-1 πακέτο κριθαράκι
-1 κούπα ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας, στραγγισμένες
-1/2 κούπα κάπαρη
-1 κ.γ. ρίγανη
-1 κονσέρβα ντοματίνια Σαντορίνης, χωρισμένα στο χυμό τους και τις ντομάτες
-2 κ.γ. αλάτι
-1 κ.γ μπούκοβο (νιφάδες τσίλι)
-1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό
-½ κούπα ελαιόλαδο
-1 λίτρο βραστό νερό
-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
-1 κούπα ξηρό λευκό κρασί
-1 κούπα τριμμένο τυρί, κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι και σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ζυμαρικά και ανακατεύετε έντονα για 3-4 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ξεκινήστε να ρίχνετε στα ζυμαρικά το ζεστό νερό εναλλάξ με το χυμό από την κονσέρβα της ντομάτας. Προσθέστε τη ρίγανη.
Ανακατεύετε κάθε φορά που προσθέτετε νερό ή χυμό ντομάτας ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Περίπου στα μισά της διαδικασίας, προσθέστε τα ντοματίνια και ανακατέψτε ελαφρά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Λίγο πριν ετοιμαστούν τα ζυμαρικά προσθέστε τις ελιές, την κάπαρη (κρατήστε λίγη για το γαρνίρισμα του πιάτου), το τυρί, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.