Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναδόμηση στην δόμηση με νέες …επιβαρύνσεις

Αναδόμηση στην δόμηση με νέες …επιβαρύνσεις

0

Τις αλλαγές και τις καινοτομίες του νέου νόμου για την δόμηση «ακτινογραφεί» ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης Α. Πλέσιας

Επιφυλακτικός για την λειτουργία του Παρατηρητηρίου δόμησης και για την εφαρμογή του νόμου – Υπέρ της καθιέρωσης της ταυτότητας του κτηρίου. «Δεν είναι φόρος είναι υπέρ του πολίτη», σημειώνει.

«Αναδόμηση» στη …δόμηση επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Νόμος για τον Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος», το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι στις 22 Σεπτεμβρίου και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο της Βουλής για ψήφιση. Στο νομοσχέδιο 155 σελίδων εισάγονται για πρώτη φορά καινοτομίες όπως η «Ταυτότητα του κτηρίου», το «Παρατηρητήριο δόμησης», η «Μεταφορά του συντελεστή δόμησης», και ενεργοποίηση της «Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινοχρήστων Χώρων». Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. Μάλιστα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης παρουσιάζοντας στον Τύπο το νομοσχέδιο ανέφερε πως: «Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων».

Επιφυλακτικός ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης, Α. Πλέσιας για την λειτουργία του Παρατηρητηρίου δόμησης και για την εφαρμογή του νόμου

Τις επιφυλάξεις του εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας κυρίως ως προς την υλοποιησιμότητα και εφαρμοσιμότητα του νόμου, αν δηλαδή ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που μπορεί να τον καταστήσει εφαρμόσιμο. Έξαλλου δεν είναι καινοφανές το φαινόμενο στην χώρα μας η πολυνομία αλλά και η μη εφαρμογή των νόμων: «Σε μια πρώτη προσέγγιση διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αν έχει σχεδιαστεί στην λεπτομέρεια η εφαρμογή ορισμένων καινοτομιών. Για παράδειγμα πώς θα λειτουργήσει το Παρατηρητήριο δόμησης; Μήπως θα δημιουργήσει περισσότερη γραφειοκρατία; Είναι θεμιτό βέβαια να ελέγχεται η εξέλιξη της δόμησης διαχρονικά και να υπάρχει παρέμβαση ωστόσο χρειάζεται δυναμικό για να λειτουργήσει και ιδιαίτερα στην περιφέρεια υπάρχει υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 12 – 15 ελεγκτές Περιβάλλοντος για όλη την χώρα. Οποιοσδήποτε νόμος αν δεν διασφαλίσει την υλοποιησιμότητά του γίνεται ένας άχρηστος νόμος και κακός νόμος γιατί καλλιεργεί την αναποτελμαστικότητα και δημιουργεί συνθήκες παρανομίας», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας.

Υπέρ της καθιέρωσης της ταυτότητας του κτηρίου το ΤΕΕ – Θράκης

Κληθείς να αποφανθεί αν είναι θετική η καινοτομία της ταυτότητας κτηρίου κι αν τελικά είναι ένα ακόμη «χαράτσι» για τον ιδιοκτήτη που μαζί με τον ΕΝΦΙΑ θα καλείται να πληρώνει και τον μηχανικό που θα κάνει την επίβλεψη του κτηρίου ο κ. Πλέσιας επεσήμανε πως ήταν πάγια θέση του ΤΕΕ το «πράσινο κουτί» όπως το είχαν ονομάσει της ταυτότητας του κτηρίου και πως είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει εξηγώντας πως: «Κακώς συνάδεται με τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι φόρος. Είναι φόρος η συντήρηση του ασανσέρ; Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και είναι υπέρ του πολίτη ο οποίος θα γνωρίζει την κατάσταση του ακινήτου του, τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει για να διασφαλίσει για παράδειγμα την σεισμικότητά του, θα είναι σε θέση επίσης να γνωρίζει τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει. Θα μπορούσαν έτσι να αποφευχθούν πολλές καταρρεύσεις οικημάτων σε σεισμούς που πληρώθηκαν με ζωές και κάποιος θα έφερε την ευθύνη.  

Να σημειώνουμε πως η «Ταυτότητα κτηρίου» είναι ο νέος θεσμός που δημιουργεί το κράτος προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.

Δημόσια κτίρια και χώροι συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα κ.ά.) είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν την ταυτότητα κτηρίου εντός τριετίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και παρεμφερών κτιρίων (γραφεία, ιατρεία, καταστήματα, γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών, χώροι παροχής υπηρεσιών) εντός πενταετίας, ενώ οι ιδιοκτήτες αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων εντός οκταετίας.

Η συμπλήρωση του φακέλου για την «Ταυτότητα Κτιρίου» θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια επιβλέποντος μηχανικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία κυμαίνονται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί,

Θετικό μέτρο η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

Σ’ ότι αφορά την μεταφορά του συντελεστή δόμησης ο κ. Πλέσιας εκτιμά πως θα δοθεί λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, μέσω της ενεργοποίησης της δυνατότητας μεταφοράς συντελεστή δόμησης, προκειμένου να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης ενώ ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο θα γίνει προσπάθεια να λυθεί και το πρόβλημα πολλών διατηρητέων που πλέον οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν την δυνατότητα να κτίσουν κάπου αλλού αφού δεσμεύονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας από το κράτος και έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο αποζημιώνονται . Τέλος με την ενεργοποίηση της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινοχρήστων Χώρων θα επιχειρηθεί να διασωθεί σειρά κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι κινδυνεύουν να δομηθούν, καθώς είχαν απαλλοτριωθεί χωρίς ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους να έχουν αποζημιωθεί εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να δικαιώνονται οδηγώντας σε πολλές πράξεις άρσης απαλλοτριώσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…