Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το φρούριο της Ξάνθειας και το ανάγλυφο του Μίθρα στις Θέρμες αναδεικνύει η ΠΑΜ-Θ

Το φρούριο της Ξάνθειας και το ανάγλυφο του Μίθρα στις Θέρμες αναδεικνύει η ΠΑΜ-Θ

0
frourio xantheias

Έργα πολιτισμικής ανάπτυξης στην Ξάνθη από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού φρουρίου της Ξάνθειας και του ανάγλυφου του Μίθρα Ταυροκτόνου στις Θέρμες

Για σημαντικά βήματα που θα αποδώσουν στην οικονομία του τόπου, τον τουρισμό και στην συγκρότηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, την Τετάρτη 11 Μαΐου, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν από το Σώμα ήταν και η σύναψη επτά προγραμματικών συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση των έργων: «Αρχαιολογική τεκμηρίωση και ανάδειξη περιοχής Ποταμών στην Π.Ε. Δράμας», «Δοκιμαστικές τομές στην Μεγάλη Τούμπα περιοχής Κ. Βρύσης στην Π.Ε. Δράμας», «Αρχαιολογική τεκμηρίωση και ανάδειξη Ακρόπολης και Πολίσματος Πλατανιά στην Π.Ε. Δράμας, «Ανάδειξη Ακρόπολης Κεφαλαρίου και Ρωμαϊκού Αγωγού στην Π.Ε. Δράμας», «Αρχαιολογική τεκμηρίωση και ανάδειξη ευρύτερου χώρου Ακρόπολης Μααρά», «Ανάδειξη ανάγλυφου Μίθρα Ταυροκτόνου στις Θέρμες» και «Μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Φρουρίου της Ξάνθειας».

«Το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της Περιφέρειας, το αποδεικνύουμε στην πράξη»

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, πρόκειται για σημαντικά έργα στο χώρο του πολιτισμού, που αναδεικνύουν πολύτιμα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή τους. Τα συγκεκριμένα έργα είναι, πλέον, της ΟΧΕ [Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση] Πολιτισμού, από εθνικούς πόρους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της Περιφέρειας, το αποδεικνύουμε στην πράξη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, γίνονται σημαντικά βήματα, που σύντομα θα αποδώσουν, πλέον των άλλων, στην οικονομία του τόπου, τον τουρισμό και στην συγκρότηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας». Αναφορικά με την έγκριση προγραμματικών συμβάσεων για τα ανωτέρω έργα σε Δράμα και Ξάνθη δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι γνωστές αντιδράσεις από άλλες Π.Ε. και ιδίως από την Καβάλα. Απαντώντας σε αντίστοιχα δημοσιεύματα ο κ. Παυλίδης απάντησε ότι: «Αντίστοιχα έργα προγραμματίσθηκαν παντού, σε όλες τις Π.Ε, άλλα ήδη εγκρίθηκαν, ενώ άλλα αναμένονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνω ότι έργα Πολιτισμού της τάξης των 7.000.000 ευρώ είναι προγραμματισμένα, στην ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΠΕΠ, μόνο για τους Φιλίππους. Αρκεί οι τελικοί δικαιούχοι να υποβάλλουν τα τεχνικά τους δελτία, όταν τους ζητηθούν».

Το Μιθραίο στις Θέρμες, μοναδικό στον βορειοελλαδικό χώρο

Οι εργασίες στο ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου στις Θέρμες αναμένεται να συμβάλλουν στην μελέτη, συντήρηση, διάσωση, καλύτερη ανάγνωση και ανάδειξή του. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο βορειοελλαδικό χώρο μνημείο της λατρείας του Μίθρα και χρονολογείται στον 2ο-3ο αι. μ.Χ. Η θέση του ανάγλυφου εντοπίστηκε το 1973, μετά από έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ορεινή περιοχή, και από το 1979 αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Το ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου βρίσκεται πάνω σε ψηλό βράχο νοτιοανατολικά του τρίτου οικισμού των Θερμών. Έχει ύψος 1,07 μ. και πλάτος 1,12 μ. στη βάση του. Είναι λαξευμένο σε ύψος 3 μ. από το έδαφος. Η παράσταση, στραμμένη προς την ανατολή, απεικονίζει το θεό Μίθρα μέσα σε τοξωτό πλαίσιο καθώς σκοτώνει τον ιερό ταύρο. Οι ακόλουθοι του θεού, Καύτης και Kαυτοπάτης, εικονίζονται δεξιά και αριστερά. Πρόκειται για υπαίθριο χώρο λατρείας του θεού (Μιθραίο), με την λατρεία του να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα ρωμαϊκά χρόνια σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας. Το ανάγλυφο του Μίθρα στις Θέρμες θεωρείται μνημείο σπάνιο για τον ελλαδικό χώρο και μοναδικό στη Θράκη. Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι: Καθαρισμοί και αποψιλώσεις, τοπογραφικές εργασίες, ανασκαφικές εργασίες, μελέτη για την διαμόρφωση της περιοχής του αναγλύφου, εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στην περιοχή του Μιθραίου, μελέτη συντήρησης, εργασίες συντήρησης, καταγραφή, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση και ανάπτυξη ενημερωτικού υλικού (ηλεκτρονική βάση δεδομένων, πινακίδα, φυλλάδιο).

Η ακρόπολη της Ξάνθης έρχεται στο φως

akropoli xanthisΤο βυζαντινό φρούριο της Ξάνθειας είναι μια ισχυρή οχυρωματική κατασκευή που αποτελούσε την ακρόπολη της βυζαντινής Ξάνθειας και βρίσκεται 1 χλμ. βόρεια – βορειοδυτικά από το κέντρο της σύγχρονης πόλης, πολύ κοντά στην Μονή Ταξιαρχών και στη στενή κοιλάδα του ποταμού Κοσύνθου. Το φρούριο έλεγχε τη δίοδο προς την ενδοχώρα και την εύφορη κοιλάδα του Νέστου. Σώζονται τείχη, πύργοι, μεταπύργια σε ύψος έως και 12 μ. καθώς και μεγάλη υδατοδεξαμενή στο νοτιοανατολικό τμήμα του. Η τοιχοδομία φτάνει στο ύψος των 10-12 μέτρων και αποτελείται από αργούς λίθους, λευκό κονίαμα και θραύσματα πλίνθων. Το φρούριο είχε στρατηγική σημασία καθώς ήλεγχε τον δρόμο που περνούσε από την κοιλάδα του ποταμού της Ξάνθης και κατευθύνονταν προς τα βόρεια, προς την οροσειρά της Ροδόπης. Νοτιότερα, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης, σώζονται τα ερείπια ενός παλαιότερου πιθανότατα θρακικού οχυρωματικού περιβόλου. Για την αποκατάσταση και ανάδειξη του φρουρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τοπογραφικές εργασίες για την τεκμηρίωση και αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την προστασία του, στατική μελέτη του μνημείου και αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν καθώς και αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του φρουρίου.

Πρωτοπορία από την ΑΜ-Θ στο δίπολο Πολιτισμού – Τουρισμού

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, Κώστας Αντωνιάδης: «Μέσα από αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από χρήματα της ΠΑΜ-Θ, αποδεικνύει ακόμη μια φορά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ότι ο Πολιτισμός, μαζί με τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας και ότι οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε την σπουδαία Ιστορία μας και την πλούσια Πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η πρώτη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα που έχει εντάξει την «ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Ανάδειξη VIA Egnatia», η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση και η σύγχρονη εξειδίκευση να αποτελεί τον πιλότο σχεδιασμού για όλη την Ευρώπη». Από την δική του σκοπιά και αρμοδιότητα σχολίασε θετικά τις πρωτοβουλίες ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Αμοιρίδης, κάνοντας λόγο για δύο σημαντικά τουριστικά έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν τους απαραίτητους πόρους με την ανάδειξή τους. «Με την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων και την πορεία των εργασιών θα αρχίσουν να φαίνονται και τα δύο μνημεία, ώστε να μπορούμε στην συνέχεια να τα προβάλουμε», σημείωσε ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…