-1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μεγάλα καρέ
-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-2 σκ. σκόρδο
-2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
-2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε καρέ
-1 κ.σ. πελτέ
-1/2 ποτήρι ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
-1 κιλό τριμμένες ντομάτες
-3 πατάτες μέτριες, κομμένες σε χοντρές φέτες
-1 δαφνόφυλλο
-4-5 κόκκους μπαχάρι
-1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
-6 μικρές μελιτζάνες
-λίγο ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
-φέτα σε καρέ
-λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ροδίζουμε το κρέας στο ελαιόλαδο για 6-7′ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε για 4-5′. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε ανακατεύοντας για 1′. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 45′ να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες, χαράζουμε σταυρωτά την σάρκα τους, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο. Αν θέλουμε, τρίβουμε την επιφάνεια τους με μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC να μαλακώσουν για περίπου 30′.
Αφού γίνει το κοκκινιστό στήνουμε το φαγητό. Σε βαθύ πυρέξ κάνουμε στρώση κρέας, πατάτες, τριμμένο τυρί, μελιτζάνες, τριμμένο τυρί και κρέας. Στην επιφάνεια μπήγουμε κομμάτια κεφαλοτύρι ή σκληρή φέτα. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ψήνουμε για 15 με 20′ στους 200ºC να λιώσουν τα τυριά και να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρουμε με μπόλικο ψωμί γιατί αυτή η σάλτσα είναι για βουτιές.