Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής και αποφάσισε την άρση της κατηγορίας απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας
Επεισόδια με τον Τούρκο υποπρόξενο και δικηγόρο – Ένταση και απειλές στα Δικαστήρια – Τους απομάκρυνε η αστυνομία
Αναβλήθηκε για την Πέμπτη 21 Ιουλίου η απολογία των 8 τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν μ’ ένα ελικόπτερο τύπου black hawk, το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μετά από αίτημα των συνηγόρων τους. Όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι ανέφεραν ότι υπηρετούν σε μονάδα της Αεροπορίας Στρατού έξω από την Κωνσταντινούπολη και είναι πληρώματα ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο δηλώνοντας ότι δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και ότι απειλείται η ζωή τους αν εκδοθούν στην Τουρκία. Πρόκειται για τρεις ταγματάρχες (39, 39 και 35 ετών), τρεις λοχαγοί (36, 36 και 34 ετών) και δύο υπαξιωματικοί (37 και 41 ετών) οι οποίοι συνελήφθηκαν και παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα και απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Άλλαξε χθες το κατηγορητήριο – Απολογούνται την Πέμπτη
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κικής Ηπειρώτου στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ της Αλεξανδρούπολης χθες κατά τη συζήτηση του αιτήματος αναβολής διαφοροποιήθηκε το κατηγορητήριο με το οποίο αρχικά την Κυριακή οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε όπως άρει την κατηγορία της απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας αιτιολογώντας την απόφασή της ότι: «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».
Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, καθώς – «Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης. Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.
Επεισόδια με τον Τούρκο υποπρόξενο και δικηγόρο από Τουρκία – Ένταση και απειλές
Ένταση προκλήθηκε και απειλήθηκαν επεισόδια έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του αιτήματος αναβολής των κατηγορουμένων όταν μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου κάποιοι ζητώντας με επιτακτικό τρόπο την έκδοσή των 8 συλληφθέντων και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκτοξεύοντας απειλές στα τουρκικά και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν. Μεταξύ αυτών ήταν ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, κι ένας δικηγόρος από έναν σύλλογο νομικών από την Τουρκία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «ΓΝΩΜΗΣ» η δικηγόρος ορισμένων από τους συλληφθέντες Ίλια Μαρινάκη, δήλωσε πως διαπιστώνεται όντως μία κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μας ανησυχεί καθόλου, είμαστε στο κράτος μας, στην πατρίδα μας. Έχω εμπιστοσύνη στην πατρίδα μου, στους δικαστές μας, στους νόμους μας και είμαι βέβαιη ότι όλα αυτά θα τηρηθούν. Οι κατηγορούμενοι προφανώς και είναι πανικοβλημένοι που βλέπουν αυτή την κινητικότητα, έχουν όμως εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στην ΕΕ και στους διεθνείς νόμους. Άλλωστε, μου είπαν ότι επέλεξαν την Ελλάδα επειδή είναι οι κοιτίδα της δημοκρατίας και είναι 100% πεπεισμένοι ότι εδώ δεν θα αδικηθούν. Φοβούνται μεν, έχουν εμπιστοσύνη δε», ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι απλώς μετέφεραν τραυματίες και δεν γνώριζαν καν ότι γινόταν πραξικόπημα». Για το θέμα του ασύλου, η κα Πολυχρόνη σημείωσε πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική και διεθνής νομοθεσία, τίποτα παραπάνω.
«Οι αιτήσεις ήδη υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και όλα θα γίνουν νομότυπα, δεν ζητούμε κάτι περισσότερο, αλλά ακριβώς ό,τι μας αρμόζει. Εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν το άσυλο, τίποτα παραπάνω, όπως γίνεται για όλους τους αιτούντες άσυλο σε μία δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα».