Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το «κακό προηγούμενο» αιτία καχυποψίας για το σχήμα του Leader

Το «κακό προηγούμενο» αιτία καχυποψίας για το σχήμα του Leader

0
dimotiko jun162

Η συμμετοχή του δήμου στην πρόταση στρατηγικής ανάπτυξης CLLDLeader που θα υποβάλει η Αναπτυξιακή Ροδόπης συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας

Ευχαριστίες από την αντιπολίτευση προς την ΑΝ.ΡΟ. για τη διέξοδο που δίνει. Αυστηρή προειδοποίηση για την επιλογή των προσώπων στη δημοτική αρχή

Με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και προέδρου της Αναπτυξιακής Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, καθώς και του διευθυντή της εταιρίας των ΟΤΑ Στάθη Κεφαλίδη, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το θέμα του Leader, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα για τη συμμετοχή του δήμου στην πρόταση στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης του Leader και να συνυπογράψει το σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Ο κ. Μέτιος ενημέρωσε ότι η ΑΝ.ΡΟ. θα αναλάβει να υποβάλει πρόταση για συνολικά 16 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 αφορούν την Ροδόπη, τα 6 την Ξάνθη και τα 2 προέρχονται από το Leader Αλιείας. Μία 15μελής Επιτροπή θα αναλάβει να διαχειριστεί το τοπικό πρόγραμμα για τους δύο νομούς και αν και έχουν αποφασιστεί τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν, ο πρόεδρος απέφυγε να τα κατονομάσει. Το Σώμα κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας που συνυπέγραψαν και οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ εκπρόσωπος του φορέα για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος ορίστηκε ο Παναγιώτης Ταρενίδης.

Ο κ. Κεφαλίδης επεξηγηματικά τόνισε ότι το Leader δεν αποτελεί απλά μία πρόταση χρηματοδότησης, αλλά έναν μηχανισμό για τον οποίο είναι εξαιρετικά ουσιώδης η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, που να αποδεικνύεται με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης. Εξήγησε ότι οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά καθώς έως τις 20 Ιουλίου κατατίθεται ο φάκελος Α και από τις 16 Σεπτεμβρίου επέρχεται το στάδιο των εγκρίσεων. «Εγώ και τα στελέχη της Αναπτυξιακής είμαστε αυτή τη στιγμή σε πανικό», είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να καταδείξει το επείγον της δρομολόγησης της πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε, ενώ επεσήμανε ότι η Ξάνθη που έχασε και το προηγούμενο Leader, έχει χάσει και τη νοοτροπία του εν λόγω μηχανισμού που έχει αυστηρές προϋποθέσεις και βαθμολόγηση στις προτάσεις.

Τις ερωτήσεις, αλλά και τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης κατέκλυσε το κακό προηγούμενο της Αναπτυξιακής Ξάνθης και η σημασία του να μην επαναληφθεί, ενώ στο σύνολό τους οι παρατάξεις ευχαρίστησαν την ΑΝ.ΡΟ. για την προοπτική που δίνει στο νομό μας.

Ο Θανάσης Ξυνίδης ρώτησε ποιος θα αποφασίζει για τις κατανομές και ποιος αποφάσισε ποιοι φορείς θα συμμετέχουν με σαφείς αιχμές εναντίον του προέδρου του ΕΒΕ Στέλιου Μωραΐτη. Ο κ. Μέτιος εξήγησε ότι η Αναπτυξιακή και όχι η 15μελής Επιτροπή αποφασίζει για τις κατανομές (όπου δεν υπάρχει σημειωτέον δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, άρα και δεν συμμετέχει η Ξάνθη) και ότι η συμμετοχή των φορέων αποφασίστηκε χωρίς διάθεση αποκλεισμού. Ειδικά για το ΕΒΕ είπε ότι επελέγη γιατί αυξάνει τη βαθμολογία, μιας και από τη Ροδόπη συμμετέχει η ΟΕΒΕ, ενώ ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος πρόσθεσε ότι το ΕΒΕ πάντως κλήθηκε στις συσκέψεις από τον Κώστα Ζαγναφέρη. Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στις σκοπιμότητες που οδήγησαν στο τέλος την ΑΝΞΑ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για να μην συμβούν τα ίδια, κύρια δε στην επιλογή των προσώπων. Την ίδια άποψη ενστερνίστηκε και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, που σημείωσε ότι η κομματική χροιά ήταν αυτή που οδήγησε στην αποτυχία την ΑΝΞΑ. Ανησυχία για τα ίδια πρόσωπα που αναλαμβάνουν με την ίδια νοοτροπία να διαχειριστούν το εγχείρημα εξέφρασε ο Νίκος Ανταμπούφης, ενώ ο Γιώργος Κολλάρος διαφώνησε συνολικά με τη στρατηγική αυτή που επιλέγεται για την ανάπτυξη, εκφράζοντας την άποψη ότι οι απλοί εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τέτοια προγράμματα. Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ευχήθηκε με αυτή τη συνεργασία να έρθουν κεφάλαια στο νομό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…