Για το μοσχάρι
-1 κιλό μοσχάρι από ελιά, σε κύβους του 1,5 εκ.
-500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
-100 ml ελαιόλαδο
-200 ml λευκό ξηρό κρασί
-1 κουτ. σούπας ρίγανη
-1 κουτ. γλυκού σκόνη κουρκουμά ή γλυκιά πάπρικα
-1 δαφνόφυλλο
-1 μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας
-2 μέτρια καρότα, περασμένα στον χοντρό τρίφτη
-1 λίτρο ζεστό νερό
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ καρότου
-500 γρ. πατάτες, με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένες
-500 γρ. καρότα, καθαρισμένα
-50 ml ελαιόλαδο
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1/2 κουτ. γλυκού δυόσμο ή ρίγανη τριμμένα
-100 ml ζεστό γάλα
Σοτάρουμε τους κύβους κρέατος στο ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια συνεχίζοντας το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τον κουρκουμά (ή την πάπρικα), τη δάφνη, την κανέλα, το καρότο και όσο από το νερό χρειαστεί ώστε να μισοσκεπαστούν τα κομμάτια του κρέατος. Όταν αρχίζει και βράζει το νερό, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Πρέπει να μείνει λίγο ζουμί σαν σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Στα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνουμε το δυόσμο ή τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τον πουρέ, βράζοντας τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό 25-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Περίπου 15 – 20 λεπτά πριν βράσουν οι πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα καρότα, για να βράσουν κι αυτά μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε τα λαχανικά και βάζουμε τον πουρέ σε στεγνή κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μπαχαρικό που επιλέξαμε και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για περίπου 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τον πουρέ.