το 2009, την τραγικότητα της κορύφωσης του ελλείμματος, το διακύβευμα για τη χώρα και την αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε επιθετικής διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Μιχάλης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι και μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσμοθετηθεί εκείνα τα συστήματα, οι ανεξάρτητες αρχές, οι φορείς και οι ρόλοι που θα μπορούν να οχυρώσουν την οικονομία της χώρας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι μετά την ανάγνωση του βιβλίου «δεν είναι πιο αισιόδοξος, αλλά ξέρω την αλήθεια».

Γ. Παπακωνσταντίνου: «έχω κουραστεί να χάνω, έχοντας δώσει τη σωστή μάχη»

Τους ομιλητές και ιδιαιτέρως για τη φρέσκια ματιά του νεότερου ευχαρίστησε ο ίδιος ο συγγραφέας, που στο σύντομο λόγο του επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα: γιατί έγραψε το βιβλίο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχικά εξήγησε ότι ήταν μία προσωπική ανάγκη, αφού «ένας συγγραφέας γράφει πρώτα για τον εαυτό του». Ο ίδιος παρουσιάζοντας τη διάρθρωση του βιβλίου του ανέφερε: «το πρώτο μέρος αφορά την περίοδο που ανέλαβα υπουργός Οικονομικών, από το 2009, όταν ανακαλύπταμε την κατάσταση και τους κρυμμένους σκελετούς στη ντουλάπα. Περιγράφει τη διαπραγμάτευση που κάναμε μετρώντας τις ώρες, τους πρώτους μήνες με το Μνημόνιο, τη σταδιακή αλλαγή του διεθνούς κλίματος, τη συζήτηση για το χρέος, τη στάση των άλλων ηγετών της ΕΕ».

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην περίοδο αφότου πια δεν ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε αιχμηρή κριτική στην «κάψα» του Αντώνη Σαμαρά να κυβερνήσει, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε αφεθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει τη θητεία της. Κριτική άσκησε και στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά σε στελέχη του που σήμερα έχουν ακόμη και υπουργικά αξιώματα, τα οποία τότε έκαναν λόγο για προδοσία της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα βρίσκονται στις ίδιες «καυτές καρέκλες». Έκανε δε λόγο για διχαστικό δημοψήφισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφορά την προσωπική του περιπέτεια με τη λίστα Λαγκάρντ και το Ειδικό Δικαστήριο.

«Το βιβλίο προέκυψε μέσα από μία προσωπική ανάγκη, αλλά είναι και κάτι παραπάνω από αυτό», είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «είμαστε πια στον 7ο χρόνο από την τυπική έναρξη της κρίσης, στον 8ο χρόνο της ύφεσης. Σε αυτό το διάστημα είχαμε 4 πρωθυπουργός, 9 υπουργούς Οικονομικών, 3 Μνημόνια. Καταλάβαμε άραγε γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν καταλάβουμε γιατί μπήκαμε. Χωρίς μύθους και λαϊκισμό». Ο συγγραφέας εκτίμησε ότι η ελληνική κοινωνία, ακόμη δεν έχει δει τα πραγματικά αίτια και γι’ αυτό ο ίδιος με το βιβλίο του επιχειρεί να βάλει «ένα λιθαράκι στην αυτογνωσία». Τη σύντομη τοποθέτησή του ολοκλήρωσε λέγοντας: «έχω κουραστεί να χάνω, έχοντας δώσει τη σωστή μάχη, Θέλω επιτέλους η πατρίδα μου να κινήσει».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…