Η παιδική χορωδία της πόλης Καζανλούκ έρχεται την Δευτέρα για να συμπράξει επί σκηνής με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Μια μαγευτική περιοχή, ‘’πνιγμένη’’ στα τριαντάφυλλα, θα τραγουδήσει μεταφέροντας μια πλούσια μουσική παράδοση 150 ετών
Â
Ένα ταξίδι μπορεί να γίνει η αφορμή για μια μουσική συνεργασία και ένα νέο μελωδικό ταξίδι ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πρόσφατα παρουσιάσαμε την όμορφη δουλειά που γίνεται στο παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ από την κα Βάνια Φίτσεβα. Η ίδια, θέλοντας να δώσει μια παιδική ‘’ματιά’’ στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ που διοργανώνει η ΦΕΞ αυτές τις μέρες, προσκάλεσε μέσω των διοργανωτών την παιδική χορωδία της πόλης Καζανλούκ ‘’Ισκρίτσα’’. Αφορμή για την επίσκεψη και την συμμετοχή στο Φεστιβάλ, έγινε ένα ταξίδι που έκανε πριν λίγους μήνες η κα Φίτσεβα στην γειτονική Βουλγαρία, όταν, πηγαίνοντας στο Κάρλοβο, διέσχισε την κοιλάδα του Καζανλούκ. «Την είχα επισκεφθεί πολύ μικρή και δεν θυμόμουν την ομορφιά που αντίκρισα», λέει η ίδια στο «Ε». Μία τεράστια κοιλάδα κατάφυτη με τριανταφυλλιές και λεβάντες, με μοναδικά χρώματα και μεθυστικά αρώματα, ικανά να μαγέψουν κάθε επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στην περιοχή ζουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια πολλοί ξένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Ιάπωνες, που θεωρούν ότι τα τριαντάφυλλα επιδρούν θετικά στην ζωή τους. Η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο ενός ορισμένου τύπου ροδέλαιου και οι ροδώνες του Καζανλούκ είναι οι μεγαλύτεροι σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στη Βουλγαρία, αφιερωμένο στην ομορφιά και τα λουλούδια, την άνοιξη και το άρωμα του ανεκτίμητου τριαντάφυλλου του Καζανλούκ.
Μια πόλη με πλούσια καλλιτεχνική παράδοση
Το Καζανλούκ (η Θρακική και Αρχαιοελληνική Σευθέπολις) βρίσκεται στο μέσο της ομώνυμης πεδιάδας, στους πρόποδες του Αίμου, στο ανατολικό άκρο της Κοιλάδας των Ρόδων. Αποτελεί το κέντρο παραγωγής ροδελαίου της Βουλγαρίας, καθώς το ροδελαιοπαραγωγό τριαντάφυλλο του Καζανλούκ είναι ένα από τα ευρύτερα αναγνωρίσιμα εθνικά σύμβολα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στα καζάνια, μέσα στα οποία έβραζαν τα ρόδα της κοιλάδας για την παραγωγή αρωμάτων. Το Καζανλούκ έχει μακρά και έντονη παράδοση στον τομέα του πολιτισμού και του διαφωτισμού. Από την αρχή κιόλας της Εθνικής Αφύπνισης (1762-1878) ο λαός του Καζανλούκ άνοιγε σχολεία και πολιτιστικά αναγνωστικά κέντρα -περιλαμβανομένης της Παιδαγωγικής Σχολής του Καζανλάκ, που προετοίμαζε δασκάλους για όλη τη χώρα. Για πολλούς ονομαστούς Βούλγαρους καλλιτέχνες αυτός ήταν ο τόπος, όπου ξεκίνησε η ζωή τους, φυσική και δημιουργική. Πολιτιστικό κέντρο του Καζανλάκ είναι το Ισκρα, που ιδρύθηκε το 1860. Περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες της Βουλγαρίας, θέατρο, σινεμά και μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι Θρακικοί τύμβοι, υπολείμματα του αρχαίου Θρακικού πολιτισμού, που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.
Η Στέγη Τεχνών «Iskra-1860» είναι μία από τις πρώτες που ιδρύθηκαν στην Βουλγαρία και ήταν μάλιστα η πρώτη με δικό της ιδιόκτητο κτήριο το 1860. Η εκεί κοινότητα επεδείκνυε πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία και στήριξη στην καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο συνθέτης Εμμανουήλ Μανόλωφ ανέβασε εκεί την πρώτη βουλγαρική όπερα με το όνομα «Siromahinya». Από τότε μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στην πόλη πολλά πνευματικά ιδρύματα, μία υψηλού επιπέδου τοπική εφημερίδα, πλούσια βιβλιοθήκη, μουσεία, ενώ είναι πολλοί οι πνευματικοί άνθρωποι που έχουν προέλθει από τους κόλπους της. Στο Κοινοτικό Κέντρο «Iskra» μεταδίδεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής από γενιά σε γενιά.
Η νέα γενιά του ‘’Ίσκρα’’, τα μικρά παιδιά της χορωδίας ‘’Ισκρίτσα’’
Από το Ίσκρα ξεπήδησε ένα παιδικό φωνητικό σύνολο, που λόγω της ηλικίας των χορωδών του πήρε το υποκοριστικό Ισκρίτσα. Στην χορωδία συμμετέχουν παιδιά από τριών έως δεκατεσσάρων ετών, με καλλιτεχνική διευθύντρια την καθηγήτρια μουσικής κα Στέφκα Ντένεβα. Το φωνητικό σύνολο έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εμφανίσεις εντός και εκτός του Καζανλούκ, ενώ μέλη της χορωδίας και σολίστ έχουν κερδίσει περισσότερα από 40 βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει κλασικές συνθέσεις, pop διασκευές, παραδοσιακά βουλγαρικά τραγούδια, γαλλικά chansons και πολλά άλλα. Στην Ξάνθη θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους μικρούς χορωδούς την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ. Το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει παραδοσιακό αλλά και έντεχνο τραγούδι και συνθέσεις. Επίσης, δημοφιλή κομμάτια από την διεθνή μουσική σκηνή, γνωστά ιταλικά και γαλλικά τραγούδια, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα συμπράξει και το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr