Σχόλια 13/09/16

0
Διευκρίνιση
Δεν ήταν βλάβη στα φρένα του λεωφορείου προχθές όπως σχολιάσαμε στην στήλη της Παρασκευής. Απλά ήταν ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα που η εμπειρία του οδηγού του ΚΤΕΛ το αντιμετώπισε χωρίς πρόβλημα και μάλιστα χωρίς καν να το αντιληφθούν οι επιβάτες.
Τέλος καλό, όλα καλά!
Γ.Δ.


Οι πληγές στο νησί
Εφιαλτική είναι η εικόνα στη Θάσο μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές που καίγανε τα τελευταία 24ωρα. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι υπερέβαλαν εαυτούς στην άνιση μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα, 20 περίπου πυροσβέστες αναγκάστηκαν κυριολεκτικά να βουτήξουν στη θάλασσα, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Θυμωνιά, όταν η φωτιά έφτασε μέχρι της άκρη της στεριάς.
Οι ζημιές θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάηκε το 25% περίπου του νησιού. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν βέβαια σε ορεινά σημεία και γι’ αυτό η εικόνα της καταστροφής δεν είναι ορατή στους τουρίστες, πλην της περιοχής Αρχαγγέλλου-Αλυκής, όπου το μαγευτικό τοπίο έγινε καπνός και στάχτη.
Ε.Δ.


Σύσκεψη με… ακροατήριο
Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, που ήταν ιδιαιτέρως διευρυμένη… αφού συμμετείχαν κάθε λογής υπηρεσιακοί. Μάλιστα, όταν υπάλληλος αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον πρωθυπουργό σε ένδειξη… διαμαρτυρίας, όπως εξήγησε, ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε με ευγένεια μεν, αλλά χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του. Όταν δε είδε το σύνολο των παρευρισκομένων αναρωτήθηκε αν η σύσκεψη γίνεται με… ακροατήριο. Ο ίδιος δεν παρέλειψε στο περιθώριο να «κατακεραυνώσει» και τον βουλευτή της Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη (που δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας) για την επιλογή του να πάρει τηλέφωνο για να ζητήσει τον υπουργό… on camera!
Ε.Δ.


Τυχεροί μες την ατυχία!
Στις διαμαρτυρίες πάντως, για ελλιπή υποστήριξη σε μέσα κατάσβεσης, ο πρωθυπουργός τους αντέκρουσε ότι μέσα στην ατυχία τους ήταν και τυχεροί γιατί δεν είχε εκδηλωθεί την ίδια στιγμή άλλη πυρκαγιά στη χώρα κι έτσι το νησί έλαβε τη μέγιστη δυνατή συνδρομή, επιτυγχάνοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Αυτοδιοικητικοί και φορείς ζήτησαν άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις, ενώ έδωσαν έμφαση και στη μέριμνα που πρέπει να δοθεί αφενός σε καθαρισμούς ρεμάτων, δασοτεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα και αφετέρου στον αγροτικό τομέα, αφού πλέον μεγάλες εκτάσεις δεν είναι κατάλληλες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία (βόσκηση, μελίσσια κλπ). Ακόμη ζήτησαν ένταξη της Θάσου στον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ). Ειδικά δε για να μην πληγεί ο τουρισμός στο νησί, από την πλευρά της Περιφέρειας ζητήθηκε εντατική προβολή μέσω του πακέτου του ΕΟΤ για τη νέα χρονιά.
Ε.Δ.


Γεμίζουν τα ξενοδοχεία οι αστυνομικοί!
Εύστοχο και πικρά αληθινό ήταν το σχόλιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την παρουσία των χιλιάδων αστυνομικών στη συμπρωτεύουσα για τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Ο Γιάννης Μπουτάρης απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε ότι στην πόλη είχαν μείνει το ίδιο βράδυ ελάχιστα αδιάθετα δωμάτια και αυτά σε εξωφρενικές τιμές. «Αυτοί δεν είναι ούτε επενδυτές, ούτε εκθέτες, ούτε επισκέπτες. Είναι αστυνομικοί!», σημείωσε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την παρουσία των 4.000 αστυνομικών που κάνουν το κέντρο της πόλης να φαίνεται σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Πράγματι, η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεση, που αποτελεί παράδοση και συνοδεύεται από εξωφρενικά μέτρα ασφαλείας, πλήττει την ατμόσφαιρα της λειτουργίας μίας διεθνούς εμπορικής έκθεσης, με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει για να ικανοποιήσει επιχειρηματίες και επισκέπτες.
Και ναι βέβαια, είθισται ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει το σχεδιασμό του από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί μία άλλη συγκυρία ή έναν άλλο τρόπο για να αποφεύγεται αυτό το… πεδίο μάχης!
Ε.Δ.


Χρόνια Πολλά!
Ευχές πολλές και θερμές στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας για το Κουρμπάν Μπαϊράμ! Με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία να γιορτάσουν αυτές τις ημέρες, να απολαύσουν στιγμές προσωπικής και επαγγελματικής ευτυχίας, αλλά και να εφοπλιστούν για τον υπόλοιπο χρόνο για ό,τι δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας.
Τους ευχόμαστε και μαζί τους γιορτάζουμε κι εμείς τον πλούτο της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας και την βαθιά ικανοποίησης της ειρηνικής συμβίωσης και της καθημερινής αλληλεπίδρασης!
Ε.Δ.


Δύσκολες ώρες περνάει η Θάσος
Σχεδόν 30 χρόνια μετά από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1987 ξαναζεί τον εφιάλτη της φωτιάς και της καταστροφικής της μανίας. Και πάλι όπως και τότε κάηκαν σπίτια, περιουσίες, λιόδενδρα και πευκοδάση και μαζί και ζώα που ζούσαν μέσα σ’ αυτά. Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι 5 πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στην ώρα του καθήκοντος είναι καλά στην υγεία τους. Τότε μιλούσαν για εμπρηστές τώρα «εμπρηστές» είναι οι κεραυνοί που έπεσαν το πρωί του Σαββάτου. Θα κάνει χρόνια να συνέλθει και πάλι η Θάσος, το νησί μας. Θα περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια να ζωντανέψουν και πάλι τα δάση που κάηκαν και μπορεί να υποστούν μια τουριστική κάμψη τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον οι καμένες περιοχές, όπως είχαν υποστεί και τότε.
Τώρα είναι που χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας και όλης της περιφέρειας η Θάσος για να ορθοποδήσει, γιατί αν μη τι άλλο είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού όλης της περιφέρειας.
Μ.Ξ.


Ο δήμαρχος έχει …νεύρα
Στον συνδυασμό του ξέσπασε τα νεύρα του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος. Τους μάζεψε όλους το Σάββατο και – απ’ ότι μάθαμε – ποιος είδε τον δήμαρχο και δεν τον φοβήθηκε! Η αλήθεια είναι πως του’ πεσαν πολλά μαζεμένα… και κάπου τα’ παιξε! ‘Έχει την δίκη με τον πάρκινγκ, τώρα τον «τρέχει» με μηνυτήρια αναφορά η Κοινωνία των Δημοτών για αλλοίωση πρακτικού για τα τραπεζοκαθίσματα, έχει ν’ αντιμετωπίσει το κοινό μέτωπο με Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη που σκληραίνει την στάση του και τον περιμένει συνεχώς στην γωνία και έρχεται και ο απολογισμός για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και όλα όσα έγιναν με τους Συλλόγους, όπου αναμένονται …μεγάλα γλέντια!!!
Μ.Ξ.


Τα λάθη που στοιχίζουν
Το μεράκι και η διάθεση των μελών των πολιτιστικών συλλόγων δεν έλειψε από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και γι’ αυτό διασώθηκε η φετινή διοργάνωση. Ομολογουμένως το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στην κεντρική σκηνή δυσαρέστησε πολλούς, και αυτό στάθηκε αφορμή να αποθαρρυνθούν και επισκέπτες από γειτονικές πόλεις, ενώ στη μείωση της επισκεψιμότητας συντέλεσε και το θέμα με τη διαμαρτυρία και μη συμμετοχή συλλόγων που «κυκλοφόρησε» και στους υπόλοιπους νομούς της ΑΜΘ.
Ελπίζουμε τουλάχιστον τα όσα διαδραματίστηκαν, αλλά και οι συνέπειές τους να αποτελέσουν την αφορμή για να ξεκινήσει από τώρα κιόλας μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θεσμό, καθώς υπάρχουν και θα προκύψουν και άμεσα θέματα που έμειναν «στον πάγο» και παραμένουν άλυτα.
Στην αντιπολίτευση, μετά τη διαμαρτυρία εντός του δημοτικού συμβουλίου για τη μη συζήτηση του θέματος, γίνεται ένα εγχείρημα διαμόρφωσης ενός πλαισίου τοποθέτησης με συναίνεση, ωστόσο την κύρια ευθύνη για να παρέμβει και να στηρίξει πρώτα το θεσμό και μαζί τους συλλόγους είναι στα χέρια του δήμου και αλίμονο αν δείξει ολιγωρία.
Ε.Δ.


Απαντήσεις
Αυτονόητο είναι ότι η τοπική κοινωνία αναμένει από τη δημοτική αρχή μία απάντηση για τις κατηγορίες που της προσάπτονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η «Κοινωνία Δημοτών». Το νομικό σκέλος είναι αυτόνομο και αφορά πλέον τη Δικαιοσύνη, ωστόσο μία εξήγηση θα πρέπει να δοθεί και στους πολίτες, αφού το θέμα είναι σοβαρό και επί της ουσίας δεν υπήρξαν διευκρινίσεις στην ανακοίνωση του δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο κριτική εναντίον της μείζονος αντιπολίτευσης.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει πώς πρόκειται για διαδικαστικό λάθος, αλλά και αυτό ακόμη ζητά διευκρινίσεις.
Πάντως, όπως μάθαμε, δεν αποκλείεται να υπάρχει ή να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και άλλη αντίστοιχη υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτή τη φορά όχι από δημοτική παράταξη.
Αναμένουμε απαντήσεις και βέβαια τις εξελίξεις.
Ε.Δ.


Ακατάληπτη αλαζονεία
Μετά τους ‘’ακατάληπτους’’ και όχι ακατάλυτους δεσμούς που μας ενώνουν με την Γαλλία, είχαμε στην ΔΕΘ την ακατάληπτη αλαζονεία του πρωθυπουργού. Δεν περιμέναμε να προβεί και πάλι σε παροχολογία, αφού αυτό το ποτάμι το εξάντλησε τα προηγούμενα χρόνια. Αναμέναμε όμως μήπως και μας διαφωτίσει για τις προθέσεις του στο εξής. Και τελικά πού κατέληξε η ομιλία; Να περιμένουμε το 2019 και έχει ο Θεός. Εκεί που βγαίναμε από την κρίση πήραμε παράταση ακόμη μερικά χρόνια. Υπήρξαν βέβαια και άλλες διαπιστώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η κα Γεροβασίλη που υπέδειξε –σαν να έδωσε εντολή- να προβάλουν τα κανάλια αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Την απολυταρχική αντίληψη ολοκλήρωσαν με την μη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους των πρώτων σε κυκλοφορία εφημερίδων. Το ‘’μαύρο’’ εξάλλου ταιριάζει μόνο στην ΕΡΤ, ενώ για τα λοιπά κανάλια που κλείνουν υπάρχουν άλλες αποχρώσεις. Με μια αδιανόητη παρέμβαση ο κ. Τσίπρας ήταν σαν να έδωσε παραγγελία στο Συμβούλιο της Επικρατείας να αναγνωρίσει ως έγκυρη και σύμφωνη με το Σύνταγμα την πρόσφατη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Επιχείρησε, μάλιστα, έναν ψιλο-εκβιασμό σε βάρος των ανωτάτων δικαστών, αφού έμμεσα τους είπε ότι αν τον ακυρώσουν, το Δημόσιο θα χάσει 246 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο φιλεύσπλαχνος πρωθυπουργός θα χαρίσει στους φτωχούς. Γι’ αυτό και δεν έδωσε ούτε μία πιθανότητα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Ασφαλώς και δεν ζήτησε από κανέναν συγγνώμη ο κ. Τσίπρας για τα δισεκατομμύρια που φόρτωσε στους ώμους μας, για τις ευκαιρίες που σπατάλησε στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής. Ενδείξεις ολοκληρωτισμού κατά τα πρότυπά του, όπως ο Μαδούρο της Βενεζουέλας και τόσοι άλλοι.
Χ.Δ.


Διαφορετικές φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης
Είχαν αρκετές διαφορές οι φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Το όλο ζήτημα με την συμμετοχή ή όχι των Συλλόγων που ξέσπασε την τελευταία στιγμή, ενώ ήταν γνωστό από πέρυσι. Η αποχώρηση κάποιων, που ανήρτησαν και πανό καταγγέλλοντας το όλο ζήτημα φορολόγησης που ανέκυψε. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής των Γιορτών, που είχε σαφώς έναν έντονα λαϊκό προσανατολισμό. Αυτό απέτρεψε πολλούς νέους να επισκεφθούν την πόλη, αφού τα ακούσματα Άκη Πάνου, Γιώργου Μαργαρίτη και Διονυσίου δεν έχουν ιδιαίτερη πέραση στην νεολαία. Από κάποιους κρίνεται θετικό αυτό, αφού τα ξενοδοχεία είχαν κόσμο το πρώτο τριήμερο και το τελευταίο διήμερο, ενώ ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός των κρατήσεων και εντός της εβδομάδας. Οι επισκέπτες ήταν κυρίως οικογένειες, που κρίνεται ότι αφήνουν στην πόλη περισσότερα χρήματα από τους νεαρούς που την ‘’βγάζουν’’ συνήθως με μπύρες στο χέρι και βρωμίζουν αρκετά την Παλιά Πόλη. Γενικότερα, όμως, η κίνηση ήταν υποτονική, κάτι που αποδόθηκε από τους αρμόδιους και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση, αφού είναι περίοδος παραλαβής και πληρωμής ΕΝΦΙΑ, εφορίας και αρκετών άλλων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτοί που επέλεξαν, πάντως, να παρακολουθήσουν τις συναυλίες στην πλατεία Μητροπόλεως, έμεναν μέχρι αργά, με τους υπευθύνους να προτρέπουν τους καλλιτέχνες να συνεχίσουν το πρόγραμμα, ενώ στο παρελθόν τους σταματούσαν νωρίτερα, ώστε ο κόσμος να πάει στα στέκια των Συλλόγων. Οι Σύλλογοι κινήθηκαν περίπου στην ίδια κατανάλωση με πέρυσι, ίσως λίγο χαμηλότερα, αφού οι λογαριασμοί στα τραπέζια ήταν μικροί, χωρίς πολλές σπατάλες. Συνεχίζουν όμως να είναι σε ‘’αναμμένα κάρβουνα’’, περιμένοντας την τελική έκβαση στο θέμα της φορολόγησής τους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Θ’ αλλάξει και το όνομα Πού να το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν δύο μήνες ότι θα του τύ…