Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης με συμμετοχή Κοντού, Ζαγναφέρη, Τσιτιρίδη, Μίχογλου και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων
Θα καταθέσουν ψήφισμα σε Σταθάκη και Κοτζιά ζητώντας ενιαία αντιμετώπιση της Θράκης- Το ΕΒΕ ομόφωνα στο Leader
«Πήραν φωτιά τα μπατζάκια» των φορέων …ένα μήνα σχεδόν μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού νόμου και με μπροστάρη του Επιμελητήριο Ξάνθης που έθεσε το θέμα στα εκτός ημερησίας της συνεδρίαση του – την Δευτέρα στις 8μ.μ. –επιχειρείται να οργανωθεί ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης ώστε να ενταχθεί ενιαίος ο νομός στα ειδικά κριτήρια επιδότησης παραμεθορίου και όχι να εξαιρεθεί ο δήμος Τοπείρου και το 35% του δήμου Αβδήρων όπως ισχύει τώρα. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρώην υπουργός Α. Κοντός, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου, Τσιτριρίδης και Μίχογλου αντίστοιχα, ο νυν και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων κύριοι Πατσατζής και Σκαρλάτος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, Κ. Χατζηελευθεριάδης καθώς επίσης και η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΒΕ Ξάνθης υπό τον πρόεδρο Σ. Μωραΐτη. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου χαρακτήρισαν ως άδικο τον αποκλεισμό των περιοχών αυτών από τα ειδικά κριτήρια και τόνισαν την αναγκαιότητα να αρθεί αυτή η αδικία μέσω τροπολογίας και ν’ αντιμετωπιστεί ο νομός και η Θράκη ως ενιαία ενότητα όπως είναι.
«Στο πόδι» οι φορείς για τον αναπτυξιακό
Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης είπε πως πρέπει να πιεστεί η πολιτική ηγεσία ν’ αλλάξει αυτή την διάταξη τώρα κι όσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική ΚΥΑ του αναπτυξιακού νόμου επισημαίνοντας πως αν παραμείνει έτσι κανείς δεν θα επενδύσει σ’ αυτές τις περιοχές. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κοντός ανέφερε πως είναι πρωτοφανές αυτό, πως ο νόμος είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί γιατί έτσι αποκλείονται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης. Ανέφερε δε πως χρειάζεται τροπολογία για να γίνει αυτή η αλλαγή στον νόμο και πως πρέπει να πιέσουν όλοι οι φορείς με τους βουλευτές της Θράκης για ν’ αντιμετωπιστεί η Θράκη σαν μια ενιαία ενότητα γιατί όλη η Θράκη είναι παραμεθόριος περιοχή. Ο κ. Τσιτiρίδης ανέφερε πως πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως είναι τα οινοποιεία στα Άβδηρα και στην Μάνδρα, στο γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης καθώς επίσης και τουριστικές επενδύσεις στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων και του Μυρωδάτου μενουν έξω από τον αναπτυξιακό και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις και αντικίνητρα. Τόνισε δε πως είναι αναγκαία η τροπολογία και πως όλοι οι φορείς ενωμένοι να το διεκδικήσουν. Παρεμβαίνοντας ο κ. Ζαγναφέρης είπε πως ο νόμος είναι μια αντιγραφή του Καποδίστρια και πως αποκλείει όλες τις παραλιακές περιοχές. Ο κ. Μίχογλου επεσήμανε πως ο δήμος Τοπείρου είναι ο πιο αδικημένος αφού αποκλείεται σχεδόν όλος εκτός από την περιοχή της Γαλάνης που απέχει 29 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ανέγνωσε τη επιστολή που έστειλε ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Γ. Σταθάκη κα είπε χαρακτηριστικά: «Σε μια εποχή που τις επενδύσεις τις βλέπουμε με το …μακαρόνι δεν έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν ένα δήμο με τεράστια ανεργία και φτώχεια». Â
Επίθεση Πατσατζή κατά Μωραΐτη για το 12%
Κάπως διφορούμενα τα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Πατσατζής αναλώνοντας περισσότερο χρόνο και εμμένοντας στην πικρία του γιατί τα Επιμελητήρια – ουσιαστικά «καπέλωσαν όπως υπονόησε-τους Συνδέσμους και εκπρόσωποι τους δεν συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υπουργό Γ. Σταθάκη για το 12%.
Ανέφερε δεν πως οι Σύνδεσμοι έχουν κάνει προσφυγή για αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ για την κατάργηση του 12%. Σ’ ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο που ήταν και το θέμα συζήτησης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πριν δει τις επιδοτήσεις που προβλέπει. Το κλίμα μύρισε «μπαρούτι» με τον κ. Μωραΐτη να ενίσταται για τα «καρφιά» του κ. Πατσατζή που εμμέσως πλην σαφώς σε εκείνον στρέφονταν όταν παρενέβη …πυροσβεστικά ο κ. Κοντός για να πει πως όλοι οι φορείς πρέπει να είναι ενωμένοι. Μάλιστα ο κ. Κοντός σε ερώτηση του κ. Πατατζή αν είναι σωστό τα Επιμελητήρια να επικοινωνούν με τους βουλευτές και τους υπουργούς και οι Σύνδεσμοι να είναι «στην απέξω» του είπε πως «Όχι». Στοχευμένη και νηφάλια η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Συνδέσμου κ. Σκαρλάτου ο οποίος είπε πως πρέπει να γίνουν στοχευμένες δράσεις και να υποστηριχθούν επενδύσεις που βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Η συζήτηση έκλεισε με την ομόφωνη απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος που θα επιδοθεί και στον υπουργό ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά. Να σημειώσουμε ότι όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης ο υπουργός προτίθεται να δημιουργήσει μια Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τεθεί το θέμα του αναπτυξιακού.
Το ΕΒΕ ομόφωνα στο Leader
Το επόμενο θέμα αφορούσε το Leader και τον ορισμό εκπροσώπων που θα συμμετέχουν στην Διαχειριστική επιτροπή του Leader και την υπογραφή συμφωνητικού με την Αναπτυξιακή Ροδόπης που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης και τόνισε την στενή συνεργασία που έχει με τον ΕΒΕ στο οποίο λειτουργεί αντένα της Αναπτυξιακής Ροδόπης για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΟΠΑΑΧ. Ζήτησε δε να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και στο Leader γιατί όπως ανέφερε για να αναλάβει η Αναπτυξιακή Ροδόπης και το Leader της Ξάνθης πρέπει να το ζητήσουν οι φορείς και να υπογραφεί ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Το Επιμελητήριο Ξάνθης είπε ομόφωνα ναι σ’ αυτό καθώς επίσης και στην συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν αυτή γίνει ενώ ορίστηκαν ως εκπρόσωποι στην Διαχειριστική Επιτροπή, ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης και ο οικονομικός επόπτης κ. Κάλφας.