Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με «λίγο απ’ όλα» θα διατεθούν τα ανταποδοτικά του TAP στο δήμο Αβδήρων

Με «λίγο απ’ όλα» θα διατεθούν τα ανταποδοτικά του TAP στο δήμο Αβδήρων

0
dimotiko avdiron16

Και αγορά μηχανημάτων και έργα καθημερινότητας στους πέντε οικισμούς διέλευσης και εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων και φάκελο για το Γενικό Πολεοδομικό

Εκτενής συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αποφασίστηκε και η διάθεση δημοτικού χώρου και αιγιαλού στην παραλία Μυρωδάτου

Μία μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της κατασκευής του αζέρικου αγωγού φυσικού αερίου, το δημοτικό συμβούλιο των Αβδήρων αποφάσισε τα έργα που θα προτείνει στην εταιρία κατασκευής μέσω των κονδυλίων που θα διατεθούν ως εταιρική ευθύνη.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα τοπικά συμβούλια των πέντε οικισμών του δήμου που θα διασχίσει ο αγωγός, οι οποίες είχαν κληθεί να προβληματιστούν και να αποφασίσουν με βάση απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, σε Διομήδεια και Μαγικό οι τοπικοί σύμβουλοι ζήτησαν παιδική χαρά και γήπεδο 5Χ5, στη Γενισέα πεζοδρόμιο και γέφυρα, στο Σέλερο πεζογέφυρα προς τη Λευκόπετρα, στον Πολύσιτο πεζοδρόμιο και στα Πηγάδια επέκταση του δικτύου ομβρίων.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, για τις 470.000 € που προβλέφθηκε να λάβει ο δήμος, θα πρέπει να κατατεθούν αιτιολογημένες προτάσεις έργων και στη συνέχεια αν εγκριθούν από τον TAP, θα πρέπει να εκπονηθούν οι αντίστοιχες μελέτες. Από τα ανταποδοτικά, ο κ. Τσιτιρίδης δήλωσε ότι ένα μέρος θα πρέπει να διατεθεί για την αγορά μηχανημάτων (περίπου 200.000 €) και ανέλυσε ποια βρίσκονται σε πρώτη ανάγκη και στη συνέχεια έθεσε προς το Σώμα το ερώτημα αν θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι προτάσεις των οικισμών ή αν ο δήμος θα πρέπει να προσανατολιστεί στην δρομολόγηση ενός μεγάλου έργου για το δήμο, χωρίς να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένα.

Ο Κώστας Αντωνιάδης, επικεφαλής της μίας παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης πρότεινε τη δημιουργία εργαστηρίου εδαφολογικών αναλύσεων στο κτίριο που παραχωρήθηκε στο δήμο από τη Γεωργική Διεύθυνση στη διασταύρωση του Κουτσού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική παροχή για τους αγρότες που σήμερα στέλνουν τα δείγματά τους στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας το κόστος, ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός για το έργο θα είναι της τάξης των 100.000 €.

Ο Νίκος Καλιαμπάκας, επικεφαλής της «Στροφής», συμφώνησε με τον κ. Αντωνιάδη, με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά είναι ευκαιρία για σημαντικά έργα στο δήμο, ενώ σχολίασε ότι στα τοπικά συμβούλια συμμετέχουν λίγοι αιρετοί που δεν μπορούν να καθορίσουν τέτοιες αποφάσεις.

Με αυτή τη λογική διαφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Τσολακίδης που εξέφρασε την άποψη ότι, αφού τους ζητήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να καταθέσουν τις προτάσεις τους δε γίνεται τώρα να αγνοηθούν. Πρότεινε επίσης, παράλληλα με τα έργα καθημερινότητας στις κοινότητες αυτές να προωθηθεί είτε η προετοιμασία του φακέλου για την κατάρτιση Γενικού Πολεοδομικού σε όλο τον δήμο (με περίπου 20.000 €), είτε η δημιουργία Δημοτικού Κτηματολογίου και ακόμη να δοθεί κάποια έμφαση και στην κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στα Άβδηρα. Βρήκε δε πολύ ενδιαφέρουσα και την ιδέα του κ. Αντωνιάδη.

Επιθυμώντας να συγκεράσει το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκε ο δήμαρχος εισηγήθηκε να δοθούν 30.000 € σε καθένα από τους πέντε οικισμούς για τα έργα τους, 200.000 € για τα μηχανήματα και να διατεθούν οι υπόλοιπες 100.000 € γι’ αυτά που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Ο δήμος Αβδήρων λέει ότι θα προχωρήσει και σε καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών

Με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Τσολακίδης ζήτησε ενημέρωση για την πορεία είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών του δήμου. Η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας κ. Τσάκου ενημέρωσε ότι τα ανείσπρακτα είναι 1,16 εκ. €, τα βεβαιωθέντα 1,22 εκ. € και τα εισπραχθέντα 13.000 €, καθώς και ότι αρκετοί έχουν προβεί σε ρύθμιση, ειδικά όσοι έχουν οφειλές άνω των 5.000 €, ενώ γίνονται οι απαραίτητες έρευνες για να προχωρήσει ο δήμος σε κατασχέσεις. Εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, 70 περίπου άτομα έχουν οφειλές άνω των 3.500 € και μόλις 20 δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ενημέρωση για την περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να προχωρήσουν τα αναγκαστικά μέτρα.

Ο κ. Τσολακίδης δήλωσε μη ικανοποιημένος από την πορεία των εισπράξεων και ο κ. Τσιτιρίδης του αντέτεινε ότι η οικονομική διαχείριση είναι πολύ καλή και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα ανταποδοτικά τέλη έφτασαν τις 400.000 € τη στιγμή που προϋπολογίστηκε ετησίως να φτάσουν τα 1,6 εκ. ευρώ.

Παραχωρήσεις και δημοπρασίες στην παραλία Μυρωδάτου

Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ακόμη αποφάσεις για διάθεση δημοτικών εκτάσεων και αιγιαλού στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης του Μυρωδάτου με βάση τα αιτήματα των ενδιαφερομένων που κατατέθηκαν και τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Ανάμεσα, στα όσα συζητήθηκαν, αποφασίστηκε να δοθεί έκταση 15 τμ μπροστά στο κάμπινγ για λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου μέσω δημοπρασίας για ένα χρόνο, ενώ το τέλος χρήσης για την παραχώρηση χώρων χωρίς διαγωνισμό ορίστηκε το τέλος χρήσης στα 8 € ανά τμ, όπως και πέρυσι.

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με την γερμανική πόλη του Αβδηρίτη Αντιδημάρχου

Ακόμη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γιώργου Βασιλειάδη, με καταγωγή από τα Άβδηρα που είναι αντιδήμαρχος στο δήμο LudwigshafenNordliche Innenstadt της Γερμανίας, αποφασίστηκε η σύναψη συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με τον δήμο Αβδήρων, που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν κάποιες επισκέψεις, αποστολές, ανταλλαγές νέων και ομάδων ανάμεσα στις δύο πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατέφτασε χθες αποστολή 15 ατόμων από τη γερμανική πόλη με σκοπό την υπογραφή του συμφώνου και την έναρξη των επαφών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…