Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές – Τα θετικά και τα αρνητικά από τον Α. Κοντό και τον Θ. Ξυνίδη
Κοντός: «Κάνει πίσω η κυβέρνηση στην απλή αναλογική …» – Ξυνίδης: «Κινείται σε θετική κατεύθυνση…»
«Χέρι» στον εκλογικό νόμο ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση προωθώντας σημαντικές αλλαγές ωστόσο όχι τόσο ριζοσπαστικές όσο προέβλεπε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με σημείο αναφοράς την καθιέρωση της απλής αναλογικής που αποτελούσε πάντα το ιδεολογικό πρόταγμα της Αριστεράς. Οι καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ψήφο στα 17 αλλά και ο κατακερματισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αποτελούσαν πάντα τους καθοριστικούς πόλους εκλογιμότητας και ως εκ τούτου εστίες για την ανάπτυξη διάφορων ειδών διαπλοκής. Επίσης το νομοσχέδιο ευνοεί τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων και τα πολυκομματικά σχήματα βάζοντας ένα τέλος στην περίοδο των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ένα ζήτημα που προϋποθέτει αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας, ωστόσο το επιτάσσουν οι καιροί… και το πολιτικό προσωπικό επιβάλλεται να ωριμάσει και να προσαρμοστεί.
Οι προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου
Ειδικότερα το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς διαβούλευση σύμφωνα με τα προτεινόμενα περιλαμβάνει:
-Ψήφο στα 17: Να σημειώσουμε ότι αρκετές χώρες δίνουν την δυνατότητα της ψήφου στους 17ρηδες
– Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών: Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.
-Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων: Ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.
– Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%.
-Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές
-Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή
-Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).
-Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.
-Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών: Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.
-Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο κάθε νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τοα 2/3 της Βουλής. Διαφορετικά ψηφίζεται και ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τα θετικά και τα αρνητικά από τον Α. Κοντό και τον Θ. Ξυνίδη
Τα θετικά και τα αρνητικά του υπό σχηματισμόν εκλογικού νόμου κλήθηκαν να σχολιάσουν με κάθε επιφύλαξη πριν οριστικοποιηθεί και τεθεί υπό διαβούλευση δύο έμπειροι πολιτικοί άνδρες του τόπου μας. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός και γνωστός δικηγόρος και με πολυετή θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση Θανάσης Ξυνίδης. Πρόκειται για δύο πολιτικές προσωπικότητες που «έφαγαν με το κουτάλι τις εκλογές» και κατά συνέπεια η γνώμη τους έχει βαρύτητα παρά το γεγονός ότι η προσέγγισή τους δεν αποκλείει τις πολιτικές καταβολές και πεποιθήσεις του καθενός.
Κοντός: «Κάνει πίσω η κυβέρνηση στην απλή αναλογική …»
Αρχικά ο κ. Κοντός επεσήμανε πως η κυβέρνηση κάνει πίσω στην πάγια θέση της για καθιέρωση της απλής αναλογικής επισημαίνοντας πως αυτό που εισάγει είναι ενισχυμένη και όχι απλή αναλογική: «Μου κάνει εντύπωση πως ο κ. Κουρουμπλής υπουργός μιας …αριστερής κυβέρνησης δήλωσε πως η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία. Αυτό που εισάγουν δεν είναι απλή αναλογική αλλά ενισχυμένη. Ωστόσο θεωρώ πολύ θετικό το ότι επιχειρείται το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Είναι πιο δίκαιο… Διατηρώ όμως επιφυλάξεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η εκλογή με σταυρό και με λίστα παράλληλα. Για παράδειγμα όταν ένα κόμμα εκλέγει έναν βουλευτή στο νομό και όταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου εκλέγεται με λίστα αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα καθόσον οι υπόλοιποι θα έχουν τον ρόλο του …ψηφοκουβαλητή!», σημειώνει ο κ. Κοντός ωστόσο επιφυλάσσεται για την ακριβή ερμηνεία. Παράλληλα εκφράζει την ένστασή του αναφορικά με τον περιορισμό της θητεία των βουλευτών επισημαίνοντας πως εφόσον εκλέγονται δεν τίθεται θέμα περιορισμοί της θητεία τους. Τέλος στα θετικά πιστώνει την δυνατότητα συνεργασιών καταθέτοντας την άποψη πως για να βγει η χώρα μας από την κρίση πρέπει να κυβερνηθεί από οικουμενικά σχήματα γιατί απομακρύνονται οι φανατισμοί, υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Δεν μπορεί ένα κόμμα να σηκώσει το πολιτικό βάρος που δημιουργούν τα μέτρα και τα μνημόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ άντεξε γιατί έχει πιο συμπαγή εκλογική βάση».
Ξυνίδης: «Κινείται σε θετική κατεύθυνση…»
Θετικό πρόσημο βάζει ο κ. Ξυνίδης στον περιορισμό της θητείας του βουλευτή σε 12 χρόνια επισημαίνοντας πως έπρεπε να γίνει για να σταματήσει αυτή η κατάσταση με τους επαγγελματίες πολιτικούς και να επιτυγχάνεται η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Επίσης θετικά αποτιμά την κατάτμηση των περιφερειών και την μείωση του μπόνους των 50 εδρών: «Ο κατακερματισμός των μεγάλων περιφερειών είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή γιατί αποσυνδέει τους δεσμούς πελατολογίας που είχαν αναπτυχθεί σ’ όλες αυτές τις περιφέρειες και την κάθε είδους διαπλοκή με τα ΜΜΕ. Θεωρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση όλες οι προτεινόμενες αλλαγές. Σημαντικό επίσης είναι ότι ευνοεί τις συνεργασίες… Πριν 5 χρόνια θα λέγαμε ότι οδηγεί σε ακυβερνησία. Είναι καιρός να πάψουμε να έχουμε ψευδαισθήσεις για αυτοδύναμες κυβερνήσεις και να δούμε την πραγματικότητα. Κι η δυνατότητα των συνεργασιών θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα σ’ ένα υγιές πολιτικό περιβάλλον». Ωστόσο ο κ. Ξυνίδης βλέπει και πολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό καθώς οι συνεργασίες ενεργοποιούν φυγόκεντρες δυνάμεις από την ΝΔ και δίνουν ώθηση στις διασπαστικές τάσεις από τα πολυσυλλεκτικά κόμματα επιφέροντας πολυκερματισμό του πολιτικού συστήματος κάτι που δεν συμφέρει κυρίως τη ΝΔ που προσπαθεί να εδραιωθεί στο χώρο της κεντροδεξιάς.