Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλυκές: Οι τόποι που… νοστιμίζουν την ζωή μας

Αλυκές: Οι τόποι που… νοστιμίζουν την ζωή μας

0
alykes

Μια καλή χρονιά για τις αλυκές Νέας Κεσσάνης που αγγίζει τις 5.000 τόνους παραγωγής αλατιού

Επένδυση και ανανέωση του μηχανικού εξοπλισμού σχεδιάζεται για την επόμενη χρονιά, όπως δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής Γ. Λεπενιώτης

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας το αλάτι, το βρίσκουμε σε κάθε σπίτι, καθώς είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο τρόπος όμως που αυτό φτάνει στο τραπέζι και το φαγητό μας δεν είναι ίσως γνωστός σε όλους. Οι κύριοι τόποι παραγωγής αλατιού στην Ελλάδα είναι οι αλυκές από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα με το οποίο οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι, ενώ άλλοι έκαναν τις αγοραπωλησίες τους με κομμάτια αλατιού. Λαοί έχουν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές. Οι αλατοπηγικές δραστηριότητες ήταν ήδη από την Τουρκοκρατία κρατικές δραστηριότητες ή φορολογητέες. Στην Ελλάδα οι αλυκές ανήκαν και ανήκουν στο κράτος. Σήμερα λειτουργούν σε όλη την χώρα επτά αλυκές, που διαχειρίζονται από την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. Οι αλυκές από το 1918 ανήκαν στο κράτος, που παρακολουθούσε τη λειτουργία τους με ειδικό προσωπικό και τις νοίκιαζε σε εργολάβους. Από το 1996 λειτουργούν οι εξής οκτώ: στο Μεσολόγγι (2), στον Πολιχνίτο Λέσβου, στην Καλλονή Λέσβου, στο Κίτρος Πιερίας, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Μέση Κομοτηνής και στη Νέα Κεσσάνη Ξάνθης.

Σχέδια για νέα αλυκή στην Λήμνο και ίδρυση του πρώτου μουσείου αλυκής

Οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ είναι μια εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988 με πρωταρχικό στόχο την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών σε όλη την χώρα μέσω της εκμηχάνισης και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους, ούτως ώστε η χώρα σύντομα να καταστεί τουλάχιστον αυτάρκης όσον αφορά τις ανάγκες της σε πρωτογενές αλάτι. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Λεπενιώτης, μελετάται η δυνατότητα διεύρυνσης της δυναμικότητας της εταιρείας με ίδρυση νεοπαγούς αλυκής στην Λήμνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή οι χώροι των αλυκών είναι κατεξοχήν πεδία των τεχνολογικών και πολιτισμικών δρωμένων του παρελθόντος, αποτελούν ταυτόχρονα έξοχα ενδιαιτήματα μεγάλου αριθμού βιολογικών ειδών. Η φυσική ιστορία κάποιων από αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τέτοιους υπεραλμυρούς λειμώνες. «Πάγιος στόχος των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ αποτελεί η διατήρηση της φυσικής και η ανάδειξη της πολιτισμικής ελληνικής κληρονομιάς στους χώρους των αλυκών. Έτσι, η Εταιρεία έχει στο παρελθόν έμπρακτα ενδιαφερθεί για τη μελέτη και προστασία της άγριας ζωής στις αλυκές, δρα με τις αρχές της αειφορίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την ίδρυση μουσείου αλυκής για πρώτη φορά στη χώρα», σημείωσε ο κ. Λεπενιώτης.

Νέο επιχειρηματικό σχέδιο προωθεί η εταιρεία, με επένδυση και στην Ν. Κεσσάνη

Παρά τις οικονομικές ζημιές που καταγράφηκαν το 2015, η εταιρεία προωθεί την επέκταση των αλυκών που αξιοποιεί και τον εκσυγχρονισμό τους μέσα από την εκπόνηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ για το 2016 προσδοκά αύξηση του κύκλου εργασιών και της παραγωγής, λόγω υλοποίησης παραγωγικών και ερευνητικών επενδύσεων. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι κατέχει περισσότερο από το 90% της εγχώριας παραγωγής πρωτογενούς άλατος, με κυριότερες αλυκές τις δύο του Μεσολογγίου, που καλύπτουν έκταση 11.220 στρεμμάτων και έχουν ετήσια δυναμικότητα που φτάνει τους 120.000 τόνους άλατος. Η εταιρεία στο τέλος του 2015 απασχολούσε 33 μόνιμους εργαζομένους, ενώ την περίοδο της αλατοσυγκομιδής απασχολεί επιπλέον 90 με 120 εργαζομένους. Όπως ανέφερε ο κ. Λεπενιώτης, η αλυκή της Ν. Κεσσάνης είναι από τις μικρότερες, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει για το επόμενο έτος τον εκσυγχρονισμό του μηχανικού εξοπλισμού. «Η περιοχή της Ν. Κεσσάνης δεν έχει δυνατότητα επέκτασης, όπως κάποιες άλλες αλυκές, επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στον εξοπλισμό που υπάρχει», εξήγησε ο ίδιος για να σημειώσει: «Φέτος ήταν μια καλή χρονιά με την ηλιοφάνεια και τις βροχές που είχαμε, οπότε αναμένεται ότι η παραγωγή από τις αλυκές της Ν. Κεσσάνης θα αγγίξει τους 5.000 τόνους».

ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΥΚΩΝ

ΑΛΥΚΗ

ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα)

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ (τόνοι)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

11.220

120.000

ΚΙΤΡΟΥΣ

3.620

40.000

ΚΑΛΛΟΝΗΣ

2.630

40.000

ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

600

10.000

ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

1.050

5.000

ΜΕΣΗΣ

1.400

12.000

Ν. ΚΕΣΣΑΝΗΣ

900

5.000

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…