-1½ κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά
-1/3 φλ. ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια ξερά
-2 σκ. σκόρδο σπασμένες
-2 φρέσκα κρεμμύδια
-2 πράσα
-2 καρότα
-2 πιπεριές πράσινη και κόκκινη
-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
-2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
-1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
-1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
-αλάτι, πιπέρι
-500 γρ. ζυμαρικό κουσκουσάκι ή χυλοπιτακι ψιλό ή ρύζι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού με βότανα
-500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
-1/2 κ.γ. ρίγανη
-1/2 κ.γ. δυόσμος
-1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
–αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος αφού τα ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας λίγα λίγα στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το πράσο, το καρότο και τις καυτερές πιπεριές και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε στη γάστρα να βγάλει τα αρώματα του για 1′. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
Μεταφέρουμε τα υλικά στη γάστρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 1, 5 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό. Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε το κουσκουσάκι (ζυμαρικό) κι αν χρειάζεται λίγο νερό βραστό. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη γάστρα στο ζεστό φούρνο να ρουφήξει το κουσκουσάκι τα υγρά του φαγητού.
Όταν βράσει και μαλακώσει το κρέας και το ζυμαρικό, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού σε μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τα ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό με λίγη σάλτσα γιαουρτιού στο πλάι.