Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΣΕΚΕ και Συνεταιριστική Ασφαλιστική: Κοινή στέγη, κοινό όραμα για τους αγρότες

ΣΕΚΕ και Συνεταιριστική Ασφαλιστική: Κοινή στέγη, κοινό όραμα για τους αγρότες

0
seke-synetairistiki-komotini

Τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων στην Κομοτηνή

Με πανηγυρικό κλίμα και πιστά στο πλάνο για τη συνεχή εξέλιξη, τα στελέχη της ΣΕΚΕ και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής υπό τη σκέπη του αείμνηστου Αλέκου Μπαλτατζή δέχθηκαν συγχαρητήρια για την επιλογή τους στη Ροδόπη

Σε πανηγυρικό κλίμα και πιστά στο πλάνο για τη συνεχή εξέλιξη, τα στελέχη της ΣΕΚΕ και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής εγκαινίασαν τη νέα κοινή επαγγελματική τους στέγη στην Κομοτηνή. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων συνεπικουρούμενος από τρεις ιερείς, έδωσε τις πατρικές του ευχές για ευόδωση των σκοπών των νέων γραφείων προς όφελος των αγροτών – παραγωγών και της κοινωνίας ενώ από το βήμα παρέλασαν οι πρόεδροι δίνοντας έμφαση στην παρουσία τους στην Ροδόπη. Από την τελετή δεν έλειψε κανείς. Αρχές και φορείς έδωσαν το παρόν, αναγνωρίζοντας την προσφορά και το έργο δύο συνεταιριστικών εταιριών που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, γιατί προέρχονται από τα σπλάχνα του.

Παρόντες εκτός από τα Δ.Σ ήταν ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν, οι πρώην Υπουργοί Αλέκος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης διευθυντής της Πειραιώς Δημήτρης Κεραμέας, τραπεζικοί, αγροτοσυνδικαλιστές, πολιτευτές γειτονικών νομών, καπνοπαραγωγοί, το προσωπικό των νέων γραφείων και γενικά πολύς κόσμος που χάρηκε το κλίμα ευφορίας που δημιουργεί η δραστηριοποίηση αυτή.

Στον εσωτερικό χώρο των γραφείων η φωτογραφία του εμπνευστή και δημιουργού των συνεταιριστικών εταιριών Αλέκου Μπαλτατζή ήταν πραγματικά μια συγκινητική χειρονομία έκφρασης ευγνωμοσύνης σ’ έναν οραματιστή που έβλεπε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Τα νέα γραφεία λειτουργούν επί της οδού Ελευθερίου Ψάλτη 1 και Αγχιάλου, σε έναν εύκολα προσβάσιμο και γνώριμο χώρο για τους αγρότες, αφού εκεί λειτουργεί υποκατάστημα του ΟΓΑ.

ΣΕΚΕ: Αγοραστής των καπνών εξαιρετικής ποιότητας από τη Ροδόπη

Η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1947 και αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες καπνοβιομηχανίες διεθνώς. Έχει ως κύρια δραστηριότητα της την αγορά, επεξεργασία και πώληση καπνών κυρίως ανατολικού τύπου, ελληνικής προέλευσης, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο. Η ΣΕΚΕ σήμερα, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση, καταφέρνει να διατηρεί την σημαντική θέση της στον παγκόσμιο καπνικό βιομηχανικό χάρτη, αποτελώντας ένα έμπρακτο παράδειγμα συνεταιριστικής εφαρμογής. Εξάλλου όπως εύστοχα έχει πει και ο Θεόδωρος Τζωρτζάκης “η ΣΕΚΕ, αποτελεί ένα αριστοτεχνικό παράδειγμα πρακτικής της σύγχρονης Συνεταιριστικής Εφαρμογής. Δίδαξε και εξαφάνισε τον αβάσιμο ισχυρισμό, των εκάστοτε ιθυνόντων, ότι, οι Γεωργικοί Συνεταιρισμοί, δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν εμπορικώς τα προϊόντα τους”.

Η ΣΕΚΕ σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές των καπνών εξαιρετικής ποιότητας που παράγονται στη Ροδόπη. Η ποσότητα που αντλεί από την τοπική αγορά ποικίλει χρόνο με τον χρόνο και πολλές φορές, βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας του μπασμά, της ντόπιας ποικιλίας που παράγουν με μεράκι οι παραγωγοί καπνού της Ροδόπης. Η μεταποίηση και το φασόν είναι οι δραστηριότητες της ΣΕΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ποικιλία μπασμά, ποικιλία Κατερίνης, ποικιλία Βιρτζίνια και τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί εντάσσοντας και τα βιολογικά καπνά στα προϊόντα της. Η ΣΕΚΕ επέλεξε το δρόμο της βιολογικής καλλιέργειας αναγνωρίζοντας ότι μια από τις βασικές ανησυχίες στην καπνοπαραγωγή, την προώθηση και τη βιομηχανία είναι η υγεία του καπνιστή. Για να διερευνηθεί αυτή η ανησυχία χρειάζονται πληροφορίες που θα στήσουν καινούριες γεωπονικές τεχνικές που θα επιτρέψουν την παραγωγή καπνού καλύτερης ποιότητας, απαλλαγμένου από κάθε τοξικό αγροχημικό υπόλειμμα. Αρκετές πτυχές των παραδοσιακών τεχνικών στον καπνό χρειάζονται βελτίωση, και τα παραδοσιακά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται επιβάλλεται να αντικατασταθούν από πιο φιλικά προς το περιβάλλον και βιοαποικοδομήσιμες ουσίες, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία τοξικών υπολειμμάτων στο τελικό προϊόν.

Εξαγωγές στα Βαλκάνια

Αναφερόμενος στα προϊόντα της εταιρίας, ο κ. Ταρενίδης τόνισε πως η ΣΕΚΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες, στη Θράκη που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται. “Έχει αλλάξει τον χαρακτήρα της τα τελευταία 3 χρόνια, επεκταθήκαμε στην ποικιλία Βιρτζίνια στην περιοχή της Ξάνθης και στην Θεσσαλία είναι η μόνη που κάνει βιολογικά καπνά και σε αυτό τον τομέα είμαστε πρώτοι. Πιστεύω είμαστε μια από τις καλύτερες εταιρείες, είμαστε δεύτεροι στα Βαλκάνια και πρώτοι στην Ελλάδα στον όγκο καπνών που αγοράζουμε και πρωτοπόροι στα βιολογικά καπνά. Πάντα είμαστε μέσα στην αγορά από τους πρωτοπόρους και συγκρατούσαμε τις τιμές βρισκόμενοι στο πλευρό των αγροτών”. Η νέα πορεία που χάραξε η ΣΕΚΕ “είναι βάρος που φορτώθηκε ο πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός”, επεσήμανε ο κ. Ταρενίδης. Ο ίδιος τόνισε πως ο γενικός διευθυντής της εταιρείας τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο κ. Κοντός. “Ίσως ήταν ο μόνος υπουργός που γνώριζε τα αγροτικά θέματα πολύ καλά και πολύ περισσότερο τον καπνό και έδωσε πολλές μάχες στην Ευρώπη. Αν σήμερα υπάρχει έστω αυτή η επιδότηση που παίρνουν οι αγρότες, οφείλεται στις μάχες που έδωσε τον Νοέμβριο του 2008 σαν υπουργός”, επεσήμανε.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Με μεγάλο δίκτυο πλάι σας σε όλη την Ελλάδα

Με το σύνθημα “πλάι σας σε όλη την Ελλάδα” και με ένα δυναμικό δίκτυο 850 συνεργατών η Συνεταιριστική Ασφαλιστική συστεγάζεται πλέον με την ΣΕΚΕ για να προσφέρει πιο ολοκληρωμένες και πλήρεις υπηρεσίες στους αγρότες και όχι μόνο. Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, μεγαλομέτοχος της οποίας αποτελεί η ΣΕΚΕ, ιδρύθηκε το 1979 από τους αγρότες, όταν οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους. Ο στόχος της ίδρυσης μιας συνεταιριστικής ασφαλιστικής εταιρίας, ήταν η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων που θα κάλυπτε ατομικά τις ανάγκες των αγροτών. Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο ιδρυτής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, οραματίστηκε αυτήν την ιδιότυπη για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «διαμάντι του συνεταιριστικού κινήματος».

H Συνεταιριστική Ασφαλιστική, γέννημα θρέμμα του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος και μοναδική εκπρόσωπος της κοινωνικής οικονομίας στον ασφαλιστικό κλάδο, επενδύει παράλληλα στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της και σε νέες στρατηγικές συνεργασίες, με στόχο τη διεύρυνση των εργασιών της. Με το νέο γραφείο η ΣΕΚΕ και η Συνεταιριστική Ασφαλιστική δηλώνουν έμπρακτα τη στήριξη τους, υπηρετώντας το κοινό όραμα για τους αγρότες. Ένας πλούσιος μπουφές με πολλά αρτοποιήματα του Λεχούδη, και κρύα αναψυκτικά επισφράγισε την χαρά των εγκαινίων κι έδωσε την ευκαιρία για πολλά πηγαδάκια με ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

Πηγή: «ΧΡΟΝΟΣ Ροδόπης»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…