Νέα κανονιστική απόφαση που καθορίζει τις προδιαγραφές κατασκευής και τοποθέτησης περιπτέρων
Μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές του νομικού πλαισίου που έκαναν λόγο και για κατάργηση, τελικά τα περίπτερα συνεχίζουν να λειτουργούν
Σε μια νέα εποχή περνούν τα περίπτερα σε όλη την χώρα, αφού μετά από τις περσινές διαβουλεύσεις και τις κανονιστικές διατάξεις κατ’ επιταγή του τρίτου μνημονίου τελικά ξεκαθάρισε κάπως το τοπίο. Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία για τα περίπτερα ήταν πολύπλοκη και περιείχε πολλές ασάφειες. Ως γνωστόν, τα περίπτερα δημιουργήθηκαν για να αποκαθίστανται επαγγελματικά οι ανάπηροι πολέμου, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε τα τελευταία χρόνια, αφού από τον τελευταίο πόλεμο έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια. Το πολυνομοσχέδιο που ήρθε στην Βουλή ως επακόλουθο του τρίτου μνημονίου το 2015 προέβλεπε ουσιαστικά την κατάργηση των περιπτέρων, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν θα είχαν την δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας.
Νέα κανονιστική απόφαση στον δήμο Μύκης
Στις 20 Ιουλίου εγκρίθηκε η κανονιστική απόφαση σχετικά με τις προδιαγραφές κατασκευής και τοποθέτησης περιπτέρων κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μύκης. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, η ανάγκη κανονιστικής προέκυψε από την αλλαγή της νομοθεσίας και της ρευστότητας που υπάρχει σχετικά με το μέλλον των περιπτέρων. Αυτή την στιγμή στον Δήμο λειτουργούν δύο περίπτερα που βρίσκονται στην Σμίνθη, αλλά υπάρχει αίτημα για την δημιουργία ενός περιπτέρου στον Εχίνο. Η διαδικασία προβλέπει την σύμφωνη γνώμη αλλά και πρόταση των κατά τόπους δημοτικών τοπικών συμβουλίων, τα οποία γνωρίζουν τις ανάγκες που υπάρχουν στον κάθε οικισμό. Εν συνεχεία το θέμα συζητείται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία το εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου λαμβάνεται η τελική απόφαση έγκρισης ή μη. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Ανάπτυξης του Δήμου κ. Τοροσίδης, ο ισχύον νόμος για τον τύπο και τις διαστάσεις των αναπηρικών περιπτέρων καταργήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το υπουργείο Συντονισμού και Δημοσίων Έργων, και πλέον η γνωμοδότηση και η ευθύνη έχει περάσει από τις πρώην Νομαρχίες και νυν Περιφερειακές Ενότητες στους κατά τόπους Δήμους. Οι κανονιστικές αποφάσεις έχουν σκοπό να προσδώσουν στα κουβούκλια των περιπτέρων χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Τι αφορούν τα 25 άρθρα της νέας κανονιστικής
Η προσαρμογή των κανονιστικών κινείται στην λογική της ομοιομορφίας με τον χώρο στον οποίο θα κατασκευαστεί ένα περίπτερο. Όπως ανέφερε ο κ. Τοροσίδης: «Κατά την εκπόνηση των σχετικών κανονιστικών αποφάσεων λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της κοινής χρήσης, της δημόσιας κυκλοφορίας, της προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων και της αισθητικής και λειτουργικής φυσιογνωμίας του αστικού περιβάλλοντος». Τα 25 άρθρα της κανονιστικής που εγκρίθηκε αφορούν το αντικείμενο και τον σκοπό του Κανονισμού, το νομικό πλαίσιο, αρμοδιότητες, γενικές αρχές τοποθέτησης περιπτέρων, τον τύπο και τις διαστάσεις του σώματος των περιπτέρων, τι θα γίνει με τις υφιστάμενες άδειες αλλά και τα κενωθέντα περίπτερα, τον χρόνο παραχώρησης δικαιώματος, την εκμίσθωση δικαιώματος, τον καθορισμό θέσεων που παραχωρούνται, την μετατόπιση θέσεως περιπτέρου, τα μισθώματα και δημοτικά τέλη, τους όρους παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, τα σχετικά με την υποβολή αιτήσεων, τον τρόπο τοποθέτησης και την διάταξη στοιχείων στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο, τα επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη, τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας, τις υποχρεώσεις των υπευθύνων λειτουργίας των περιπτέρων, τις διοικητικές και άλλες κυρώσεις, τις μεταβατικές ρυθμίσεις και τα περί της τήρησης και εφαρμογής του κανονισμού.
Περίπτερα με σεβασμό στον περιβάλλοντα αστικό οικισμό
Ο κ. Τοροσίδης σημείωσε επίσης: «Τα περίπτερα είναι λειτουργικά και εξυπηρετικά στοιχεία του δημόσιου χώρου, αποτελώντας μία μακρόχρονη ελληνική ιδιαιτερότητα. Με τον κανονισμό αυτό επιχειρείται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου». Ο κανονισμός αφορά όλα τα περίπτερα που λειτουργούν, καθώς επίσης και αυτά που πρόκειται να λειτουργήσουν ως νέα. Σκοπός του κανονισμού είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου Μύκης, η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, η ασφάλεια και προστασία της κίνησης πεζών στους κοινόχρηστους χώρους, των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά και των οχημάτων. Επίσης, σημαντικό στοιχείο που τίθεται για πρώτη φορά είναι ο σαφής προσδιορισμός των προδιαγραφών κατασκευής και τοποθέτησης των περιπτέρων και των στοιχείων τους, με τον καθορισμό των υλικών κατασκευής, του χρωματισμού τους, των διαστάσεων και της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου που μπορεί να καταλαμβάνει η εκμετάλλευση του περιπτέρου. Η θέσπιση αυστηρών κανόνων σε περίπτωση υπέρβασης των όσων ορίζονται από την άδεια ευελπιστεί να σταματήσει η άκριτη επέκταση των περιπτέρων, κάτι που συχνά συναντάται.
Ανοίγει ο ‘’δρόμος’’ για όσους ενδιαφέρονται και όχι μόνο για αναπήρους
Το τμήμα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης είναι αρμόδιο για τη διαδικασία καθορισμού (χωροθέτηση) νέων θέσεων, για τον διαχωρισμό της αναλογίας 70% (μέσω δημοπρασίας) – 30% (ειδικών κατηγοριών) των νέων και κενωθέντων θέσεων και την παραχώρηση αυτών προς εκμετάλλευση. Οι υφιστάμενες διοικητικές άδειες διατηρούνται σε ισχύ, ενώ σε περίπτωση θανάτου δικαιούχου δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης για μια μόνο φορά και για χρονικό διάστημα 10 ετών στην σύζυγο του αποθανόντος ή στα ενήλικα τέκνα αυτού, εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Μετά την κατάργηση του περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα, η παραχώρηση των αδειών πλέον γίνεται ως ακολούθως: Το 30% των ανωτέρω θέσεων παραχωρούνται σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, ενώ η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των λοιπών θέσεων των περιπτέρων γίνεται με δημοπρασία. Στην περίπτωση του περιπτέρου που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Εχίνο, επειδή πρόκειται μόνο για μία θέση, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή δημοπρασία.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ