Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διάκριση της Σαμπιχά για την προσφορά της στην «Ελπίδα» των Ρομά

Διάκριση της Σαμπιχά για την προσφορά της στην «Ελπίδα» των Ρομά

0
sabiha vraveio

Υποψήφια για το βραβείο προσωπικότητας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη της ταυτότητας των Ρομά, ανάμεσα σε 65 συμμετοχές από 23 χώρες της Ευρώπης

Συνεχίζει τις δράσεις του με βαρύτητα στην εκπαίδευση ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Δροσερού «η Ελπίδα». Από τις αρχές Σεπτεμβρίου υλοποιεί πρόγραμμα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η δράση, οι πρωτοβουλίες και η αφοσίωση που έχει επιδείξει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», Σαμπιχά Σουλεϊμάν για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τους Ρομά, με προτεραιότητα τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των παιδιών της έδωσαν μία θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το «European Roma Spirit Award 2016» (ευρωπαϊκό βραβείο ανάδειξης της ταυτότητας των Ρομά ή αλλιώς… ‘τσιγγάνικης ψυχής’), που διοργανώνει η Ένωση Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας (ACEC) του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Ανάμεσα σε 65 αιτήσεις, η Σαμπιχά κατέκτησε μία υποψηφιότητα, την μοναδική από την Ελλάδα, στην κατηγορία των προσωπικοτήτων. Πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση της βράβευσης, όπου συμμετείχαν οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, η οποία ως στόχο έχει να παρουσιάσει δράσεις, καλά παραδείγματα και προσωπικότητες που υποστηρίζουν την αφομοίωση των Ρομά στην Ευρώπη και που έχουν επιφέρει αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των Ρομά. Η πρωτοβουλία για τα βραβεία αυτά, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εργασίας της Σλοβακίας, πυροδοτήθηκε από την πρόθεση να προαχθεί η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη και ο διαπολιτισμικός διάλογος, προκειμένου να περιοριστούν κάθε είδους εκφράσεις μη ανοχής

«Είναι μία αναγνώριση, αλλά και μία ευκαιρία για εμάς να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες και τη δουλειά που έχουμε κάνει, προκειμένου να στηρίξουμε και να δώσουμε ευκαιρίες στη μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», σημειώνει η κ. Σαμπιχά στο «Ε», με χαμόγελο.

Η τελετή της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα. Εκεί για το σύνολο των 15 υποψηφιοτήτων θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό με το προφίλ και τις δράσεις τους.

Οι υποψηφιότητες στο «European Roma Spirit Award 2016»

1. Μη κυβερνητική οργάνωση: Impreuna Agency for Community Development (Ρουμανία), Fundación Secretariado Gitano (Ισπανία), NGO Young RomaHerceg Novi (Μαυροβούνιο)

2. Εταιρία, οργανισμός, ίδρυμα: Hospital network Antwerp (Βέλγιο), The Roma Education Support Trust (Μεγάλη Βρετανία), Centrum for Education Development (Πολωνία)

3. ΜΜΕ: TV Šutel (FYROM), Romea.cz (Τσεχία), Romani Union of Slovenia (Σλοβενία)

4. Δήμος: Spišský Hrhov (Σλοβακία), Berlin-Neukölln (Γερμανία), Graz (Αυστρία)

5. Προσωπικότητα: Veijo Baltzar (Φινλανδία), Ivailo Tournev (Βουλγαρία), Sabiha Suleiman (Ελλάδα).

Έμφαση στην πρόσβαση στην εκπαίδευση δίνει ο σύλλογος των γυναικών του Δροσερού μέσα από τις δράσεις του

drosero paidiaΠαράλληλα, συνεχίζει τις δράσεις της η Σαμπιχά στον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο γυναικών Δροσερού «η Ελπίδα». Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ιδρύματος Μποδοσάκη τη χρονιά που πέρασε για ενισχυτική διδασκαλία με μαθητές Δημοτικού, όπου συμμετείχαν 97 παιδιά, αν και υπήρχε λίστα αναμονής και για άλλους μαθητές που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον, από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε νέο πρόγραμμα με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη λειτουργία κέντρου προσχολικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, όπου συμμετέχουν 40 παιδιά του συνοικισμού.

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στη μόρφωση σε αυτά τα παιδιά», σημειώνει η κ. Σαμπιχά. «Το νηπιαγωγείο του Δροσερού δεν επαρκεί, οι δομές λείπουν από τον συνοικισμό μας, εμείς αγωνιζόμαστε για να έχουν τα παιδιά μας πρόσβαση στην εκπαίδευση», πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τα προβλήματα, αλλά και την απομόνωση που βιώνουν οι Ρομά στο Δροσερό, τον μεγαλύτερο, όπως τόνισε συνοικισμό Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η ίδια ως πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου ευχαρίστησαν θερμά τα ιδρύματα για τη συνεχή υποστήριξη και το ενδιαφέρον που δείχνουν στο έργο του συλλόγου.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…