Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η VIA EGNATIA «ανοίγει δρόμο» στον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Η VIA EGNATIA «ανοίγει δρόμο» στον πολιτισμό και τον αθλητισμό

0
via egnatia synenteuxi3

Ξεκινούν σήμερα στην Π.Ε. Ξάνθης οι εκδηλώσεις της δεύτερης φετινής διοργάνωσης στα Στενά του Νέστου

Γιορτές με μήνυμα ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού. Πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου με τον αντιπεριφερειάρχη, συλλόγους και φορείς

Από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Αυγούστου το 2ο φεστιβάλ VIA EGNATIA, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πάνω στα ιστορικά ίχνη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Η διοργάνωση περιλαμβάνει γιορτές ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού, παράδοσης και γεύσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η διοργάνωση, που θέτει τις βάσεις για να αναδειχθεί σε σημαντικό θεσμό και «ορόσημο» ενιαίας πολιτισμικής ταυτότητας στην ΑΜΘ, με κύριο εμπνευστή της τον ίδιο τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, έχει σκοπό αφενός να αναδείξει τις προοπτικές της ανάδειξης του ηγετικού ρόλο της αρχαίας Εγνατίας οδού στη διακίνηση ιδεών, αγαθών και ανθρώπων και αφετέρου να αποτελέσει μία ευκαιρία αλληλεπίδρασης, συμμετοχής, ψυχαγωγίας και τουριστικής ανόδου.

Κ. Ζαγναφέρης: Ένας θεσμός «ορόσημο» που θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να εξελίσσουμε

zagnaferis synenteyxi1Με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων στην Ξάνθη, σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων συλλόγων και φορέων, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή τους, αλλά και η διάθεση να συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Ο ίδιος σχολίασε τη δυναμική του φεστιβάλ με την ένθερμη υποστήριξη της διοργάνωσης την πρώτη χρονιά, την ποικιλία και την αύξηση των εκδηλώσεων τη φετινή χρονιά. Τόνισε την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια και ο Γιώργος Παυλίδης στη συνεχή βελτίωση του θεσμού, καθώς και τις δυνατότητες προβολής της Αρχαίας Εγνατίας οδού που δίνονται μέσω του φεστιβάλ, μέσω της εμπλοκής ανθρώπων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παράδοσης και της γαστρονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που δίνονται για τη μετακίνηση των πολιτών εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις , καθώς και τη μέριμνα που δόθηκε στο να μη συμπίπτουν τα χρονικά όρια των εκδηλώσεων ανάμεσα στις ΠΕ, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθησή τους από τους κατοίκους της ΑΜΘ και τους επισκέπτες. Εξήγησε ότι, πρόθεση και στόχος είναι να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και ενημέρωσε ότι υπάρχουν προτάσεις για να υπάρχουν κάθε χρόνο θεματικές εκδηλώσεις ή να διαμορφώνεται το πρόγραμμα ξεχωριστά των πέντε Π.Ε. Πάντως, τόνισε ότι από του χρόνου θα λαμβάνει χώρα μία κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιείται κάθε φορά σε άλλη πόλη.

Η αρχαία Εγνατία οδός, «δώρο» στον πολιτισμό και τον αθλητισμό του σήμερα

Ο αντιπεριφερειάρχης έδωσε το λόγο στην προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, η οποία θα πραγματοποιήσει και σύντομη εισήγηση για την αρχαία Εγνατία οδό πριν τη συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου το Σάββατο στα Στενά του Νέστου.

Η κ. Καλλιντζή σημείωσε ότι η αρχαία Εγνατία οδός είναι «δυσεύρετη» στην Ξάνθη, αφού δεν υπάρχουν ορατά τμήματα, ωστόσο ευρήματα, όπως οι ταφικοί τύμβοι (14 έχουν καταγραφεί στην περιοχή) μαρτυρούν την πορεία, αλλά και τη σπουδαιότητά της. Η ίδια θα αναφερθεί στα οφέλη της οδού για την περιοχή, αλλά και πώς «περιθωριοποίησε» άλλες περιοχές, όπως τα αρχαία Άβδηρα.

Ανέφερε επίσης ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προωθούνται προτάσεις για την ανάδειξή της με ήπιες δραστηριότητες. Ο κ. Ζαγναφέρης πρόσθεσε ότι αν βρεθεί μία χάραξη μπορεί να δημιουργηθεί μονοπάτι ή ποδηλατόδρομος, που θα προσφέρεται για περιηγήσεις και αγώνες.

Μεράκι και διάθεση από τους συμμετέχοντες φορείς, πολίτες και συλλόγους

Το λόγο πήραν οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες, με πρώτο τον σύλλογο Γυναικών Γενισέας που θα παρουσιάσει εδέσματα και την αναβίωση της παλιάς καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου. Στις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας θα συμμετέχει και ο πολιστικός σύλλογος γυναικών Κιμμερίων, που θα προσφέρει πιροσκί με τυρί και πατάτα. Για τη συμμετοχή τους με παραδοσιακούς χορούς με τα τμήματα εμφανίσεων ευχαρίστησαν η ΦΕΞ, ο σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες», ο σύλλογος Εβριτών και ο σύλλογος Σαρακατσάνων.

Στην επίδειξη πτήσης που θα γίνει με αλεξίπτωτο πλαγιάς αναφέρθηκε ο Χρήστος Καφετζής, επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται για να γνωρίσουν οι ξανθιώτες το άθλημα. Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Γιάννης Χαραλαμπίδης τόνισε τις ασύγκριτες ομορφιές του μονοπατιού στο Νέστο, όπου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία το Σάββατο το πρωί. Ευχαριστίες για τη συμμετοχή εξέφρασε και ο τραγουδιστής του τοπικού συγκροτήματος «Μωβ Όνειρα» που θα ανοίξει τη συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Μέρος των προσωπικών τους συλλογών με φωτογραφίες από τα σημεία που (πιθανολογείται ότι) διερχόταν η αρχαία Εγνατία οδός, αλλά και από τον Νέστο θα παρουσιάσουν ο Τάσος Τεφρωνίδης και ο Απόστολος Δανδαλίδης, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης και μίλησαν για τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ακόμη πορεία με καγιάκ στο Νέστο και άλλες μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Φεστιβάλ με δυναμική και για την ενίσχυση του τουρισμού

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Αμοιρίδης, τόνισε και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης που ενισχύονται από τη διοργάνωση, εξηγώντας ότι τα δείγματα της περσινής χρονιάς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αφού είχαμε ακόμη και επισκέπτες από Ιταλία και Ολλανδία που ενημερώθηκαν μέσω διαδικτύου. Όπως σχολίασε δράσεις πεζοπορίας και όσα σχετίζονται με τη φύση, έχουν τη δυναμική για να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης για τους ξένους τουρίστες και, που θα ενισχυθεί με την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και παράλληλων δράσεων το επόμενο διάστημα.

Δωρεάν μετακίνηση

Για τις απογευματινές και βραδινές εκδηλώσεις στα Στενά του Νέστου η ΠΑΜΘ δίνει τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τέσσερα δρομολόγια λεωφορείων που θα ξεκινούν στις 6 μμ, 6.45 μμ, 7 μμ και 8 μμ από τη Δημοτική Αγορά και θα επιστρέφουν στις 11 μμ και μετά τη λήξη των εκδηλώσεων. Επίσης με λεωφορεία της Περιφέρειας θα μεταφέρονται στο χώρο των εκδηλώσεων και όσοι σταθμεύσουν στους χώρους στάθμευσης που θα βρίσκονται στην περιοχή

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…