Σχόλια 10/09/16

0
xinidis-than 4
Το ρεζουμέ της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ θα είναι: Μπορεί να σας τσακίσαμε στους φόρους και να πετσοκόψαμε συντάξεις αλλά ξεφτιλίσαμε τους καναλάρχες και τους τα πήραμε…


Χάθηκε στον …δρόμο προς το Δημοτικό συμβούλιο η διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα;
Αγριεύει η κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και η συμφωνία των τριών καλά κρατεί… Κι ο λόγος για τις παρατάξεις Ξυνίδη – Μπένη – Καμαρίδη που δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον δήμαρχο και …πού τον πονά και πού τον σφάζει! Κι αυτό έγινε ολοφάνερο στην χθεσινή συνεδρίαση που ο Θανάσης Ξυνίδης ενημέρωσε τον δήμαρχο και το σώμα ότι κατέθεσε μήνυση για πλαστογραφία, λαθροχειρία και αλλοίωση πρακτικού της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αιφνιδιάζοντας τον δήμαρχο που δεν ήξερε τι να απαντήσει. Δηλαδή – όπως εξήγησε – η Επιτροπή ποιότητας αποφάσισε ομόφωνα να απαγορεύσει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων απ’ την Στοά του Νούση έως την Eurobank, όμως αυτή η διάταξη στο πρακτικό …χάθηκε στην πορεία της προς το δημοτικό συμβούλιο! Τι έγινε; Την ξέχασε ο πρακτικογράφος; Θα το βρει ο εισαγγελέας! Το ζήτημα είναι πως έτσι γίνεται μια αρχή για ποινικοποίηση της εν γένει λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο… Δεν αποτελεί το καλύτερο δείγμα η παραγωγή πολιτικής μέσα από τις δικαστικές αίθουσες… κι ο κ. Ξυνίδης το γνωρίζει καλά αυτό!
Μ.Ξ.


Τώρα θυμήθηκαν να αντιδράσουν;
Κάπως …ετεροχρονισμένη η αντίδραση της Κοινωνίας Δημοτών στο θέμα που δημιουργήθηκε με τους συλλόγους και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει αργά αντανακλαστικά στα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία! Στο προηγούμενο συμβούλιο που το θέμα ήταν στην βράση του άχνα δεν έβγαλε κανείς παρά μόνο ο Νίκος Ανταμπούφης πήγε κάτι να ψελλίσει και τον έκοψαν. Και το «Ε» το κατέγραψε και σχολίασε αυτή την περίεργη σιωπή. Κι έρχονται τώρα κι ενώ τελειώνουν οι Γιορτές να αποχωρήσουν από το δημοτικό συμβούλιο σε μια κρίσιμη συνεδρίαση γιατί το προεδρείο δεν έφερε ως θέμα σε ημερήσια διάταξη το υπόμνημα των συλλόγων; Κι όταν μάλιστα γνωρίζουν την διαδικασία…
Πολύ περίεργη στάση μα την αλήθεια.
Και δεν θα’ θελα να πιστέψω ότι γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους!
Μ.Ξ.


Αυτά είναι!
Στις Σέρρες συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό. Οι δρόμοι της πόλης το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει χρώμα και λειτουργούν βιοκλιματικά θυμίζοντας περισσότερο Ευρώπη παρά Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει χρησιμοποιηθεί φωτοκαταλυτικό υλικό, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα! Η ιδιότητά του είναι να απορροφά την θερμότητα και να μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το θετικό είναι πως ακόμα και αν μαυρίσει από το πέρασμα των αυτοκινήτων, το φωτοκαταλυτικό υλικό δε χάνει την ιδιότητά του αυτή, εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρητικότητας που έχει, ενώ με ένα απλό πλύσιμο του δρόμου το χρώμα επανέρχεται. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ και υπάγεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ.


Απαγόρευση και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
polakis-tsigaroΤην απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους αποφάσισε με την ψήφο της η βουλή των Ελλήνων, σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας, στρουθοκαμηλισμού και έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα.
Απαγορεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη στιγμή που οι ίδιοι, μέσα στη βουλή, δεν έχουν αφήσει κανένα σημείο που να μην καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, όπως κατήγγειλε και εγκυμονούσα βουλευτής που δεινοπάθησε από την ασυδοσία των καπνιστών συναδέλφων της. Όταν ο ίδιος αν. υπουργός Υγείας, ο γνωστός πολλά βαρύς Πολάκης, καπνίζει μέσα στη μούρη των δημοσιογράφων σε συνέντευξη μέσα στο υπουργείο του, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον αντικαπνιστικό νόμο. Δίνοντας έτσι και το καλό παράδειγμα στους πολίτες να ασυδοτούν σε μαγαζιά και δημόσιους χώρους.
Ας εφαρμόσει πρώτα ο υπουργός τον αντικαπνιστικό νόμο στο γραφείο του και στη βουλή και μετά να απαγορεύσει το ηλεκτρονικό, τρομάρα του!
Η αποθέωση της υποκρισίας…


Η κυβέρνηση απολύει, όχι οι εργοδότες
Παγκόσμια πρωτοτυπία που αξίζει να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Και δράστης είναι η κυβέρνηση της χώρας μας. Η οποία με την απόφασή της για 4 κανάλια και τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε, κλείνει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ οι εργοδότες θέλουν να συνεχίσουν να απασχολούν το προσωπικό τους, η κυβέρνηση απολύει τους εργαζόμενους, όχι οι «κακοί» εργοδότες!
Παγκόσμια όντως απόφαση, δεν το συζητάμε.
Γ.Δ.


Αντί επαίνου, δίωξη
Συμπάσχουμε με τον συμπολίτη του δήμου Μύκης που πιάστηκε να φτιάχνει τσιγάρα με τον εξαιρετικής ποιότητας καπνό Μπασμά και να τα διαθέτει στους μερακλήδες καπνιστές.
Κατ’ αρχάς, από τη στιγμή που τον παράγει τον καπνό, είναι δηλαδή δικό του προϊόν, θα έπρεπε να μπορεί να τον διαθέτει όπου και όπως επιθυμεί. Ένα μοναδικής ποιότητας προϊόν, ένα εξαιρετικό χαρμάνι, γιατί να μην γίνεται προϊόν προς διάθεση; Ο κτηνοτρόφος πουλά τα ζώα του, ο κηπουρός τα λαχανικά του και τα φρούτα, ελεύθερα και όπου θέλει. Γιατί όχι και ο παραγωγός ενός ποιοτικού προϊόντος όπως ο καπνός Μπασμά όπου θέλει;
Κι επιτέλους, ο παραγωγός της Μύκης είχε δημιουργήσει μια μικρή οικοτεχνία. Αντί επαίνου λοιπόν, σύλληψη και τιμωρία; Άδικο!
Προσωπικά παρότι μη καπνιστής, τον συγχαίρω και του συμπαρίσταμαι στην δοκιμασία του.
Γ.Δ.


Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
Κατ’ αρχάς ο νόμος ορίζει πως το όχημα του οποίου παραδίδονται οι πινακίδες αποσύρεται από τους δρόμους και δεν καταλαμβάνει χώρο πάρκινγκ. Διότι μη πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας, αυτομάτως καταργείται και το δικαίωμα πάρκινγκ στους δρόμους της πόλης. Αυτή η ουσία.
Υπάρχει όμως και δεύτερη αιτία για άμεση απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Γίνονται εστίες σκουπιδιών, ποντικών και ό,τι άλλο βρώμικο κυκλοφορεί χωρίς ν’ αποκλείονται και τα ατυχήματα.
Ως εκ τούτου, καλές οι διαδικασίες από το δήμο, ας ξεκινήσει επιτέλους και η απομάκρυνση. Από τα λόγια να μεταβούν στα έργα.
-Καιρός είναι…
Γ.Δ.


Ποια Περιφερειακή Αντίληψη;
Θα περάσουν χρόνια, πολλά χρόνια, μέχρις ότου αποκτήσουμε ΟΛΟΙ μας, Περιφερειακή Συνείδηση. Δηλαδή να σκεπτόμαστε προτάσσοντας στις πράξεις και το συμφέρον μας την Περιφέρεια και μόνον αυτή κι όχι πρώτα τον τόπο μας.
Γνωρίζουμε πως είναι αρκετά δύσκολο και θα απαιτηθούν χρόνια αρκετά για ν’ αλλάξει μια κατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών που ήταν συνυφασμένη με την στενή έννοια του τόπου μας.
Τέλος πάντων, θα πάρει χρόνο αυτή η ιστορία και προφανώς πολλοί δεν θα ζούμε να την δούμε να υλοποιείται.
Ένα δε από τα κρούσματα της μη Περιφερειακής αντίληψης είναι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ερίζουν έξι πόλεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα το οποίο όμως προβλέπει μόνον δύο πόλεις προς ένταξη. Έτσι ο κάθε νομός διεκδικεί για τον εαυτό του τη μία από τις δύο εγκρίσεις.
Ανταγωνισμός στο φουλ μεταξύ των Νομών και βέβαια πάει περίπατο η όμορφη έννοια της Περιφερειακής Αντίληψης.
Γ.Δ.


Πρώτες βολές ενόψει ΔΕΘ
Αμηχανία φαίνεται να προκάλεσε στην κυβέρνηση η προχθεσινή δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα δύο ετών. Η συγκεκριμένη εξαγγελία δεν ήχησε καθόλου καλά στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη ΔΕΘ. Το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα αδύνατά του σημεία, αφού όχι μόνο δεν τον κατήργησε όπως δεσμευόταν, αλλά δεν έχει καταφέρει και να παρουσιάσει κάποια εναλλακτική. Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αρκετά καλός στην συνέντευξη που παραχώρησε και στρατηγικά κινήθηκε έξυπνα. Κράτησε από την μια χαμηλά τον πήχη των υποσχέσεων, γνωρίζοντας ότι έχει απέναντί του μια επιφυλακτική και δύσπιστη κοινή γνώμη. Από την άλλη, χειρίστηκε αρκετά επιθετικά τα ζητήματα της επικαιρότητας (κυρίως το θέμα των αδειών ΜΜΕ και των φόρων), επιχειρώντας να δώσει διακριτό στίγμα και να απαντήσει σε όσους τον επέκριναν το τελευταίο διάστημα για ήπιους τόνους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλη η συνέντευξη ήταν προσανατολισμένη στην επόμενη μέρα. Αντί να μουρμουράει, να ‘’κλαίγεται’’ και να αναλωθεί στην κριτική, έδωσε έμφαση στο τι διαφορετικό θέλει να κάνει ο ίδιος. Προφανώς δεν θα έπεισε τους πάντες, αφού πολλοί ακούν μεταρρυθμίσεις και βγάζουν σπυριά, αλλά στρατηγικά ήταν άψογος. Σε συνδυασμό με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την ΝΔ αρκετές μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη εμφάνιση, και πιθανώς μια δυνατή παρουσία στην ΔΕΘ, θα δώσουν ‘’πόντους’’ στον Κ. Μητσοτάκη.
Χ.Δ.


Τα ‘’Ευαγγελικά’’ και η μηλιά που δεν έγινε μηλέα
Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν την έριδα και τα επεισόδια που αποκαλούμε «Ευαγγελικά». Με τον όρο αυτό έχουν καταγραφεί τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου του 1901 με αφορμή τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Ακρόπολις» των 4 Ευαγγελίων μεταφρασμένων στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Η έκδοση ξεκίνησε σαν χθες, στις 9 Σεπτεμβρίου 1901. Ακατανόητο για μας σήμερα να εκτυλιχθούν τέτοια επεισόδια για ένα τόσο επουσιώδες ζήτημα, αλλά εκείνη την εποχή, με την επικράτηση των «γλωσσαμυντόρων», μερικοί εκ των οποίων ήταν υποστηρικτές του άκρατου εθνικισμού, η βάση και η ουσία του ελληνικού έθνους ήταν η αρχαιολατρία. Έκφραση αυτής της κατάστασης αποτελούσε η αρχαΐζουσα «καθαρεύουσα» γλώσσα. Η απόκλιση από αυτήν θεωρούνταν εθνικό έγκλημα και όποιος την υπονόμευε προδότης, ανεξάρτητα από το αξίωμα, την κοινωνική ή πολιτική θέση που μπορεί να κατείχε. Στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων οι δημοτικιστές παρουσιάζονταν ως άθεοι και προδότες. Πολύ ωραία περιγράφει αυτή την εμμονή ο θρακιώτης πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός στην «μηλιά που δεν έγινε μηλέα». Όπως εξαιρετικά το αποδίδει: «Ο διδάσκαλός μου όμως απεφάσισεν απ’ εκείνης της στιγμής να με μάθη και καλά ότι η μηλιά δεν είναι μηλιά, αλλά μηλέα! “Πες πως το λεν μηλέα!”, εκραύγαζεν έξαλλος, κρατών με από του ωτίου και δεικνύων το δένδρον. ‘’Μπα, π’ ανάθεμά τον!’’ εσκεπτόμην εγώ ηγανακτισμένος, πώς ημπορεί αυτό ποτέ, να γίνη η μηλιά μηλέα!». Καμία σύγκριση βέβαια με το σήμερα, που πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων όχι απλά δεν έχουν επαφή με την διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε ορθογραφία.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…