Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Τελεσίγραφο» με απειλή αποχώρησης από τους συλλόγους των Γιορτών

«Τελεσίγραφο» με απειλή αποχώρησης από τους συλλόγους των Γιορτών

0
giortes polis

Απόφαση της Οργανωτικής με την επιχειρηματολογία για τη μη φορολόγηση και την απειλή μη συμμετοχής στις Γιορτές παραδόθηκε στον Έφορο

Δεν υιοθετούν όλοι την απόφαση. Υπέρ της διατήρησης του φορολογικού καθεστώτος για τους συλλόγους τάσσονται οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί φορείς

Για μια ακόμη χρονιά, μέχρι το «παρά πέντε» παραμένει άλυτο το ζήτημα της φορολόγησης των πολιτιστικών συλλόγων για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι σύλλογοι αντιδρούν έντονα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη δραστηριοποίησή τους κατά τις οκτώ ημέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ενώ η φορολογική αρχή παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι ναι μεν ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά η δράση που αναπτύσσουν αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα που πρέπει να υποπίπτει σε συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους.

Βάζουν «το πιστόλι στον κρόταφο». Κάποιοι ξεχωρίζουν τη θέση τους

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πλειονότητας των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις Γιορτές, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και αποφασίστηκε η επίδοση ψηφίσματος προς τον Έφορο, που περιλαμβάνει τη σχετική επιχειρηματολογία, αλλά και την απειλή της μη συμμετοχής στις Γιορτές, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Το ψήφισμα, που ουσιαστικά εμπεριέχει όλες τις παραμέτρους της άποψης των συλλόγων που προτάθηκαν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Πασχάλης Λύρατζης στον Έφορο και θα κοινοποιηθεί και στις τοπικές αρχές. Ενώ το κείμενο έγινε αποδεκτό από όσους είχαν παραμείνει στη συνεδρίαση, εκδηλώνονται σταδιακά και διαφορετικές απόψεις, με κάποιους να έχουν ήδη αρνηθεί να το υπογράψουν. Σύλλογοι μάλιστα με δραστηριότητα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα πολιτιστικά δρώμενα, έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς και άρα δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα οφέλη για την πόλη από τις Γιορτές προτάσσουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών

Στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο, την ΟΕΒΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και το σωματείο των καφέ-μπαρ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του θεσμού αναγνωρίζοντας την προσφορά των συλλόγων και επισημαίνοντας ότι η δραστηριοποίησή τους των οκτώ ημερών ωφελεί πολλαπλά και προβάλλει την πόλη για όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν δημιουργεί γι’ αυτό το λόγο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Τόνισαν δε ότι, ο προσανατολισμός που δεν είναι άλλος από την αύξηση του τουρισμού, εξυπηρετείται σημαντικά από τη διοργάνωση, της οποίας ψυχή είναι οι εθελοντές των πολιτιστικών συλλόγων. Ανέλαβαν μάλιστα, να αποστείλουν και εγγράφως την υποστήριξή τους στο Κέντρο Πολιτισμού.

Οι σύλλογοι απορρίπτουν ΦΠΑ και ευθύνη διοικήσεων

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των Γιορτών Παλιάς Πόλης, η υπόθεση παίρνει αναπόφευκτα μία πιο πιεστική μορφή.

Τα καίρια σημεία στα οποία επικεντρώνεται οι διαφωνία των συλλόγων όσων αφορά στην ένταξή τους σε καθεστώς ΦΠΑ, είναι το μικρό περιθώριο απαλλαγής (που μπορεί να φτάσει τις 10.000 €, ενώ μέχρι πέρυσι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά μεγαλύτερο), η τήρηση των λογιστικών προτύπων και η ευθύνη των μελών διοίκησης στις περιπτώσεις χρεών των συλλόγων. Οι σύλλογοι ισχυρίζονται ότι είναι νομικές προσωπικότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα μόλις δύο φορές τον χρόνο (γιορτές παλιάς πόλης και καρναβάλι) και αντλούν έσοδα όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Επισημαίνουν τις προθέσεις και τα κίνητρα του εθελοντισμού, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη του θεσμού για την πόλη. Τονίζουν ακόμη, ότι η ευθύνη των διοικήσεων είναι ικανή να αποθαρρύνει το σύνολο των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων να συνεχίζουν την εμπλοκή τους με τις δραστηριότητες του συλλόγου, λόγω της μεγάλης ευθύνης που θα καλούνται να αναλάβουν.

Σημείο αιχμής ο χαρακτήρας της δραστηριότητας, επιχειρηματική ή όχι!

Η φορολογική αρχή πάντως, εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ο Έφορος έχει συνεχείς συναντήσεις με τους συλλόγους και τους λογιστές τους, προκειμένου να αναλυθούν σε βάθος τα νομικά επιχειρήματα, αλλά και ο χαρακτήρας της φύσης της εν λόγω δραστηριότητας. Με τεχνοκρατικά κριτήρια η φορολογική αρχή παραμένει σταθερή στη θέση της ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά τη νομοθεσία, και εξηγεί ότι η στάση που οφείλει να υιοθετήσει υπαγορεύεται από την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η διαφάνεια, αλλά και το αίσθημα δικαιοσύνης.

Το αιτούμενο ποσό της απαλλαγής εξετάζεται κατά περίσταση και υπάρχει στην εφορία μία γενική κινητοποίηση για να ανταποκρίνεται άμεσα στις αιτήσεις των συλλόγων. Πάνω από 20 σύλλογοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους στην Εφορία, προκειμένου να εξετάσουν με ποιο καθεστώς θα λειτουργήσουν στις φετινές γιορτές.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…