Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυξημένες αναμένονται φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών

Αυξημένες αναμένονται φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών

0
foitites-duth

Η οικονομική κρίση εκτινάσσει τις αιτήσεις σε 12.000 αντί 9.710 πέρυσι για μετεγγραφές σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ‘’εντός έδρας’’

Κινητοποιήσεις από τους φοιτητές της Ξάνθης για προβλήματα φοιτητικής μέριμνας αναφορικά με την στέγαση, την διατροφή και τις μεταφορές

Η οικονομική κρίση εκτίναξε τις αιτήσεις των φετινών πρωτοετών που αιτούνται μετεγγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ‘’εντός έδρας’’, κυρίως σε αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Καθώς ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας φέτος υπεβλήθησαν περίπου 12.000 αιτήσεις, δηλαδή περισσότερες από 2.000 σε σχέση με τις 9.710 πέρυσι.

Οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα φοιτητών και των οικογενειών τους

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των θέσεων για τους μετεγγραφόμενους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα. Για να αυξηθεί το ποσοστό, θα πρέπει οι Σχολές και τα Τμήματα να το εισηγηθούν αιτιολογώντας το αίτημά τους. Βεβαίως, η αύξηση των αιτήσεων σε συνδυασμό με το πλαφόν του 15% αναμένεται να οξύνει το οικονομικό πρόβλημα των φοιτητών που δεν θα πάρουν μετεγγραφή. Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία αρκετών θέσεων στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων φοιτητικής μέριμνας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που δημοσιοποίησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση. «Σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν 14.000 θέσεις (οι 6.000 είναι θέσεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια), οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% των φοιτητών. Οι υπάρχουσες δομές είναι ελάχιστες, κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, χωρίς ζεστό νερό, θέρμανση, ίντερνετ», αναφέρει το Μ.Α.Σ. Τα αποτελέσματα για τις φετινές μετεγγραφές θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει με την ηλεκτρονική κατάθεση της αίτησης να γίνεται αμέσως επαλήθευση των οικονομικών εισοδημάτων που δηλώνει ο αιτών. Ενδεικτικά, πέρυσι από τις 9.710 αιτήσεις, στις 7.830 αναφέρονταν οικονομικοί λόγοι, ενώ στις υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις αναγράφονταν άλλα κριτήρια και η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

800 περίπου φεύγουν, 50 έρχονται στο ΔΠΘ

Παρότι τα αναλυτικά αποτελέσματα των φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από το υπουργείο, αφού η διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και όχι στις γραμματείες του κάθε τμήματος, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης, έκανε μια πρώτη εκτίμηση βασιζόμενος στον συνολικό αριθμό των εισακτέων στο ΔΠΘ. Όπως δήλωσε, περίπου 800 φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν στο ΔΠΘ μπορούν να μετεγγραφούν σε ΑΕΙ της επιλογής τους, ενώ, μέσω τις ίδιας διαδικασίας, 45 φοιτητές αναμένεται να μετεγγραφούν από άλλα πανεπιστήμια της χώρας στο πανεπιστήμιο της Θράκης. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που χαρακτηρίζουν άδικο τον νόμο των μετεγγραφών του 15%, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το 52.8% του πληθυσμού και περισσότερο από το 61% των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενώ δέχονται το 46.5% των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές. Η κατανομή αυτή υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από Αττική και Κεντρική Μακεδονία να μετακινηθούν προς την περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναλογίας που υπάρχει σε καθηγητές και εισακτέους φοιτητές είναι το ακόλουθο από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016:

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ: 76 μέλη ΔΕΠ, 110 εισακτέοι

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ: 18 μέλη ΔΕΠ, 125 εισακτέοι

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι φοιτητές της Ξάνθης, ζητώντας καλύτερες παροχές

Όπως έχει ανακοινωθεί από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, δικαιούχοι στέγασης σε φοιτητικές εστίες είναι όλοι όσοι υπέβαλλαν αίτηση. Στην λίστα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ περιλαμβάνονται τα ονόματα των φοιτητών, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές δικαιούχοι στέγασης θα καλούνται να παραλάβουν τα δωμάτιά τους σε επόμενες ανακοινώσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δωματίων. Παρόλα αυτά, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης καλεί σε κινητοποιήσεις τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, με αφορμή τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας που εμφανίζονται στο ΔΠΘ. «Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού να χειροτερεύει συνεχώς. Φέτος, στο ήδη εκρηκτικό πρόβλημα των μεταφορών, προστέθηκε και η μετακίνηση των Πολιτικών Μηχανικών στις έξω σχολές. Το ζήτημα της φύλαξης των εστιών παραμένει εκρηκτικό, αφού δεν έχει μείνει πλέον κανένας φύλακας στις εστίες, με τις περσινές απολύσεις. Την ίδια ώρα, είναι πάρα πολλοί οι πρωτοετείς που δεν έχουν πάρει δωμάτιο στις εστίες και αναγκάζονται να πληρώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, να φιλοξενούνται ή δεν έχουν έρθει ακόμα από τις πόλεις τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών. Οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης προχώρησαν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στα Προκάτ, ώστε να μη διωχτεί κανένας φοιτητής από τις εστίες, ενώ για την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου προγραμματίζουν συλλαλητήριο, κοινοποιώντας το πλαίσιο των αιτημάτων τους στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΚΕ: Συγκέντρωση και κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων καπνεργατών και του Πολυτεχνείου

Οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγ…