Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όλη η Περιφέρεια ένα Επιμελητήριο

Όλη η Περιφέρεια ένα Επιμελητήριο

0
eve-perifereias-proedroi

Αυτό προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Την αντίθεσή τους στις αλλαγές του επιμελητηριακού χάρτη εκφράζουν οι πρόεδροι των Επιμελητήριων Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταλύει το θεσμό των Επιμελητηρίων για πολιτικές σκοπιμότητες

Σε αναμόρφωση εκ βάθρων του θεσμού των επιμελητηρίων προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση μειώνοντας σχεδόν στον 1/3 τον αριθμό τους! Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και ανάπτυξης τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Έτσι ο σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά που είναι και οι εκλογές στα επιμελητήρια προβλέπει ένα Επιμελητήριο για την ΑΜΘ καταργώντας έτσι 5 επιμελητηριακές δομές που λειτουργούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα πλην της Ροδόπης που έχει 2 επιμελητήρια.

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές του επιμελητηριακού χάρτη εκφράζουν οι πρόεδρου των Επιμελητήριων Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας

Κάθετα αντίθετοι με τις αλλαγές στον επιμελητηριακό χάρτη της χώρας δηλώνουν στο «Ε» οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Έβρου κύριοι Μωραΐτης, Στεφανίδης, Αργυρόπουλος και Τοπσίδης αντίστοιχα επισημαίνοντας ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις διοικήσεις την ίδια στιγμή που τα επιμελητήρια είναι αυτοτελή και δεν επιβαρύνουν με ούτε ένα ευρώ των κρατικό προϋπολογισμό. Όλοι τους δε συμφωνούν πως αυτό θα πλήξει τα μέλη τους και θα μεγεθύνει την γραφειοκρατία και τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταλύει το θεσμό των Επιμελητηρίων για πολιτικές σκοπιμότητες

Ειδικότερα ο κ. Μωραϊτης επισημαίνει: «Ο μοναδικός λόγος που το κάνει αυτό η κυβέρνηση είναι πολιτικός. Θέλουν να ελέγξουν τα επιμελητήρια και ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το καταργούν. Τα επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν ούτε ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι αυτοτροφοδοτούμενα από τις συνδρομές των μελών μας και από το ΓΕΜΗ που είναι μια τεράστια τεχνολογία. Με τα σχέδιά τους θα υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τα μέλη μας που θα αναγκάζονται για ένα χαρτί να έρχονται από την άλλη άκρη της περιφέρειας στην έδρα χάνοντας χρόνο και χρήμα. Σε καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται αυτό».

Κάθετα αντίθετος δηλώνει και ο πρόεδρος Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργυρόπουλος Αργύρης: «Αυτό το σχέδιο θα διαλύσει τον θεσμό και δεν υπάρχει κίνητρο για να καταργήσει τόσα επιμελητήρια απ’ την στιγμή που δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο. Φοβάμαι ότι θα επιβαρυνθούν τα μέλη μας και δεν θα εξυπηρετούνται σωστά. Δεν βλέπω τίποτε άλλο εκτός από πολιτική σκοπιμότητα».  

Την αντίθεσή του δηλώνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και παραπέμπει στην ομόφωνη απόφαση της ΚΕΕΕ για τη διατήρηση του αριθμού των 59 επιμελητηρίων της χώρας. Επισημαίνει δε πως είναι το πρώτο θέμα στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ το προσεχές Σάββατο στην οποία θα παρευρίσκεται και ο αρμόδιος υπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοπσίδης ο οποίος απαντά στα επιχειρήματα που προβάλλει του υπουργείο για να τεκμηριώσει την αναγκαιότατα των αλλαγών: «Μας λένε ότι επιδιώκαν να κάνουν πιο δομημένο τον θεσμό, να δημιουργήσουν οικονομία κλίματος και να ωθήσουν την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιμελητηρίων στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Μα ήδη συμμετέχουμε με εκπροσώπους μας σε επιτροπές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήδη προωθούμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσω εκθέσεων Όσο αφορά την δόμηση του θεσμού η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Την ίδια στιγμή που προβάλλει αυτό το επιχείρημα προβλέπει την αύξηση από 9 σε 31 τα μέλη της διοικούσας της ΚΕΕΕ καταρρίπτοντας έτσι τη δική της στρατηγική. Αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγξει τις διοικήσεις των επιμελητηρίων και της ΓΣΕΒΕΕ που στηρίζεται από τα επιμελητήρια. Την ίδια στιγμή που αποδέχονται πως μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία θα προέλθει το πλεόνασμα κατακερματίζει τον κατ’ εξοχήν θεσμό που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Είναι φανερό πως μόνο πολιτικές και πελατειακές σχέσεις εξυπηρετούν αυτές οι αλλαγές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…