Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Οι άγνωστες… ξανθιώτικες ρίζες του χάλκινου ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Παύλου Καγιαλή

Οι άγνωστες… ξανθιώτικες ρίζες του χάλκινου ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Παύλου Καγιαλή

0
kagialis

Με καταγωγή κατά το… ¼ από την Ξάνθη ο ιστιοπλόος που μαζί με τον Παναγιώτη Μάντη δόξασαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016»

Μπορεί η Ξάνθη πέρα από τους κολυμβητές που διαθέτει και την ομάδα υδατοσφαίρισης του ΚΟΞ να μην έχει παρουσία σε άλλα θαλάσσια σπορ, ωστόσο ένα «τέκνο» της, αναδείχθηκε χάλκινος ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016!

Πρόκειται για τον Παύλο Καγιαλή, ο οποίος μαζί με τον Παναγιώτη Μάντη, κατέκτησαν πριν περίπου 20 ημέρες (18/08) το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα 470 στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Ο Καγιαλής έχει καταγωγή από την Ξάνθη, από την πλευρά του παππού του ο οποίος έζησε μαζί με τα τρία αδέρφια του στην πόλη μας στο παρελθόν, και τους οποίους πιθανότατα θυμούνται κάποιοι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ξάνθης καθώς ασχολούνταν με το εμπόριο ως πωλητές.

Ερευνώντας τις… ρίζες Καγιαλή στην Ξάνθη στάθηκε αρκετά δύσκολο να βρεθούν κάποιοι συγγενείς του Ολυμπιονίκη, καθώς από τους προγόνους του άλλοι έφυγαν από την ζωή στην πορεία των ετών και για άλλους χάθηκαν τα ίχνη τους καθώς έφυγαν από την περιοχή.

Άλλωστε, όνομα Καγιαλής δεν υπάρχει πλέον στους τηλεφωνικούς καταλόγους της Ξάνθης, ωστόσο ανακαλύψαμε ότι η ρίζα του ονόματος πηγαίνει τέσσερις γενιές πίσω, στην Μικρά Ασία, όταν ένας ή περισσότεροι «Καγιαλήδες» ήρθαν στην Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη.

Ξανθιώτης κατά το… ¼ ο Παύλος Καγιαλής

Σε επαφή του «Ε» με τη συνεργαζόμενη ιστοσελίδα «ThrakiSportS», ο ίδιος ο Ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής, μετά την εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης προς τιμήν της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε ότι έχει καταγωγή από την Ξάνθη. «Από ότι γνωρίζω εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς μου, από την πλευρά του πατέρα μου, οπότε μπορείτε να πείτε ότι κατά το ένα τέταρτο είμαι Ξανθιώτης», σχολίασε ο ίδιος γελώντας, όταν δέχτηκε το σχετικό ερώτημα.

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουλίου του 1984 αλλά μεγάλωσε στην Χαλκιδική, απ’ όπου ξεκίνησε και την ιστιοπλοΐα όταν είδε κάτι σκαφάκια στη θάλασσα. «Μετά στα 18 του κατέβηκε στην Αθήνα», αναφέρει το μίνι βιογραφικό του που παραθέτει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας στην ιστοσελίδα της. «Είναι αλήθεια ότι στην Ξάνθη δεν θυμάμαι να έχω βρεθεί ποτέ παρά την καταγωγή από εκεί του παππού μου, ίσως όμως πλέον με αυτήν την ευκαιρία να συμβεί», σχολίασε στην βιαστική κουβέντα με το ThrakiSportS ο Παύλος Καγιαλής φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως πέρα από την μακρινή καταγωγή του, ο Παύλος Καγιαλής έχει ακόμη μία – σύγχρονη – επαφή με την Ξάνθη καθώς από την πόλη μας κατάγεται και ο εκ των βασικών χορηγών του ιστιοπλοϊκού διδύμου που δόξασε την Ελλάδα στο Ρίο, η οικογένεια Λάσκαρη, ιδιοκτήτρια και της ΚΑΕ Άρης που θα τιμήσει τους Μάντη-Καγιαλή την προσεχή Κυριακή στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης στο περιθώριο του φιλικού αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Έτσι, ίσως δεν υπάρχει καταλληλότερη αφορμή για να αφυπνιστούν οι τοπικές αρχές της Ξάνθης, ώστε να τιμήσουν τόσο τον Παύλο Καγιαλή, όσο φυσικά και τον 10ο Ξανθιώτη ολυμπιονίκη της κολύμβησης Χρήστο Κατραντζή, που αμφότεροι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καραλής μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου: «Ένιωσα ότι με ξεμάτιασε όλη η Ελλάδα»

Εμφανώς συγκινημένος και με όρεξη γι’ αστεία εμφανίστηκε ο ασημένιος πρωταθλητής Ευρ…