Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άλλαξαν οι ταμειακές, αλλά όχι και οι τιμές στην Ξάνθη

Άλλαξαν οι ταμειακές, αλλά όχι και οι τιμές στην Ξάνθη

0
apodeiksi 24

Διάθεση για απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% από τους επιχειρηματίες της πόλης – Τι λένε στο «Ε» για το μέλλον της αγοράς

Οι συνεχείς απορροφήσεις ‘’γονατίζουν’’ τα καταστήματα, ενώ το γενικότερο αρνητικό κλίμα δημιουργεί ανασφάλεια στο αγοραστικό κοινό

Την πρόθεση να απορροφήσουν την αύξηση, από το 23% στο 24%, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες της Ξάνθης, οι οποίοι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία υπάγονται στον ανώτατο συντελεστή. Θυμίζουμε ότι ο νέος συντελεστής ΦΠΑ 24%, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου και έκανε «πρεμιέρα» προχθές στην ελληνική αγορά, απειλεί την τσέπη του καταναλωτή με ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, που διατίθενται σε επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ψησταριές, καφέ, εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικα κ.ά. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι την αύξηση θα την ‘’πληρώσουν’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά οι καταστηματάρχες, που επιλέγουν για ακόμη μία φορά να απορροφήσουν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης.

Οι ταμειακές μηχανές άλλαξαν, όχι όμως και οι τιμές

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συντελεστή προκάλεσε την κινητοποίηση των επιχειρηματιών της πόλης μας, όχι για την αλλαγή όμως των τιμοκαταλόγων των επιχειρήσεών τους και των αναγραφομένων τιμών στα προϊόντα, αλλά για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων τροποποιήσεων στις ταμειακές τους μηχανές. Από νωρίς το πρωί έσπευσαν να απευθυνθούν σε αρμόδιους τεχνικούς και σε λίγες ώρες οι ταμειακές είχαν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του 24% ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων για την κάλυψη της αύξησης κατά 1% στον συντελεστή; Οι απαντήσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αρνητικές. Και όχι με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα ποσοστό αμελητέο για τις επιχειρήσεις τους, αλλά από σεβασμό, όπως μας δηλώθηκε, στους πελάτες τους και στη βάση της διαπίστωσης ότι η καταναλωτική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί ήδη δραματικά.

Έρση Παρχαρίδου: «Δεν προβαίνουμε σε αυξήσεις γιατί σεβόμαστε τους πελάτες μας»

Η κα Έρση Παρχαρίδου του Βιβλιοχαρτοπωλείου «Κουτσούμπα» δήλωσε στο «Ε» ότι συνειδητά δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις των χιλιάδων προϊόντων του καταστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρήσεις που είναι χρόνια στην αγορά, όπως η δική μας, θέλουν να παραμείνουν ανοιχτές και για τον λόγο αυτό δεν προχωρήσαμε σε αλλαγές των τιμών, σεβόμενοι τους πελάτες μας». Το ίδιο ανέφερε και ο κ. Αντώνης Δουκίδης της «Φθηνής Αγοράς», τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται να κρατηθούν τα προϊόντα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Οι περισσότερες καφετέριες της πόλης μπορεί να μην αύξησαν την τιμή του καφέ, αλλά οι ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα αναμένονται το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Ζαμπάρας του καφέ «Αέρας», η αύξηση στην μπύρα και στο κρασί δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθεί. Ο κ. Γιώργος Κατράνης από το καφέ «Εμπορικό» υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα μέτρα από 1.1.2017 η τιμή του καφέ αυξάνεται περίπου κατά τρία ευρώ το κιλό, καθιστώντας αναπόφευκτη την εκτίναξη προς τα πάνω του δημοφιλούς ελληνικού ροφήματος.

Γ. Αλεξόπουλος: «Η αύξηση είναι μικρή. Το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατεί»

Ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, με πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά γυναικείων ενδυμάτων, σημείωσε ότι χειρότερο από την αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ είναι το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει, που κάνει τον κόσμο διστακτικό. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα κάνουμε με τις φορολογικές δηλώσεις, τι θα κληθούμε να πληρώσουμε σε άμεσους και έμμεσους φόρους, οπότε όλη η αγορά είναι ‘’κουμπωμένη’’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης από το καθαριστήριο Press to καλεί τους τακτικούς του πελάτες για να τους ενημερώσει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις τιμές, με το κατάστημα να είναι γεμάτο με ρούχα και χαλιά που έχουν καθαριστεί πριν χρόνια, αλλά κανείς δεν έρχεται να παραλάβει. Τον παραλογισμό που επικρατεί στα προϊόντα που φορολογούνται με 13% και σε αυτά που υπάγονται πλέον στο 24% μας περιέγραψε η πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Μαίρη Τσιακίρογλου, τονίζοντας ότι οι πρακτικές αυτές ουσιαστικά ‘’κλείνουν’’ το μάτι στην φοροδιαφυγή, αφού αυτό βλέπουν πλέον ως λύση πολλοί επαγγελματίες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …