Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εν μέσω καλοκαιριού η Πυροσβεστική Ξάνθης προειδοποιεί και προλαμβάνει

Εν μέσω καλοκαιριού η Πυροσβεστική Ξάνθης προειδοποιεί και προλαμβάνει

0
fotia10-empros

Βαριές «καμπάνες» προβλέπονται για τους εμπρηστές και τους αγρότες που προβαίνουν σε καύση των υπολειμμάτων στις καλλιέργειές τους

Ενημέρωση για την πάταξη της κακής αυτής νοοτροπίας – Έκκληση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής για ακριβείς αναφορές στο 199, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κινητοποίηση οχημάτων

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μας γίνεται μάρτυρας πολλών και καταστροφικών πυρκαγιών, με ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σε ιδιωτικές περιουσίες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε συνεχή επαγρύπνηση όλους τους θερινούς μήνες, προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, καταβάλλοντας συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες. Επειδή όμως η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τις ισχύουσες νομικές κυρώσεις σε περιπτώσεις εμπρησμού.

Υψηλά πρόστιμα έως και ποινή φυλάκισης για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια

Όπως σημειώνει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχος Αντώνιος Σπανός, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους -και ιδίως την αντιπυρική περίοδο- προβλέπονται τα παρακάτω: Διενεργείται αυτεπάγγελτα προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την ανακάλυψη του δράστη και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα). Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια και Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Αντ. Σπανός: «Πρέπει να σταματήσει η κακή νοοτροπία καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών»

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Σπανός, οι εμπρησμοί που γίνονται από πρόθεση ως εγκληματικές πράξεις είναι λίγοι. Τα περισσότερα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική αφορούν μη ενδεδειγμένες χρήσεις φωτιάς, οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο αυτών που τις έθεσαν. «Η χρήση της φωτιάς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και απόλυτα ελεγχόμενη. Είτε πρόκειται για ένα μπάρμπεκιου, το οποίο μπορεί να γίνει σε μια αυλή και όχι στο δάσος, είτε πρόκειται για καύση χόρτων από αγρότες», ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης, λέγοντας: «Προσπαθούμε μέσα από την ενημέρωση να σταματήσουμε την κακή νοοτροπία των αγροτών να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κυρίως γιατί έτσι έμαθαν από τους παλιότερους. Ακόμη και ο Κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής αναφέρει ρητά ότι με την πρακτική αυτή καίγεται οργανική ύλη και θα πρέπει ο αγρότης να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπασμα για το χωράφι του. Ούτε η αιτιολογία που είχαν οι παλιότεροι για ευκολότερο όργωμα ευσταθεί πλέον, γιατί με τα τρακτέρ δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πυρκαγιών από ερασιτέχνες μελισσουργούς, οι οποίοι δεκαπλασιάστηκαν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, χωρίς ωστόσο να τηρούν τα μέτρα πρόληψης, κυρίως κατά το ‘’κάπνισμα’’ των κυψελών.

Χάνουν τις αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες που προβαίνουν σε εμπρησμούς

Για να προσδώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα. «Δεν θέλουμε οι αγρότες να χάσουν χρήματα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν τους κινδύνους που υπάρχουν από τις ανεξέλεγκτες φωτιές που θέτουν κάθε καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός. Το μέτρο που ξεκινά να ισχύει, είναι η παύση του δικαιώματος εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσων διώκονται για ποινικά αδικήματα σχετικά με εμπρησμό, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους). Οι παραπάνω υποχρεώνονται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση. Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται άμεσα ως αναδασωτέα. Επίσης, κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δινόταν στους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο εξής απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν, ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο.

Με GPS τα δεδομένα του αγροτεμαχίου από την Πυροσβεστική στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Σπανός, από φέτος θα αποστέλλονται τα δεδομένα της περιοχής στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με GPS προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις περαιτέρω ενέργειες να αφορούν τον Οργανισμό. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, σε περιπτώσεις καύσεις χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση της εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης που θα ελάμβαναν. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ.

Ακριβή ενημέρωση ζητά η Πυροσβεστική στις καταγγελίες στο 199

Όπως τόνισε ο κ. Σπανός: «Στην χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Η φύση είναι η ζωή μας. Αν αλλάξουμε συνήθειες, ίσως να προλάβουμε το κακό». Με αφορμή την συνομιλία που είχαμε με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ξάνθης, ο κ. Σπανός απηύθυνε έκκληση προς τους Ξανθιώτες να ενημερώνουν την Πυροσβεστική στον αριθμό 199, ο οποίος καλείται χωρίς χρέωση από κινητά, σταθερά, ακόμη και από καρτοτηλέφωνα έστω και αν δεν διαθέτουμε κάρτα. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την παράκληση οι καταγγελίες που γίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και ακριβείς, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση των οχημάτων, τα οποία είναι πιθανόν να χρειαστούν σε άλλη εστία. «Μας καλούν κάποιες φορές γιατί καίγεται ένα σπίτι και όταν φτάνουμε εκεί διαπιστώνουμε ότι καίγονταν τα χόρτα κοντά σε κάποιο σπίτι. Αν το γνωρίζαμε δεν θα στέλναμε και τα τρία οχήματα, αλλά μόνο ένα, ώστε τα υπόλοιπα να είναι σε ετοιμότητα», διευκρίνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χθες το απόγευμα, έχει σημειωθεί κάποιο προσωρινό τεχνικό πρόβλημα στον αριθμό 199, γι’ αυτό και οι πολίτες παρακαλούνται να καλούν στο 100 μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…