Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 40 εισακτέοι από την Ξάνθη στην Πολυτεχνική μας Σχολή

40 εισακτέοι από την Ξάνθη στην Πολυτεχνική μας Σχολή

0
epityxia apotelesmata

116 Ξανθιωτάκια θα βρεθούν στις σχολές του Δημοκριτείου και 68 στο ΤΕΙ της ΑΜ-Θ, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι

Προτίμηση σε Πολυτεχνικές σχολές, ιατρική, πληροφορική και τουριστικά επαγγέλματα – Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος επιλέγονται στην Ξάνθη

Σε κάθε άκρο της Ελλάδας θα βρεθούν Ξανθιώτες τελειόφοιτοι που πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, με την φοιτητική ιδιότητα, που αφορά μια ιδιαίτερη και αξέχαστη περίοδο της ζωής τους. Γονείς και μαθητές ετοιμάζονται –αν δεν το έκαναν ήδη- να εξορμήσουν στις πόλεις που βρίσκονται οι σχολές εισαγωγής τους για να αναζητήσουν στέγη, αλλά και μια πρώτη εντύπωση για την πόλη που θα στεγάζει τα πρώτα τους ανεξάρτητα βήματα.

Όπως κάθε χρόνο, το «Ε» παρουσιάζει μία αποτύπωση των προτιμήσεων σε σχολές και τόπους επιλογής των αποφοίτων από τα σχολεία του νομού. Ενδέχεται να μην ήταν η πρώτη τους επιλογή, ίσως να μην ακολουθήσουν καν το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξουν άλλη πορεία, ίσως να φύγουν στο εξωτερικό, όμως τα αποτελέσματα των εισακτέων του νομού μας δίνουν μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα των στόχων που κατακτήθηκαν και των πόλεων που θα γνωρίσουν οι Ξανθιώτες ως φοιτητές.

Μικρή μείωση πρωτοετών – Το 3ο ΓΕΛ σταθερά στην κορυφή

Φέτος, 753 μαθητές της Ξάνθης εξασφάλισαν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έναντι 758 το 2015. Με το 90% πέρασαν σε σχολές 678 (708 το 2015) απόφοιτοι των σχολείων της Ξάνθης και άλλοι 75 (50 το 2015) με το 10%. Πιο συγκεκριμένα, οι 661 (650 το 2015) πέρασαν με εξετάσεις από τα ενιαία λύκεια και άλλοι 92 (108) από τα ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, από τους επιτυχόντες που έδωσαν πρώτη φορά εξετάσεις φέτος, 120 είναι από το 1ο λύκειο, 133 από το 2ο, 165 από το 3ο, 59 από το 4ο, 27 από το λύκειο των Αβδήρων, 41 από το λύκειο της Γλαύκης, 3 από το Εκκλησιαστικό, 5 από το ΑΞΙΟΝ, 10 από το Μουσικό, 6 από το λύκειο της Σταυρούπολης, 46 από το 1ο ΕΠΑΛ, 28 από το 2ο ΕΠΑΛ.

160 Ξανθιωτάκια στην Θεσσαλονίκη, σχεδόν όσα και πέρυσι

Όπως είναι αναμενόμενο, ικανός αριθμός εισακτέων θα εγγραφεί σε σχολές της πρωτεύουσας (96 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΑΘήνας), η οποία διαθέτει μια σειρά από ειδικότητες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ η Θεσσαλονίκη, λόγω κοντινότερης απόστασης από την Ξάνθη, αλλά και της παγιωμένης φυσιογνωμίας της «φοιτητούπολης», παραμένει ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των επιτυχόντων. Την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα βρεθούν 99 φοιτητές από την Ξάνθη στο ΑΠΘ, ενώ άλλοι 61 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, παραμένει η προτίμηση των ξανθιωτών στις σχολές και τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και του ΤΕΙ της ΑΜ-Θ. Η επιλογή αυτή συνδέεται κατά περίπτωση και με την οικονομική στενότητα των οικογενειών, αλλά και με το χαρακτήρα της φοιτητικής ζωής σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Τα ηνία, φυσικά, στο τελευταίο κρατά στην περιοχή μας η Κομοτηνή, με το μεγάλο αριθμό των φοιτητών, ενώ έπεται η Ξάνθη για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει με καφενεία, ταβερνάκια και ωραία μπαρ, κυρίως στην Παλιά Πόλη. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε και φέτος το μερίδιό του στις επιλογές των Ξανθιωτών, αφού πέτυχαν σε Χίο, Λήμνο, Σάμο, Σύρο και Μυτιλήνη 38 μαθητές, 7 στην Ρόδο, 10 στην Κέρκυρα, ενώ άλλοι 36 στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Κρήτης. Τα Ιωάννινα επέλεξαν για τις σπουδές τους 27 φοιτητές.

Το 25% των εισακτέων της Ξάνθης στο ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Τη φετινή χρονιά θα βρεθούν στο ΔΠΘ 120 πρωτοετείς από την Ξάνθη, από 129 που πέτυχαν το 2015. Από αυτούς 40 θα φοιτήσουν στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, 51 στην Κομοτηνή, 22 στην Αλεξανδρούπολη, 5 στην Ορεστιάδα και 2 στο Διδυμότειχο. Ειδικά στο Πολυτεχνείο, τα σκήπτρα φέτος πήραν από τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στο πρώτο εισάγονται 12 φοιτητές, στο δεύτερο 10, ενώ ακολουθεί το τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης με 9 φοιτητές. Στην Αρχιτεκτονική εισάγονται 4 φοιτητές, ενώ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών μόνον 2. Στο ΤΕΙ της ΑΜ-Θ θα βρεθούν 69 Ξανθιωτάκια αντί 57 το 2015. Οι 64 πέτυχαν στην Καβάλα, ενώ 5 από αυτούς θα γνωρίσουν τη φοιτητική ζωή της Δράμας και τα τμήματα Οινολογίας και Δασοπονίας. Δηλαδή, σχεδόν το 1/4 του συνολικού αριθμού των εισακτέων της Ξάνθης θα φοιτήσει στα πέριξ (ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ). Ο αντίστοιχος περσινός αριθμός ήταν στο 22%, ενώ το 2014 στο 17%, πράγμα που καταδεικνύει μία στροφή στις σχολές της περιοχής, προϊόν και της οικονομικής στενότητας των οικογενειών. Σταθερή παραμένει, παρόλα αυτά, η προτίμηση των μουσουλμάνων αποφοίτων σε σχολές μακριά από την Περιφέρειά μας, από τη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και τα Γιάννενα, ως την Αθήνα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Πρέβεζα και το Ηράκλειο.

Αύξηση στους πρωτοετείς σε ιατρικές σχολές, πλήθος νέων… λογιστών

Αυξημένος φέτος ο αριθμός των αριστούχων ξανθιωτών που θα βρεθούν στις Ιατρικές Σχολές, όχι όμως με προτίμηση την Αλεξανδρούπολη, αφού από τους 5 περσινούς φοιτητές, φέτος μόνο ένας επέλεξε την Ιατρική του ΔΠΘ. Από την άλλη, 7 πέτυχαν στην Ιατρική του ΑΠΘ, 1 σε Αθήνα, 1 σε Λάρισα και άλλοι 2 σε Ηράκλειο. Στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ έχουμε 3 επιτυχόντες, όσους και πέρυσι, και έναν στην Καρδίτσα, ενώ έναν μόλις στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σταθερός ο αριθμός των νέων φοιτητών στις νομικές σχολές της χώρας με 7 αντί 6 πέρυσι (3 στην Κομοτηνή, 3 στο ΑΠΘ και ένας στην Αθήνα). Μεγάλος ο αριθμός των επιτυχόντων, αντίθετα, στις σχολές Λογιστικής, όπου πέτυχαν και φέτος 27 ξανθιώτες σε οκτώ διαφορετικές σχολές σε όλη την χώρα με κύρια αυτή της Καβάλας, που επέλεξαν 11 μαθητές. Όσον αφορά στις στρατιωτικές σχολές, που συνδέονται με την εξασφάλιση απασχόλησης, δύο είναι οι επιτυχόντες στην ΣΤΥΑ και άλλοι δύο στην ΣΣΑΣ, ενώ τρεις στην σχολή αξιωματικών Αστυνομίας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …