Κατατέθηκε μήνυση για παράνομη λειτουργία εναντίον των παρευρισκόμενων «νηπιαγωγών» και του προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης
Καρά Αχμέτ: «Είναι παραρτήματα του Συλλόγου. Δεν λειτουργούν σαν παιδικοί σταθμοί αλλά σαν Κέντρα Φύλαξης Παιδιών». Ο έλεγχος δεν κατέγραψε παρουσία γονέων
ÂÂ
Μήνυση για παράνομη λειτουργία Παιδικών Σταθμών στους οικισμούς Γλαύκης και Πάχνης του δήμου Μύκης κατέθεσε προς τον Εισαγγελέα Ξάνθης, ο Αστυνομικός Σταθμός Μύκης καθώς μετά από έλεγχο που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Ειρηνοδίκη Ξάνθης, δικαστικό αντιπρόσωπο και αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι οι δύο Σταθμοί φιλοξενούσαν παιδιά και συγκεκριμένα 17 παιδιά της Γλαύκης και 7 της Πάχνης, χωρίς να υπάρχει άδεια λειτουργίας και να πληρούνται οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας τους ως παιδικών σταθμών. Να σημειώσουμε ότι στους χώρους υπήρχε εξοπλισμός παιδικού σταθμού και γραφική ύλη (μπογιές, μολύβια), όχι όμως βιβλία. Η μήνυση στρέφεται εναντίον των 2 γυναικών που ήταν παρούσες μαζί με τα παιδιά εκτελώντας χρέη φύλαξης ή νηπιαγωγών ενδεχομένως, καθώς επίσης και του προέδρου του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης κ. Καρά Αχμέτ και είναι σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία.
Επιδόθηκε η μήνυση στον πρόεδρο Επιστημόνων σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»
Η εμπλοκή του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης και του προέδρου κ. Καρά έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο κυρίες, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το καταστατικό λειτουργίας των χώρων αυτών και ποιος είναι ο φορέας υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργούν, κατέθεσαν πως είναι ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης.
Ο ίδιος ο κ. Καρά ερωτηθείς από το «Ε» για το θέμα αρχικά δήλωσε παντελή άγνοια για το περιστατικό και ότι δεν ενημερώθηκε αρμοδίως, ωστόσο στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι γνώριζε ότι έγινε έλεγχος όχι όμως ότι κατατέθηκε μήνυση και ότι έκλεισαν οι χώροι αυτοί. Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες του «Ε» η μήνυση έχει επιδοθεί στον κ. Καρά όπως επίσης και στον Εισαγγελέα και Πταισματοδίκη καθώς επίσης και στο Γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εναπόκειται στον κ. Εισαγγελέα αν μετά την προανάκριση ασκήσει ποινική δίωξη. Να σημειώσουμε επίσης πως είναι ενήμερος ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιφυλάχθηκε για οποιαδήποτε δήλωση προς το παρόν. Να σημειώσουμε – όπως μας ανέφερε ο αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Βαγγέλης Γκίκας – πως ο δήμος Μύκης θα κληθεί να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση και να σφραγίσει τους χώρους αυτούς αν αποδειχθεί η παράνομη λειτουργία τους και αν δεν το κάνει θα είναι νομικά υπόλογος.
Τι είναι αυτές οι δομές;
Να σημειώσουμε πως το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων αυτών είναι συγκεχυμένο καθώς: Αν ήταν νηπιαγωγεία θα έπρεπε να έχουν άδεια από το υπουργείο παιδείας και δεν έχουν, αν ήταν παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να έχουν σχετική άδεια από τον δήμο και να πληρούν τις προδιαγραφές και δεν έχουν -εξ’ ου και η μήνυση – και τελικά εγείρεται το ερώτημα : Τι είναι; «Είναι Παραρτήματα του Συλλόγου Μειονότητας Δ. Θράκης και λειτουργούν από το 2013», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Καρά Αχμέτ και προσθέτει: «Ο σύλλογος μας έχει 1.200 μέλη και έχει πολλά παραρτήματα που αναπτύσσουν δραστηριότητες και με παιδιά. Δεν λειτουργούν σαν παιδικοί σταθμοί αλλά σαν Κέντρα Φύλαξης Παιδιών. Αυτή η δραστηριότητα προβλέπεται από το καταστατικό του συλλόγου μας».
Να σημειώσουμε ότι ανάλογες δομές αφ’ ενός πρέπει να έχουν πιστοποίηση ότι πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές (πυρασφάλειας ειδικές τουαλέτες για νήπια κ.λ.π.) προϋποθέτουν δε και την παρουσία γονέων γιατί πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο το κλιμάκιο που έκανε τον έλεγχο δεν κατέγραψε καμιά παρουσία γονέα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr