Με χρόνο 22 ώρες και 25 λεπτά τερμάτισε 1ος στον αγώνα ορεινού δρόμου των 164χλμ. σημειώνοντας ρεκόρ
Αποκλειστική συνέντευξη του νικητή της φετινής διοργάνωσης στο «Ε»
Ο 10ος αγώνας «ROUT» (Rodopi Advendurun 2016) πέρασε στην ιστορία με τους 185 αθλητές και τους 100 περίπου εθελοντές που συμμετείχαν να απολαμβάνουν πλέον στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης και τους διοργανωτές, μετά και τη φετινή άψογη διεκπεραίωση του αγώνα να κάνουν το δικό τους – θετικό – οργανωτικό απολογισμό.
Τα 164χλμ. που έτρεξαν οι δρομείς εξάλλου το διήμερο 21-22/10 σε μονοπάτια της οροσειράς της Ροδόπης, και οι 22 ώρες και 25 λεπτά που χρειάστηκε ο πρώτος αθλητής για να τερματίσει, (σε 40 ώρες τερμάτισε ο τελευταίος δρομέας) καταδεικνύουν ότι για να συμμετέχει κάποιος σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται εκτός από φυσική δύναμη και αντοχή, και πολύ σθένος, επιμονή και υπομονή.
Ν. Πετρόπουλος: «Το ¨οικογενειακό¨ κλίμα της διοργάνωσης και η πανέμορφη διαδρομή με ώθησαν στο ρεκόρ»
Μεγάλος νικητής του φετινού αγώνα ήταν ο Νίκος Πετρόπουλος. Για τον ίδιο βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που έζησε αυτό το συναίσθημα, καθώς ήταν η 5η συμμετοχή του στον ROUT, από τις οποίες τις τρεις τερμάτισε στην 1η θέση, καταρρίπτοντας κάθε φορά το ατομικό του ρεκόρ. Ο 47χρονος δρομέας που κατάγεται από την Αθήνα ωστόσο ήταν διπλά χαρούμενος φέτος καθώς κατέρριψε και το ρεκόρ αγώνα, τερματίζοντας σε χρόνο 22.25.11 κατεβάζοντας κατά 40 λεπτά το ρεκόρ που σημείωσε πέρσι ο Άγγλος Τσάρλι Σαρπ (23.05.16).
Μιλώντας αποκλειστικά στο «Ε» μία ημέρα μετά τον τερματισμό, ο Νίκος Πετρόπουλος αναφέρει ότι κατατάσσει την πρόσφατη επιτυχία του στις τρεις κορυφαίες του προσωπικού «παλμαρέ» του, μαζί με την κορυφαία επίδοση Έλληνα αθλητή που έχει σημειώσει ο ίδιος στον παγκοσμίου φήμης αγώνα του Μοντ Μπλανκ (Trail du Mont–Blanc) και την κατάταξη του ως πρώτος Έλληνας αθλητής στον αγώνα «Σπάρταθλον» το 2015 (13ος στη γενική κατάταξη).
Για τη φετινή εμπειρία και νίκη του στον «ROUT 2016» ο Νίκος Πετρόπουλος δήλωσε:
«Ε»: Η 5η συμμετοχή σου συνδυάστηκε με την 3η νίκη σου. Είναι τελικά ο ROUT ο αγώνας που ταιριάζει στο στυλ σου;
Ν.Π.: «Μάλλον απ’ ότι φαίνεται ο ROUT είναι ο… αγώνας μου. Ίσως είναι η συγκεκριμένη απόσταση των 100 μιλίων (164χλμ.) που ταιριάζει στο στυλ μου και στη διαχείριση δυνάμεων μου. Είναι φυσικά και η όλη ατμόσφαιρα του ROUT και η όμορφη διαδρομή που με βοηθάει στο να γίνομαι καλύτερος».
«Ε»: Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε στο να καταρρίψεις το ρεκόρ αγώνα; Είχες κάποια στρατηγική ή φέτος είχες περισσότερα αποθέματα δυνάμεων;
Ν.Π.: «Φέτος υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και αυτό με βοήθησε πολύ. Όλοι οι συναθλητές είχαν πολύ καλούς χρόνους και πιστεύω αυτό με ώθησε στο να αντέξω στην πίεση και να κρατήσω έναν καλό ρυθμό. Ειδικότερα φέτος έτρεξα πολύ «περίεργα», ξεκίνησα πολύ δυνατά και μέχρι να φτάσω να βρω τα όρια μου είχα διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα».
«Ε»: Περίμενες ότι θα τερματίσεις στην 1η θέση;
Ν.Π.: «Για να πω την αλήθεια δεν το περίμενα. Ήμουν βέβαια καλά προετοιμασμένος και καλά από άποψη υγείας, χωρίς τραυματισμούς κλπ., όμως δεν περίμενα ότι θα κάνω τέτοιο χρόνο. Κατέβηκα όπως κάθε χρονιά για να κάνω το καλύτερο δυνατό. Τέτοιου είδους αγώνες εξάλλου είναι πολύπλοκοι και απρόβλεπτοι και αυτό που κοιτάει πρώτα κάθε δρομέας είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του».
«Ε»: Τι είναι αυτό που κάνει τον αγώνα ROUT ξεχωριστό και έχει κάθε χρόνο τόσο μεγάλη απήχηση;
Ν.Π.: «Κάθε χρόνο και μεγαλύτερη απήχηση θα έλεγα. Είναι η απίθανη φύση της οροσειράς της Ροδόπης που διασχίζει η διαδρομή και ακόμη περισσότερο η φανταστική ατμόσφαιρα από τους ανθρώπους του ROUT, που απαρτίζουν μία μεγάλη «οικογένεια» (ROUT Family), η οποία μπορεί να μεγαλώνει κάθε χρόνο όμως δεν έχει χάσει καθόλου από τη ζεστασιά που περιβάλλει όλους όσους συμμετέχουν στον αγώνα από κάθε σκοπιά».
«Ε»: Ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεις ομορφότερο;
Ν.Π.: «Είναι τόσα πολλά ωραία τοπία που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο. Βέβαια και η κατάσταση που βρίσκεται ο δρομέας αλλά και οι εναλλαγές μέρα – νύχτα μπορεί να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε κάποιες εικόνες. Προσωπικά θα έλεγα ότι ωραιότερη στιγμή είναι το πρωί της Παρασκευής όταν ανεβαίνουμε ψηλά στην κορυφογραμμή όπου βλέπουμε το δάσος χαμηλότερα ως ένα τεράστιο «χαλί», ειδικότερα φέτος που ήρθε νωρίτερα το φθινόπωρο τα χρώματα ήταν καταπληκτικά».
«Ε»: Πως προετοιμάζεται για αγώνες υπερ-αποστάσεων;
Ν.Π.: «Καθώς δεν είμαι επαγγελματίας αθλητής, αναγκαστικά «στριμώχνω» την προπόνηση και το τρέξιμο ανάμεσα τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και όποτε έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου πηγαίνω για τρέξιμο ώστε να είμαι σε φόρμα και να διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση. Συνήθως τα Σαββατοκύριακα κάνω τρέχω πολλά χιλιόμετρα στα κοντινά «μικρά» βουνά (Υμηττό, Πάρνηθα)».
«Ε»: Σε ποιους θα ήθελες να αφιερώσεις τη νίκη σου;
Ν.Π.: «Σίγουρα στους ανθρώπους που έχω δίπλα μου και με ¨ανέχονται¨ στις παραξενιές που έχω όπως κάθε δρομέας με τα προγράμματα του, και στα παιδιά του ROUT που μας ¨ανέχονται¨ κάθε χρόνο και μας υποδέχονται και μας φιλοξενούν με τον καλύτερο τρόπο».
«Ε»: Θα προσπαθήσεις για ένα νέο ρεκόρ στον… ROUT 2017;
Ν.Π.: «Σίγουρα όταν αποχωρούμε από τον αγώνα φεύγουμε με ανάμικτα συναισθήματα καθώς από τη μία έχουμε ολοκληρώσει μία υπερπροσπάθεια και νιώθουμε «γεμάτοι» από τις εμπειρίες και τις στιγμές που έχουμε ζήσει, όμως από την άλλη φεύγουμε από ένα πανέμορφο μέρος αποχαιρετώντας ανθρώπους με τους οποίους είμαστε πολύ δεμένοι για να επιστρέψουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ωστόσο οι όμορφες αναμνήσεις είναι αυτές που μας μένουν. Για του χρόνου, αν πάνω απ’ όλα είμαι γερός και υγιής θα βρεθώ ξανά στον ROUT 2017 για τη συμμετοχή και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου να… σπάσω το ρεκόρ μου (γέλια)!!!».
ROUT 2016
Εκτός του ρεκόρ του Ν. Πετρόπουλου με τον καλύτερο χρόνο αγώνα, με 125 αθλητές να τερματίζουν (από τους 185 που ξεκίνησαν), ο φετινός αγώνας ROUT σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών (185), αλλά και ρεκόρ εγκαταλείψεων (60).
Σε άλλα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν 16 συμμετοχές δρομέων από το εξωτερικό (Ρουμανία, Ρωσία, Τσεχία, Τουρκία, Ουκρανία κ.α.), ενώ συμμετείχαν και 9 γυναίκες από τις οποίες τερμάτισαν οι έξι, με την πρώτη γυναίκα Γεωργία Μαντά (9η στη γενική κατάταξη) να σημειώνει επίσης σχετικό ρεκόρ καθώς με χρόνο 26 ώρες κατέβασε το κατά σχεδόν 4 ώρες το ρεκόρ που διατηρούσε από το 2012 η Ρανέλε Μακ Κόι με 29.50.
Πρώτος Ξανθιώτης ήταν ο Γιάννης Πυργελής ο οποίος στην παρθενική του συμμετοχή στον αγώνα τερμάτισε 8ος με χρόνο 25 ώρες και 52 λεπτά.
Στο οργανωτικό κομμάτι, ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και προβλήματα με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν θετικά σχόλια για τη διοργάνωση ενώ αξίζει να τονιστεί ότι φέτος υπήρξε και ρεκόρ στον αριθμό… εθελοντών που βοήθησαν με διάφορους τρόπους στον αγώνα με 100 περίπου άτομα να βρίσκονται σε εγρήγορση το διήμερο του αγώνα.
Όσον αφορά τους τρεις πρώτους ανά κατηγορία, στους άνδρες νικητής ήταν ο Νίκος Πετρόπουλος που ολοκλήρωσε τα 100 μίλια σε χρόνο 22 ώρες, 25 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Δεύτερος ήταν ο Ρουμάνος Μπόγνταν Πετρούτου (23.39.08) και τρίτος Θανάσης Καλογερόπουλος (24.06.53). Στις γυναίκες μετά τη Γεωργία Μαντά (φωτό) που τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης με χρόνο 26 ώρες, τερμάτισε η Λόρα Ρεπτσένκο με χρόνο 28,42 (16η γενική κατάταξη) και 3η ήταν η Βασιλική Σταύρου που με χρόνο 29,58 κατετάγη 24η στην γενική κατάταξη.
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr