Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν ακριβαίνει το ψωμί στην Ξάνθη

Δεν ακριβαίνει το ψωμί στην Ξάνθη

0
psomi fournos

«Καταπίνουν» την αύξηση του ΦΠΑ οι αρτοποιοί της πόλης – Οι Αρτοποιοί εφιστούν την προσοχή: Φρέσκο ψωμί μόνο στον φούρνο της γειτονιάς…

Μείωση τζίρου 15% μετά το Πάσχα σε αρτοσκευάσματα. 63 αρτοποιεία σ’ όλο τον νομό. 25 απ’ αυτά στην πόλη της Ξάνθης

«Καταπίνουν» και μάλιστα …αμάσητη οι αρτοποιοί της Ξάνθης, την αύξηση της μιας μονάδας του ΦΠΑ κρατώντας την τιμή του ψωμιού στην ίδια τιμή προκειμένου να μην επιβαρύνουν έστω και λίγο τους καταναλωτές από το πιο βασικό είδος όπως είναι το ψωμί για εμάς του Έλληνες και το οποίο αγοράζουμε σε καθημερινή βάση.

Σταθερή παραμένει η τιμή του ψωμιού

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης, οι αρτοποιοί της Ξάνθης δεν πρόκειται να ακριβύνουν το ψωμί το οποίο θα συνεχίσει να έχει την ίδια τιμή, σταθερή στα 0.90 ευρώ τα 350 γραμμάρια τα τελευταία 5 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η αγορά του ψωμιού είναι ελεύθερη και ρυθμίζεται από τον ανταγωνισμό και παρά το γεγονός η αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο ψωμί όπως μαγιά, σουσάμι αλλά και βούτυρο (για τα αρτοσκευάσματα) πιέζουν την τιμή του ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής για τους αρτοποιούς.

Φρέσκο ψωμί μόνο στον φούρνο της γειτονιάς…

Να σημειώσουμε ότι το βασικό υλικό που είναι το αλεύρι παραμένει στον χαμηλό συντελεστή 13% και αυτό ίσως είναι αυτό που δεν συμπαρασύρει την τιμή προς τα πάνω: «Δεν έχουμε περιθώρια να αυξήσουμε την τιμή του ψωμιού ή των αρτοσκευασμάτων. Εδώ μ’ αυτές τις τιμές έχουμε μείωση του τζίρου μας πόσο μάλλον αν τις αυξήσουμε. Κανένας – απ’ ότι ξέρω – αρτοποιός της Ξάνθης δεν θα αυξήσει τιμές. Όλοι μας προτιμάμε να επιβαρυνθούμε εμείς παρά οι πελάτες μας παρότι δεχόμαστε ανελέητο πόλεμο κυρίως από το Lidl που πουλάει προψημένο και κατεψυγμένο ψωμί από το Μαρόκο για φρέσκο. Ενημερώνουμε τον κόσμο ότι φρέσκο ψωμί θα βρει μόνο στους φούρνους της γειτονιάς του. Εμείς σεβόμαστε τον πελάτη και δεν του λέμε ψέματα» , τονίζει ο κ. Αμπεριάδης.  

Μείωση τζίρου 15% μετά το Πάσχα σε αρτοσκευάσματα

Το «ψωμί – ψωμάκι» λέει ο κλάδος των Αρτοποιών καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια πτωτική πορεία η κατανάλωση αρτοσκευασμάτων αλλά και του ψωμιού. Κουλουράκια , τσουρέκια και γλυκά αγοράζονται μόνο τις γιορτές. Όπως αναφέρει ο κ. Αμπεριάδης η κατανάλωση σε αρτοσκευάσματα μετά το Πάσχα έπεσε 15%. Αλλά και στο ψωμί παρατηρείται πτώση και δεν οφείλεται σε αλλαγή των διατροφικών κανόνων (αντίθετα το ψωμί ολικής συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις δίαιτες αδυνατίσματος και υγιεινής διατροφής): «Έχει αλλάξει πολύ η καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου. Παλιά αγόραζε κάθε μέρα ψωμί και δεν έτρωγε ψωμί δεύτερης μέρας. Παλιά πετούσε το δεύτερης μέρας ψωμί… Τώρα πάνε αυτά! Σέβονται περισσότερο το ψωμί όπως οι παλιοί που έλεγαν ότι το να πετάς ψωμί είναι αμαρτία… Αρκετοί μάλιστα αγοράζουν ψωμιά δύο ημερών ή για τοστ ή ακόμη και για κατανάλωση γιατί έχει μισή τιμή».

63 αρτοποιεία σ’ όλο τον νομό

Να σημειώσουμε ότι μέσα στην πόλη της Ξάνθης υπάρχουν 25 αρτοποιεία που παράγουν ψωμί αλλά μαζί με τα πρατήρια και άλλα σημεία πώλησης ανέρχονται σε 100. Υπενθυμίζουμε πως ψωμί πουλάνε και τα σούπερ μάρκετ καθώς και τα μπακάλικα. Συνολικά στον νομό λειτουργούν 63 αρτοποιεία. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, απασχολώντας 144.000 άτομα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …