Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Υγιής και νοικοκυρεμένος», ο δήμος Αβδήρων

«Υγιής και νοικοκυρεμένος», ο δήμος Αβδήρων

0
dimotiko avdiron16

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2015 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Χρηματικό απόθεμα 400.000 ευρώ από την μείωση των εξόδων

Σταθερά στα 10 εκ. ευρώ τα έσοδα. «Αγκάθι» τα ανείσπρακτα. Τσολακίδης: «Ο δήμος Αβδήρων χρωστά σε κάθε δημότη την μείωση των 10 λεπτών στα δημοτικά τέλη». Αυξήσεις – φωτιά από την ΔΕΥΑΑ στους παραθεριστές

Με την …διάγνωση ότι ο δήμος Αβδήρων είναι ένας υγιής δήμος καθώς η οικονομική του εικόνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου το επιβεβαιώνει, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Απολογισμός – ισολογισμός του 2015 μετά την σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Τσιτιρίδη.

Με κέρδη 400.000 ευρώ κλείνει το 2015 για τον Δ. Αβδήρων

Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2015 για τον δήμο Αβδήρων και τα ταμεία του έχουν χρηματικό απόθεμα περί τις 400.000 ευρώ που προέκυψε κυρίως από την μείωση των εξόδων καθώς τα έσοδα παρέμειναν σταθερά όπως και την προηγούμενη χρονιά στα 10 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης η μείωση των εξόδων προήλθε από την μείωση των υποχρεώσεων του δήμου σε προμηθευτές και τράπεζες. Από άποψης εκτέλεσης έργων το 2015 ξεκίνησαν έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στον οικισμό των Ποντίων στο Μαγικό , στην οικισμό του Σουνίου και η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου Πολυσίτου. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες για τον βιολογικό καθαρισμό του Σελέρου και το αντιπλημμυρικό του Κουτσού. Να σημειώσουμε πως ο δήμος Αβδήρων έχει περίπου 1.300.000 ευρώ δάνεια τα περισσότερα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Αγκάθι» τα ανείσπρακτα

Σημείο τριβής με την μείζονα αντιπολίτευση αποτέλεσαν τα ανείσπρακτα του δήμου που ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ περίπου και αφορούν ενοίκια και τιμολόγιο νερού παρελθόντων ετών και δημοτικά τέλη. Ο επικεφαλής Βασίλης Τσολακιδης άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή καθώς μόνο 70.000 ευρώ εισπράχτηκαν το 2015 και αυτό της χρεώνεται ως αποτυχία. Επίσης ο κ. Τσολακίδης αναφέρθηκε και στην «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και ΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ», η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση σημειώνοντας πως είναι υπερτιμημένη η αντικειμενικής της αξία που έχει εκτιμηθεί στο ποσό των 1.200.000 ευρώ και πως υπάρχουν 250.000 ευρώ οφειλές προς αυτή που πρέπει να εισπραχθούν. Να σημειώσουμε πως επίσης υπάρχουν και 3 υπάλληλοι – θέμα που ανέδειξε πρόσφατα το «Ε» – που είναι απλήρωτοι και διεκδικούν από την επιχείρηση και τον δήμο περίπου 80.000 ευρώ. Συμφώνησε δε στο γεγονός ότι είναι υγιής η οικονομική του εικόνα ωστόσο καταψήφισε τον απολογισμό και τον ισολογισμό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ο δήμος Αβδήρων χρωστά σε κάθε δημότη την μείωση των 10 λεπτών επί 6 μήνες

Ένα ακόμη θέμα έθιξε ο κ. Τσολακίδης που αφορά μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 10 λεπτά η οποία έπρεπε να εφαρμοστεί από 1/1/2016 και όπως ανέφερε ο κ. Τσολακίδης «κοντεύει να βγει ο χρόνος και δεν εφαρμόστηκε ποτέ» Το θέμα το είχε αναδείξει και παλαιότερα και ο δήμαρχος είχε δικαιολογηθεί ότι η καθυστέρηση εφαρμογής οφείλεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ που δεν ενημερώθηκαν για την μείωση και ότι θα γίνει η μείωση αναδρομικά ωστόσο κάτι μέχρι τώρα τέτοιο δεν έγινε, υποστήριξε ο κ. Τσολακίδης: «Ο δήμος Αβδήρων οφείλει σε κάθε δημότη 10 λεπτά επί 6 μήνες είναι η μείωση στα τέλη που αποφασίσαμε ομόφωνα και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εκτός του ότι έχει και ποινική ευθύνη η δημοτική αρχή. Εμείς καλούμε τους πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις ζητώντας την μείωση που δικαιούνται. Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να εφαρμόζονται αλλιώς απαξιώνεται το όργανο», τόνισε ο κ. Τσολακίδης.

Αυξήσεις – φωτιά από την ΔΕΥΑΑ στους παραθεριστές. 200% στο πάγιο και 80% στην αξία του νερού!

«Χρυσάφι» θα πληρώνουν τον νερό οι παραθεριστές στις παραλίες του δήμου Αβδήρων μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΑ που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για αύξηση στο πάγιο και στο νερό. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και ανέρχονται στα 200% στο πάγιο και στο 80% στην αξία του νερού. Η αύξηση αυτή είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΔΕΥΑ Αβδήρων και του προέδρου της Νίκου Χατζόπουλου να μπει μια τάξη στην ασυδοσία που επικρατεί στους παραθεριστικούς οικισμούς, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σπατάλη νερού που δεν πληρώνεται. Επίσης με τα προσδοκώμενα έσοδα των 50.000 ευρώ – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα αποτελέσουν μια τονωτική ένεση στην επιχείρηση που έχει ζημίες περί τις 600.000 ευρώ.

Τέλος σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα άξια αναφοράς ήταν μόνο η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο Σέλερο και η έκδοση ψηφίσματος για την διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Σελέρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

nthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…